HACCP- Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

Każdy sklep spożywczy, supermarket, zakład produkujący żywność czy też budka z hot dogami musi posiadać system HACCP.

Niestety, nie oszukujmy się, w wielu przypadkach istnieje on tylko w formie papierowej, ponieważ wymaga tego Inspekcja sanitarna. Jeżeli nie będzie prawidłowo funkcjonował, to może się zdarzyć, że są sprzedawane produkty złej jakości, przeterminowane lub zepsute.

Najprościej można powiedzieć, że jest to system prewencyjny, ponieważ kontrolujemy miejsca, w których mogą wystąpić zagrożenia (np. temperatura w lodówkach, mielenie mięsa, smażenie w głębokim tłuszczu). Wiąże się on ze wzmożoną kontrolą w danych punktach i prowadzeniem rzetelnych zapisów.


Niestety systemy bezpieczeństwa w Polsce często są bagatelizowane przez producentów, sprzedawców czy też inspekcje kontrolujące i dochodzi do sytuacji, w których cierpi końcowy konsument.

[fb_button]