Witaminy i minerały – które warto dodatkowo suplementować?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Witaminy i minerały można znaleźć w każdej aptece czy też drogerii. Ale czy wiesz, dlaczego są tak istotne dla naszego zdrowia? Dlaczego i w jakich sytuacjach warto je przyjmować? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te nurtujące cię pytania.

Czym są witaminy i minerały?

Witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, których potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować i zachować zdrowie. Wiele z nich pomaga regulować ważne funkcje życiowe, w tym wzrost, funkcjonowanie układu nerwowego czy trawiennego.

Witaminy można podzielić na 2 grupy:

  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach rozpuszczają się w tłuszczu i mogą być gromadzone w organizmie. Najwięcej ich znajduje się w produktach tłustych. Do tej grupy zaliczamy witaminy A, D, E i K.
  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie, jak nazwa wskazuje rozpuszczają się w wodzie i nie są magazynowane przez organizm, a ich nadmiar jest wydalany. Do tej grupy zaliczamy witaminę C i witaminy z grupy B.

Minerały to pierwiastki, które znajdują się w pożywieniu i są niezbędne do życia. Są potrzebne do funkcjonowania serca i mózgu, a także do produkcji hormonów i enzymów.

Minerały są podzielone na dwie kategorie w zależności od tego, ile potrzebuje ich nasz organizm:

  • Makroskładniki są potrzebne w większych ilościach i obejmują wapń, potas, sód, chlor, fosfor i magnez.
  • Mikroskładniki to równie ważne minerały, które są potrzebne w mniejszych ilościach. Zaliczamy do nich żelazo, miedź, fluor, selen, cynk, chrom, molibden, jod i mangan.

Kiedy należy przyjmować witaminy i minerały?

Większość zdrowych osób może zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i minerały poprzez samą dietę. Istnieją jednak pewne sytuacje w których niezbędna jest suplementacja witamin i minerałów.

Jednak najważniejsze jest, że mają one uzupełniać, a nie zastępować składniki odżywcze z diety. Oznacza to, że nawet jeśli przyjmujesz suplementy, nadal musisz stosować zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.

Witamina D dla osób pozbawionych słońca

Witamina D, której organizm potrzebuje do wchłaniania wapnia w jelitach i budowania mocnych kości, pojawia się w bardzo niewielu pokarmach, które spożywamy. Większość tej witaminy jest wytwarzana przez organizm, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych.

Wiele osób ma niski poziom witaminy D, ponieważ za krótko przebywają na słońcu, pracują w biurze przez cały dzień i mają ograniczony czas ekspozycji na promienie słoneczne.

Osoby, które uważają, że mają niedobór witaminy D, powinny skonsultować się z lekarzem. Proste badanie krwi może wykazać, czy brakuje ci witaminy D, a lekarz może w razie potrzeby zalecić jej suplementacje.

Witamina B12 dla wegan i osób starszych

Witamina B12 jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ponieważ pojawia się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, mleko i produkty mleczne, weganie są narażeni na ryzyko jej niedoboru.

W typowym wegańskim pożywieniu nie ma dużo witaminy B12, chyba że spożywasz produkty wzbogacone witaminą B12, które obejmują zboża i produkty sojowe. Weganie, mogą mieć niski poziom witaminy B12 we krwi. Dodatkowo osoby starsze, czasami mają trudności z wchłanianiem witaminy B12 z pożywienia, co może również prowadzić do niedoboru.

Jeśli martwisz się niskim spożyciem witaminy B12 w codziennej diecie lub często czujesz się zmęczony, skonsultuj się z lekarzem, który może skierować cię na badanie krwi i zalecić suplementację.

Kwas foliowy dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy występujący w warzywach, zbożach, mięsie i produktach mlecznych i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju prenatalnego.

Ze względu na znaczenie tej witaminy dla nienarodzonych dzieci, lekarze rutynowo przepisują kobietom w ciąży suplementy kwasu foliowego, zwykle w postaci standardowych witamin prenatalnych.

Niedobór kwasu foliowego u innych grup osób jest jednak rzadki.

Żelazo dla osób z anemią

Kobiety są szczególnie narażone na niedobór żelaza, ponieważ przynajmniej raz w miesiącu miesiączkują. Ich ciała wciąż muszą nadrobić tę stratę większą ilością żelaza, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać odpowiednią ilość żelaza w codziennej diecie.

Kobiety w ciąży są szczególnie narażone na niski poziom żelaza. Ilość krwi w ich ciele wzrasta, aby wspierać rosnące dziecko.

Niedobór żelaza może powodować anemię lub niską liczbę czerwonych krwinek. Może to prowadzić do wielu zaskakujących objawów, które utrudniają przetrwanie dnia, jak skrajne zmęczenie, duszność, zawroty głowy, łamliwe paznokcie, obolały, spuchnięty język.

Jod na choroby tarczycy

Bez wystarczającej ilości jodu nasze ciała nie wytwarzają wystarczającej ilości hormonów tarczycy, aby pomóc kontrolować metabolizm, temperaturę ciała i nie tylko.

Możesz znaleźć jod w większości witamin prenatalnych. Dzieje się tak, ponieważ niedobór jodu jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i może powodować niepełnosprawność intelektualną płodu.

Szeroki wybór witamin i minerałów znajdziecie na stronie www.apo-discounter.pl.

Zdrowa dieta a suplementy witamin i minerałów

Stosowanie urozmaiconej diety to najlepszy sposób na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminy i minerały.

W końcu różne pokarmy zawierają różne ilości składników odżywczych. Na przykład owoce cytrusowe są uznawane za bogate źródło witaminy C, a zielone warzywa liściaste witaminy K.

Oprócz witamin i minerałów, naturalna żywność zawiera inne niezbędne składniki odżywcze, jak białko, tłuszcze czy błonnik, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto żywność pochodzenia roślinnego, jest bogata w przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne i chronią przed chorobami przewlekłymi.

Suplementy nie oferują takich samych korzyści odżywczych. Ponieważ mają uzupełniać, a nie zastępować, zdrową dietę, dostarczając tylko określone składniki odżywcze.

Osoby z niedoborem składników odżywczych lub o niedostatecznym spożyciu składników odżywczych, jak kobiety w ciąży, mogą odnieść korzyści z przyjmowania suplementów diety.

Udostępnij: