Klementynki czy mandarynki? Czym się różnią?
SPIS TREŚCI
Klementynki czy mandarynki? Czy kiedykolwiek zastanawialiście się czym się różnią? Pewnie podczas zakupów zastanawiacie się, na czym polega różnica pomiędzy nimi.
Klementynka to najprawdopodobniej krzyżówka mandarynki i słodkiej pomarańczy.
Dokładne pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie została wyhodowana przypadkowo jako krzyżówka przez ojca Clément Rodier (od jego imienia może pochodzić ich nazwa) ok. 1902 roku w Algierii.
Mandarynki natomiast uprawiane są w Chinach już od 3000 lat.
Jak odróżnić klementynki od mandarynki?
- są bardziej okrągłe niż mandarynki,
- skórka gładsza, bardziej pomarańczowa, błyszcząca,
- wyjątkowo łatwa do obierania,
- składają się z 8-14 cząstek,
- są słodsza od mandarynki,
- nie posiadają nasion, (ale występuje także odmiana Klementynki Monreal, która jest większa niż odmiana bez pestek o bardziej obfitym kwitnieniu i o słodszym smaku).
Dostępne są w sprzedaży zwykle od listopada do stycznia.
Badanie z 2017 r. Wykazało, że fitochemikalia klementynek mogą wchodzić w interakcje z lekami w sposób podobny do grejpfruta.
Mandarynki
- są stosunkowo małe i płaskie,
- czerwonawa, łatwa do obierana skórką o chropowatej teksturze.
Korzyści płynące ze spożywania klemantynek?
Klementynki są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina C, która może poprawić stan zdrowia i wygląd Twojej skóry oraz chronią przed chorobami. Mogą również zwiększyć spożycie błonnika.
Dodatkowo, biorąc pod uwagę fakt, że są one atrakcyjne dla dzieci, promują spożywanie owoców w tej grupie wiekowej.
Bogate w przeciwutleniacze
Klementynki są bogate w przeciwutleniacze , które pomagają zmniejszyć stan zapalny i zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki. Jako takie, przeciwutleniacze mogą odgrywać rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2, chorobom serca i wielu innym chorobom.
Wraz z witaminą C owoce te zawierają szereg innych przeciwutleniaczy, w tym hesperydynę, narirutynę i beta karoten.
Beta karoten jest prekursorem witaminy A, zwykle występującej w pomarańczowych i czerwonych roślinnych produktach. Ten silny przeciwutleniacz wspomaga zdrowy wzrost komórek i metabolizm cukru.
Klementynka poprawia zdrowie skóry
Klementynki są bogate w witaminę C, która może poprawić stan skóry na kilka sposobów.
Twoja skóra naturalnie zawiera duże ilości witaminy C, ponieważ ta witamina wspomaga syntezę kolagenu – kompleksu białkowego, który nadaje skórze jędrność, pulchność i strukturę.
Oznacza to, że dostarczanie dużej ilości witaminy C może pomóc w zapewnieniu wytwarzania wystarczającej ilość kolagenu, aby skóra wyglądała zdrowo i młodziej, ponieważ odpowiedni poziom kolagenu może zmniejszyć widoczność zmarszczek.
Aktywność przeciwutleniająca witaminy C może również zmniejszyć stan zapalny i pomóc w odwróceniu uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki, co wpływa na trądzik, zaczerwienienia i przebarwienia.
Jedzenie klementynek może zwiększyć spożycie błonnika
Chociaż jedna klementyna zawiera tylko 1 gram błonnika, zjadanie kilku w ciągu dnia jest łatwym i pysznym sposobem na zwiększenie spożycia błonnika.
Błonnik owocowy to pokarm dla dobrych bakterii w jelitach. Zwiększa również i zmiękcza stolec, aby zmniejszyć zaparcia, potencjalnie zapobiegając stanom takim jak choroba uchyłkowa, która może wystąpić, jeśli strawiony pokarm zostanie uwięziony w polipach przewodu pokarmowego.
Błonnik owocowy może również obniżyć poziom cholesterolu, wiążąc się z cholesterolem w diecie i zapobiegając jego wchłanianiu do krwiobiegu.
Ponadto błonnik z owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2, podczas gdy wysokie spożycie błonnika wiąże się ze zdrowszą masą ciała.
Podsumowując:
Klementynki i mandarynki są członkami rodziny cytrusów i są podobne do tradycyjnej pomarańczy, ale każde z nich ma nieco inne właściwości sensoryczne i fizyczne. Jednak klementynki nie zawsze są łatwe do odróżnienia od mandarynek.
Ciekawostka: Czy wiecie, że cytrusy zawierają środki konserwujące? Kliknij aby przeczytać.