SPIS TREŚCI
Resztki żywności mogą być dobrodziejstwem zarówno dla Twojego budżetu, jak i czasu. Są również świetnym sposobem na ograniczenie marnowania żywności. Chociaż rozsądnie jest być oszczędnym, jedzenie resztek, które zbyt długo leżały w lodówce lub poza nią, może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Możesz się zastanawiać, jak długo te produkty można bezpiecznie przechowywać.
W tym artykule omówiono, jak długo można bezpiecznie jeść resztki, oraz jak stwierdzić, czy jedzenie się zepsuło.
Rodzaje resztek żywności
To, jak długo żywność pozostaje bezpieczna, zależy od kilku czynników, w tym sposobu przygotowania, przechowywania i rodzaju żywności.
W zależności, czy są to smażone warzywa czy ryby, wpływa to na czas ich bezpiecznie przechowywania w lodówce.
Dzieje się tak, ponieważ niektóre produkty są bardziej podatne na przenoszenie patogenów, takich jak bakterie lub toksyny, które mogą powodować choroby.
Jednak resztki często są mieszaniną różnych grup produktów. W takich przypadkach oceniamy, który składnik potrawy zepsuje się jako pierwszy. Na przykład ryż z owocami morza przetrwa tak długo, jak owoce morza, które są produktem wyższego ryzyka niż ryż.
Jeśli nie masz pewności, najbezpieczniej jest wyrzucić resztki w ciągu 3 dni.
Żywność o niższym ryzyku zepsucia
Owoce i warzywa
Wszystkie surowe owoce i warzywa przed spożyciem należy dokładnie umyć w czystej wodzie, im szybciej je zjesz, tym lepiej.
Dokładnie umyte i pokrojone świeże owoce zwykle przechowują się około 3–5 dni, zanim zaczną tracić świeżość.
Po ugotowaniu resztki warzyw przechowywane w hermetycznym pojemniku zwykle wytrzymują 3 do 7 dni w lodówce.
Owoce i warzywa o większej zawartości wody, takie jak pomidory, ogórki i truskawki, tracą świeżość szybciej niż te o niższej zawartości wody, takie jak jarmuż, ziemniaki i banany.
Może to przyspieszyć lub spowolnić czas przechowywania żywność przed jej spożyciem.
Chleb
Innym produktem o niższym ryzyku jest chleb.
Domowy chleb może przetrwać około 3 dni w temperaturze pokojowej, podczas gdy chleb kupiony w sklepie będzie bezpieczny do około 5-7 dni, chyba że zauważysz pleśń. Nigdy nie należy jeść spleśniałego chleba.
Przechowywanie pieczywa w lodówce pomoże wydłużyć jego przydatność do spożycia o około 3–5 dni, chociaż z czasem czerstwieje.
Żywność o średnim ryzyku zepsucia
Ugotowany makaron, można przechowywać do 3 dni, jeśli jest odpowiednio przechowywany. Jeśli go zamrozisz po ugotowaniu, wytrzyma nawet 3 miesiące, zanim zaczną tracić świeżość.
Desery i słodycze wytrzymują zwykle około 3–4 dni w lodówce.
Żywność o wyższym ryzyku zepsucia
Pokarmy, które niosą ze sobą większe ryzyko zatrucia pokarmowego, to te, które mają wyższą zawartość białka i wilgoci, dwie cechy, które pozwalają niektórym drobnoustrojom rosnąć.
Gotowany ryż
Jedynym wyjątkiem od tej zasady jest ryż, który może przenosić zarodniki Bacillus cereus. Ta bakteria wytwarza toksyny, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność.
Ryż należy schłodzić w ciągu 1 godziny od ugotowania i spożyć w ciągu 3 dni.
Mięso i drób
Mielone mięso i drób, które zostały ugotowane lub usmażone, mogą wytrzymać w lodówce około 1–2 dni, o ile są przechowywane w temperaturze 5°C lub niższej.
Inne rodzaje mięsa, takie jak steki, filety, kotlety i pieczenie, można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli rozmrażasz je przed gotowaniem, pamiętaj, aby zrobić to w lodówce, nigdy w temperaturze otoczenia. Po rozmrożeniu ugotuj je w ciągu 2 dni.
Możesz również rozmrażać w kuchence mikrofalowej, ale pamiętaj, aby od razu je użyć.
Wędliny należy spożyć w ciągu 3–5 dni od otwarcia. Podobnie zimne sałatki, takie jak jarzynowa, z tuńczykiem lub kurczakiem.
Mięczaki, jaja, zupy i gulasze
Jaja to kolejny pokarm o podwyższonym ryzyku, ponieważ mogą przenosić bakterię Salmonella. Obrane jaja na twardo powinny być spożywane w ciągu 7 dni od ugotowania i schłodzenia.
Mięczaki i ryby są delikatne, ponieważ mogą zawierać wiele patogenów lub toksyn, takich jak histamina, które mogą powodować choroby. Spożyj resztki zawierające owoce morza lub ryby w ciągu 3 dni.
Zupy i gulasze, zazwyczaj można przechowywać 3–4 dni w lodówce.
Resztki z restauracji a resztki domowe
Należy wziąć pod uwagę, że mając do czynienia z resztkami z restauracji, nie wiadomo, jak świeże były składniki przed ich użyciem. Powinieneś zjeść te resztki wcześniej, niż ich domowe odpowiedniki.
Jeśli jednak resztki posiłku zawierają surowe składniki, takie jak surowe ryby lub warzywa, należy je spożyć w ciągu 24 godzin.
Jak stwierdzić, czy jedzenie się zepsuło?
Powinieneś sprawdzić jedzenie, obserwując je pod kątem oznak zepsucia i wąchając.
Najpierw poszukaj zmian w teksturze lub pleśni, które mogą występować w różnych kolorach, w tym w białym, zielonym, pomarańczowo-czerwonym, różowym lub czarnym. Oznacza to, że żywność się zepsuła i należy ją wyrzucić.
Jeśli zauważysz pleśń, nie wąchaj jej, ponieważ może to spowodować problemy z oddychaniem.
Należy również wyrzucić potrawy, takie jak wędliny, na których powstaje śluz.
Jeśli resztki mają zjełczały zapach, nie nadają się już do jedzenia. Podobnie, jeśli jedzenie ulegnie przebarwieniu, może nie być już bezpieczne do spożycia.
Jeśli jednak spróbujesz resztki i zdasz sobie sprawę, że smak jest niestandardowy, natychmiast je wyrzuć i jeśli to możliwe, wypluj to, czego nie połknąłeś.
Pamiętaj, że jedzenie może się zepsuć, zanim będziesz mógł to stwierdzić, wzrokowo lub węchem, więc postępuj zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Jak prawidłowo przechowywać resztki?
Bakterie rozwijają się w temperaturze od 4 do 60 ° C. Ten zakres temperatur jest znany jako „strefa niebezpieczna”.
Aby utrzymać żywność z dala od strefy zagrożenia, schłodź lub zamroź resztki w ciągu 2 godzin.
Gorącą żywność lepiej przechowywać w mniejszych, płytszych pojemnikach, które są hermetyczne. Umożliwi to szybsze i bardziej równomierne schłodzenie potraw.
Chociaż chłodzenie spowalnia rozwój większości bakterii, należy pamiętać, że niektóre drobnoustroje, takie jak Listeria monocytogenes, mogą nadal namnażać się w niskich temperaturach.
Z tego powodu ważne jest, aby pamiętać, jak długo przechowujesz określony produkt w lodówce. Pomocne może być oznaczenie potrawy datą i godziną przygotowania oraz datą, do której należy ją wyrzucić.
Kolejną przydatną wskazówką jest rozważenie ułożenia produktów w lodówce.
Gotową do spożycia żywność przechowuj na górnej półce. Surowe mięso na dole lodówki. Zapobiegnie to kapaniu soków z surowego mięsa lub drobiu, które mogłyby zanieczyścić żywność.
Podgrzej potrawy do temperatury co najmniej 74 ° C, aby wyjść ze strefy zagrożenia. Sosy należy podgrzewać, aż osiągną wrzenie.
Ryzyko zjedzenia zepsutej żywności
Dwie główne przyczyny chorób przenoszonych przez żywność to nieprawidłowe gotowanie do bezpiecznej temperatury wewnętrznej i pozostawianie żywności w niebezpiecznych temperaturach.
Wiele rodzajów patogenów można znaleźć w zwykłej żywności i mogą one powodować zatrucia pokarmowe, w tym:
- Listeria monocytogenes : wędliny, niedogotowane jajka, źle umyte owoce i warzywa, wędzone owoce morza
- Bacillus cereus : ryż, fasola, ziemniaki, makarony, mięso, warzywa i ryby
- Staphylococcus aureus : wędliny, zimne sałatki, nadzienie cukiernicze, kanapki
- Salmonella : jaja, owoce, warzywa, mięso i drób
- Escherichia coli : niedogotowane mięso, źle umyte owoce i warzywa (zwłaszcza warzywa liściaste), niepasteryzowany nabiał
Jednak resztki są szczególnie narażone na te patogeny, ponieważ ich zarodniki swobodnie unoszą się w powietrzu i lądują na pożywieniu. Pozwala to na rozwój pleśni, która może wytwarzać mikotoksyny, które mogą powodować nudności, wymioty, biegunkę lub połączenie tych objawów.
Podsumowanie
To, jak długo można przechowywać żywność, zależy od kilku czynników, w tym od jej przygotowania, przechowywania i tego, jak łatwo się psuje.
Staraj się wychłodzić resztki potraw w ciągu 1–2 godzin od ich przygotowania. Podgrzej je ponownie, aż staną się gorące lub gdy mają ponad 74 ° C.
Kobiety w ciąży, osoby w wieku powyżej 65 lat, lub z osłabionym układem odpornościowym powinny być szczególnie czujne jeśli chodzi o ich resztki, ponieważ są one najbardziej narażone na ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowe.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, wyrzuć resztki w ciągu 3 dni, lub nawet wcześniej, jeśli źle wyglądają lub śmierdzą.