SPIS TREŚCI
Kupiłaś wątróbkę, aby ją usmażyć z cebulą lub wykorzystać do zrobienia pasztetu, ale okazuje się, że masz jej więcej niż potrzebujesz. Nie przejmuj się, można mrozić wątróbkę.
Niezależnie od tego, jaką wątróbkę posiadasz, zaraz dowiesz się jaki jest najlepszy sposób jej przechowywania?
Czy można zamrozić wątrobę?
Tak, możesz mrozić wątróbkę na okres do 3 miesięcy. Świeża wątróbka, przechowywana w lodówce będzie dobra tylko przez kilka dni po zakupie, więc jeśli nie planujesz jej użyć następnego dnia, powinnaś ją od razu zapakować i zamrozić, aby zachować jej świeżość.
Jak mrozić surową wątróbkę?
Zamrażanie wątroby jest dość proste i nie wymaga wielu przygotowań. Ta sekcja dotyczy zamrażania świeżej, surowej wątroby. O mrożeniu gotowanej wspomnimy nieco później.
Poniższe kroki przeprowadzą Cię przez proces zamrażania i zapewnią, że wątróbka będzie doskonale zakonserwowana na wypadek, gdybyś potrzebowała jej użyć w przyszłości:
- Odcedź osocze: Większość opakowań z surową wątróbką zawiera nadmiar osocza, a same wątróbki są dość mokre. Ten dodatkowy płyn może powodować problem przy zamrażaniu, więc trzeba go usunąć. Wątróbki odsączamy, następnie osuszamy. Jeśli ręczniki papierowe nie pomagają w usuwaniu nadmiaru płynu, rozważ osuszenie wątroby na durszlaku lub sicie przed wytarciem ręcznikiem papierowym.
- Podziel na porcje: Jeśli kupiłaś wątrobę luzem, musisz ją podzielić przed zamrożeniem. Od Ciebie zależy, jak podzielisz wątrobę, ale im mniejsze kawałki, tym lepiej.
- Spakuj do torebek: Umieść porcje wątroby w torebkach stosowanych do mrożenia. Uważaj, aby nie przelać dużej ilości płynu do worka. Wyciśnij jak najwięcej powietrza z worka, ponieważ uratuje to wątrobę przed oparzeniami w czasie zamrażania.
- Podpisz i zamroź: Zapisz datę zamrożenia na torbie przed umieszczeniem jej w zamrażarce. Możesz przechowywać wątrobę w zamrażarce do trzech miesięcy.
Jedną z najlepszych rzeczy w wątrobie jest to, że zamrożenie jej, gdy jest świeża, nie zmienia znacząco jej smaku ani tekstury. Oznacza to, że możesz wykorzystać rozmrożoną wątrobę w taki sam sposób, jak świeżo kupioną wątrobę ze sklepu.
Czy można mrozić wątróbkę drobiową?
Tak, wątróbkę drobiową można zamrażać w grubych torebkach do mrożenia. Łatwo wchłania zapachy, więc upewnij się, że używana torba jest gruba i szczelnie zamknięta.
Czy można zamrozić wątrobę jagnięcą?
Nieugotowaną wątrobę jagnięcą można zamrozić na około 3 miesiące. Włóż ją do torby, a następnie zamknij, usuwając jak najwięcej powietrza. Unikaj jednak zamrażania gotowanej wątroby jagnięcej.
Czy można zamrozić wątrobę wołową?
Tak, można zamrozić wątrobę wołową i cielęcą na około 3 miesiące. Najlepszym sposobem na to jest włożenie jej do szczelnej torby, zamknięcie, usunięcie jak najwięcej powietrza, a następnie zamrożenie.
Jak zamrozić gotowaną wątrobę?
Ludzie używają w kuchni wątrobę na różne sposoby. Na przykład, jeśli robisz pasztet, przekonasz się, że dobrze się zamraża. Jeśli jednak masz smażoną wątróbkę, nie zamarza ona zbyt dobrze i wysycha.
Zasadniczo zalecamy do zamrażania tylko świeżej wątróbki, aby zachować smak i konsystencję podczas rozmrażania. Chociaż zamrażanie gotowanej wątroby jest całkowicie bezpieczne, nie można osiągnąć dobrej tekstury po jej rozmrożeniu.
Jak długo można mrozić wątrobę?
Możesz zamrozić wątrobę na około 3 miesiące. Niektóre źródła mogą mówić, że można ją zamrozić na okres do 6 miesięcy lub nawet dłużej, i chociaż jest to bezpieczne, ryzykujesz narażenie wątroby na oparzenie zamrażalnicze.
Jeśli możesz, spróbuj wykorzystać swoją wątrobę w ciągu tych pierwszych kilku miesięcy, aby uzyskać najlepsze wyniki, jeśli chodzi o gotowanie.
Jak rozmrażać wątrobę?
Z przyjemnością informujemy, że rozmrażanie wątroby jest równie łatwe, jak jej zamrażanie.
- Wyjmij porcję wątroby z zamrażarki wieczorem, dzień przed planowanym użyciem i pozwól jej rozmrozić się w lodówce.
- Nigdy nie należy pozostawiać wątroby ani mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Pozwala to bakteriom rozmnażać się na jej powierzchni i może to powodować choroby.
- Jeśli się spieszysz, możesz zanurzyć worek z wątróbką w misce z letnią wodą. Powinno to rozmrozić mięso w ciągu 3-4 godzin, w zależności od wielkości porcji. Jeśli to zrobisz, upewnij się, że ugotujesz ją natychmiast po rozmrożeniu.
Czy można zamrozić wątróbkę smażoną z cebulką?
Podobnie jak w przypadku każdej wątróbki po obróbce, nie będzie się ona dobrze zamrażać, więc jeśli to możliwe, planuj z wyprzedzeniem i staraj się zamrażać wątrobę tylko w stanie surowym.
Czy można mrozić wątróbkę w sosie?
Odradzamy zamrażanie gotowanej wątroby, która może ulec poważnym zmianom tekstury, jeśli nie będziesz ostrożna. Zamiast tego skup się na zamrażaniu wątroby na surowo.