Skip to content

HACCP- Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

HACCP z angielskiego Hazard Analysis Critical Control Points czyli analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych.

Jest systemem identyfikowania ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności i zarządzania nim.

Powstał na potrzeby NASA podczas pierwszych załogowych lotów kosmicznych. Najprościej powiedziawszy system miał zapewnić bezpieczeństwo spożywanej przez kosmonautów żywności. Każde choćby małe zatrucie pokarmowe było by katastrofą dla misji kosmicznych.

HACCP to system zarządzania, w którym bezpieczeństwo żywności jest rozpatrywane poprzez analizę i kontrolę zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych, od produkcji surowców, zakupów i przeładunku, po produkcję, dystrybucję i konsumpcję gotowego produktu.

HACCP w Polsce

Każdy sklep spożywczy, supermarket, zakład produkujący żywność czy też budka z hot dogami muszą posiadać system HACCP. Jest to wymóg prawny aby każdy podmiot sprzedający i wprowadzający żywność posiadał system HACCP. Wyjątek stanowi gdy zakład posiada inny bardziej rozszerzony system bezpieczeństwa żywności jak BRC, IFS, ISO itd.

Niestety, nie oszukujmy się, w wielu przypadkach istnieje on tylko w formie papierowej, ponieważ wymaga tego Inspekcja sanitarna. Jeżeli nie będzie prawidłowo funkcjonował, to może się zdarzyć, że będą sprzedawane produkty złej jakości, przeterminowane lub zepsute.

Najprościej można powiedzieć, że jest to system prewencyjny, ponieważ kontrolujemy miejsca, w których mogą wystąpić zagrożenia (np. temperatura w lodówkach, mielenie mięsa, smażenie w głębokim tłuszczu). Wiąże się on ze wzmożoną kontrolą w danych punktach i prowadzeniem rzetelnych zapisów.

Niestety systemy bezpieczeństwa w Polsce często są bagatelizowane przez producentów, sprzedawców czy też inspekcje kontrolujące i dochodzi do sytuacji, w których cierpi końcowy konsument.

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.