SPIS TREŚCI
Ser jest doskonałym źródłem wapnia, tłuszczu i białka. Zawiera również duże ilości witamin A i B12, a także cynk, fosfor i ryboflawinę.
Wyprodukowany z mleka zwierząt karmionych w 100% trawą ma najwięcej składników odżywczych, a także zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę K2.
Według kilku badań, ser i produkty mleczne mogą chronić zęby przed próchnicą. W badaniu z 2015r. stwierdzono, że dzieci z ponadprzeciętnym spożyciem nabiału nie miała próchnicy.
Sprzężony kwas linolowy (CLA)
Wysokotłuszczowe, takie jak pleśniowy, Brie i Cheddar, zawierają niewielkie ilości sprzężonego kwasu linolowego (CLA).
Badania sugerują, że CLA może pomóc w zapobieganiu otyłości, chorobom serca i zmniejszeniu stanu zapalnego. Ser (i inne wysokotłuszczowe produkty mleczne, takie jak mleko i masło) ze zwierząt karmionych w 100% trawą zawiera więcej CLA.
Fermentowane produkty mleczne, jak jogurt i ser, mogą mieć bardziej pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Niestety, gdy nabiał jest pasteryzowany przy pomocy wysokiej temperatury, niektóre korzystne związki – takie jak dobre bakterie i enzymy – są znacznie ograniczone.
Ryzyko wynikające ze spożywania sera
Niektórzy ludzie są wrażliwi na ser. Zawiera on laktozę, cukier, którego nie mogą strawić, ponieważ w ich organizmie brakuje enzymu, który ją rozkłada. W takich przypadkach zbyt duża ilość laktozy może prowadzić do problemów trawiennych, w tym gazów i wzdęć.
Na szczęście niektóre odmiany mają bardzo niską zawartość laktozy, na przykład parmezan. Osoby z nietolerancją laktozy mogą go spożywać.
Można również być uczulonym na kazeinę, jedno z głównych białek mleka, w tym przypadku ser o niskiej zawartości laktozy nie pomoże.
Ser jest również pokarmem bogatym w kalorie. Zawiera również sód, co ułatwia przejadanie się i może stanowić problem dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.
Jest również bogaty w tłuszcz i niektórzy eksperci, nadal zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych.
Wreszcie nie zawiera błonnika, a nadmierne spożycie pasteryzowanego nabiału może powodować zaparcia.
Fakty żywieniowe o serze
Profile żywieniowe różnią się znacznie w zależności od rodzaju sera. Na przykład mozzarella zawiera 42,5 kalorii i 3 gramy tłuszczu w 14 g. Brie 50 kcal i 4,5 gramów tłuszczu w 14 g oraz cheddar 60 kalorii i 5 gramów tłuszczu.
Jeśli chcesz spróbować niskokalorycznych, spróbuj częściowo odtłuszczonej mozzarelli, szwajcarskiego i feta.
Trzymaj się z daleka od twardszych, ponieważ wymagają one większej ilości soli w procesie dojrzewania. Możesz także poszukać odmian o niższej zawartości sodu wśród ulubionych serów.
Porcja (14g) | Brie | Cheddar | Feta | Gouda | Mozzarella | Szwajcarski |
---|---|---|---|---|---|---|
kcal | 50 | 60 | 30 | 55 | 42,5 | 50 |
węglowodany (g) | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
tłuszcze (g) | 4,5 | 5 | 2 | 4,5 | 3 | 4,5 |
białko (g) | 2,5 | 3,5 | 2,5 | 3,5 | 3 | 2,5 |
wapń (mg) | 75 | 100 | 30 | 100 | 71,5 | 75 |
sód (mg) | 85 | 95 | 180 | 100 | 69 | 85 |
Uwaga: Jedna porcja 14 g sera to około 1 plaster. Wszystkie powyższe są wersjami pełnotłustymi.