SPIS TREŚCI
Pewnie się zastanawiasz, czy jedzenie od razu wkładać gorące do lodówki. Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezbędne, ponieważ nadmierny rozwój bakterii może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
W tym artykule wyjaśniamy, czy można bezpiecznie przechowywać jedzenie w lodówce, gdy jest jeszcze gorące.
Czy należy natychmiast wkładać gorące jedzenie do lodówki?
Bakterie mogą rozwijać się na resztkach jedzenia, jeśli zbyt długo je zostawisz. Dlatego chcesz zmniejszyć to ryzyko, natychmiast umieszczając gorące resztki w lodówce.
Zaleca się, aby niewielkie ilości gorącej żywności natychmiast umieścić w lodówce. Czyli pojedyncze porcje mogące się zmieścić w małych plastikowych lub szklanych pojemnikach.
Natomiast nie jest do końca jasne, czy umieszczanie większej ilości gorących potraw (jak garnek z zupą) jest bezpieczne. Duże naczynia z gorącą żywnością mogą podgrzewać otaczające produkty, zwiększając ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Dlatego warto dzielić duże porcje potraw, takich jak zupa lub gulasz, na mniejsze, przekładając je do płytkich pojemników przed ich schłodzeniem.
Niestety nie ma badań określających, ile czasu zajmuje lodówkom zapewnienie bezpiecznej temperatury wewnętrznej gorących potraw i czy w tym czasie następuje znaczny wzrost bakterii.
Jak przechowywać resztki żywności?
Chociaż większość ludzi wie, że bezpieczeństwo i higiena żywności są ważne dla zapobiegania zatruciom pokarmowym, 50-87% chorób przenoszonych przez żywność jest związanych z jedzeniem żywności w domu.
Ponadto niewłaściwe obchodzenie się z żywnością, jak złe praktyki chłodnicze, wiążą się z częstszym występowaniem zatruć pokarmowych.
Żywność nie powinna być pozostawiana na dłuższy czas w temperaturze pokojowej, ponieważ ułatwia ona szybki wzrost bakterii w żywności.
Bezpieczne temperatury chłodnicze 4°C lub mniej, pozwalają bezpiecznie przechowywać żywność.
Kilka rad właściwego przechowywania gorących resztek
Pamiętaj, aby gorące resztki schłodzić w ciągu 2 godzin po ugotowaniu lub wyjęciu z pieca i 1 godziny, jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 32° C. Resztki jedzenia można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub zamrażać na 3-4 miesiące.
Co musisz zrobić, aby resztki były bezpieczne do spożycia:
- Gotuj bezpiecznie. Ważne, aby gotować mięso i ryby do odpowiedniej temperatury wewnętrznej, aby uniknąć rozwoju bakterii podczas przechowywania.
- Szybko schłodź. Aby szybko doprowadzić gorące resztki do temperatury chłodniczej (4°C), użyj kąpieli lodowej do schłodzenia zup, pokrój duże kawałki jedzenia na mniejsze i przechowuj żywność w płytkich pojemnikach.
- Dobrze zawiń. Przechowuj resztki w hermetycznych pojemnikach lub przykryj je, aby uniknąć rozwoju bakterii i zapobiec przedostawaniu się zapachów z innych produktów.
- Użyj górnej półki. Przechowuj resztki na górnej półce lodówki, pamiętając o zjedzeniu potraw, które były schłodzone najwcześniej, aby uniknąć zepsucia i marnowania żywności. Umieść starsze resztki z przodu, a świeższe z tyłu.
Podsumowanie
Bezpieczne przechowywanie gorących resztek jedzenia zapobiega rozwojowi bakterii w żywności i zmniejsza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Zaleca się, aby małe porcje gorącej żywności natychmiast umieścić w lodówce, nie do końca wiadomo, czy przechowywanie dużych porcji w lodówce jest szkodliwe.
W związku z tym duże porcje, należy najpierw schłodzić w ciągu 2 godzin, a następnie umieścić w lodówce.