Czy torty mogą być dietetyczne? Przekonaj się!

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

To prawdopodobnie marzenie każdego z nas – dietetyczny tort, który nie tylko dobrze smakuje i wygląda, ale do tego jego zjedzenie „nie pójdzie w biodra”, a wyrzuty sumienia z tego powodu nie zagoszczą na stałe. Czy to możliwe, czy takie przysmaki pozostają póki co jedynie w sferze marzeń miłośnika słodyczy? Przekonaj się, że tort może być jednak i pyszny, i dietetyczny (co nie zawsze oznacza, że mniej słodki)!

Dietetyczne – ale nie zawsze chodzi o brak cukru!

Przyjęło się mówić, że coś dietetycznego jest przede wszystkim niskokaloryczne. Oczywiście, jest w tym sporo racji, jednak warto zwrócić uwagę także na inne kwestie, które obejmować może „dietetyczne ciasto”.

Przede wszystkim warto skupić się na tym, że tort dietetyczny może po prostu odpowiadać bardzo konkretnym i zróżnicowanym wymaganiom żywieniowym (czyli diecie, jakby nie patrzeć). Mówiąc o dietetycznym cieście czy torcie fit można zatem myśleć o takich wypiekach, jak:

  • tort bezglutenowy – czyli taki rodzaj ciasta, do przygotowania którego nie wykorzystano składników mogących zawierać gluten, białko roślinne stanowiące czynnik drażniący dla osób zmagających się z taką chorobą, jak celiakia czy też z różnymi nietolerancjami pokarmowymi,
  • tort wegański – również dietetyczny, ponieważ pieczony na bazie składników tylko i wyłącznie roślinnych (bez dodatku produktów odzwierzęcych takich, jak jajka, mleko, miód),
  • torty bez alergenów – osoby uczulone, na przykład na orzechy, mogą obawiać się tortów i innych wypieków kupowanych w cukierni, właśnie ze względu na ryzyko spożycia potencjalnie groźnych dla zdrowia składników; dietetyczne torty na zamówienie czy też przygotowane samodzielnie stanowią bezpieczną alternatywę.

Torty fit – czyli bez cukru lub z ograniczoną zawartością

Torty dietetyczne to w końcu także torty fit, czyli faktycznie takie, które są mniej kaloryczne, ale też bezpieczniejsze dla osób mających cukrzycę.

W przypadku takich tortów dietetycznych wykorzystywane są innego rodzaju substancje słodzące, które nadają się do stosowania w przypadku wysokich temperatur, a do tego nie podnoszą nadmiernie poziomu cukru we krwi. Może to być, na przykład, erytrol.

W tego rodzaju tortach dietetycznych wykorzystuje się również naturalną słodycz płynącą, chociażby, z owoców. Ciężkie kremy zastępowane są galaretkami czy musami owocowymi, a ozdoby wykonane z cukru lub masy marcepanowej można zamienić na dekoracyjne toppery do ciast. 

Torty dietetyczne – na zamówienie czy pieczone samodzielnie?

Tort dietetyczny możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie – w sieci dostępnych jest za darmo mnóstwo przepisów pozwalających dostosować ciasto do często bardzo indywidualnych potrzeb. Chcesz upiec tort dla osoby uczulonej na nabiał? Zastosuj przepis na wegańskie ciasto czekoladowe. Lubisz słodycze, ale chcesz ograniczyć cukier? Zastąp go słodzikiem.

Nie każdy jednak lubi i umie piec. W takiej sytuacji doskonałym pomysłem może okazać się kupienie tortu na zamówienie. Niestety, nie wszystkie stacjonarne cukiernie mają w swojej ofercie taką możliwość. Na szczęście internetowe cukiernie często realizują nawet nietypowe zamówienia, a w dodatku wysyłają gotowy tort prosto na wskazany adres! Tym samym możesz zdecydować się na wygodną dostawę dietetycznego tortu do domu lub też wysłanie go bliskiej Ci osobie w formie prezentu.

Nie obawiaj się kiepskiej jakości tortów na zamówienie, z dostawą do domu. Są produkowane tak, jak ciasta dostępne stacjonarnie, do tego dowożą je wyspecjalizowane firmy kurierskie.

Udostępnij: