Skip to content

Suszona wieprzowina – dlaczego warto ją jeść? Zastosowanie w kuchni

Czas czytania artykułu: 2 minut

Suszona wieprzowina to smaczna i pożywna przekąska niezwykle popularna w Stanach Zjednoczonych, która z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników również i w Polsce. Roztacza wokół siebie aromatyczny zapach i ma charakterystyczny smak, który na długo pozostaje w pamięci. Dlaczego warto jeść suszoną wołowinę? Kto powinien sięgać po ten produkt?

Suszona wieprzowina – korzyści zdrowotne i nie tylko

Suszona wieprzowina obfituje w łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Zawiera sporo białka (nawet 40%) i minerałów (cynk, wapń, żelazo, sód), wspomaga pracę mięśni i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki specjalnej obróbce może być przechowywana dłużej, niż świeże mięso, urozmaicając smak wielu potraw lub stanowiąc samodzielną przekąskę. Kto powinien sięgać po suszoną wieprzowinę? To idealny produkt dla osób aktywnych fizycznie, które chcą spożywać zdrowe przekąski dostarczające ich organizmowi niezbędnej energii.

W zależności od preferencji możesz jeść suszoną wieprzowinę bez dodatków lub produkt wzbogacony o pieprz, sos sojowy, paprykę, czy inne substancje smakowe. Warto dodać, że suszone mięso nie musi być przechowywane w lodówce, dzięki czemu możesz zabierać suszoną wołowinę do pracy lub na trening, mając swój ulubiony smakołyk zawsze pod ręką. Suszona wieprzowina doskonale sprawdzi się podczas wycieczki, to przydatna przekąska dla fanów górskich wypadów. Sprawdzi się doskonale także podczas parapetówki. Z pewnością wszyscy goście będą chętnie delektowali się wyrazistym smakiem suszonej wieprzowiny.

Czy suszona wieprzowina sprzyja nadwadze?

Część osób rezygnuje z suszonej wieprzowiny z obawy przed przytyciem. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż suszone mięso nie jest wysokokalorycznym pokarmem i może być spożywane przez wszystkich dbających o prawidłową masę ciała. Jeżeli nie chcesz przytyć, pamiętaj, aby nie przekraczać dziennego zapotrzebowania na kalorie, to klucz do sukcesu. Przyczyną nadwagi zawsze jest nadpodaż kalorii! Suszona wołowina z pewnością jest lepszym wyborem, niż zajadanie się niezdrowymi chipsami, ciasteczkami czy pralinkami.

Do czego użyć suszoną wieprzowinę? Kulinarne inspiracjesuszona wieprzowina

Naturalna suszona wieprzowina może urozmaicać smak wielu dań kuchni polskiej. Nadaje się jako dodatek do sałatek, możesz dodać ją do kanapki, sandwicha lub traktować jako samodzielną przegryzkę do piwa.

Suszona wieprzowina w sklepie Frutavita.pl jest pozbawiona sztucznych konserwantów i wysoko ceniona ze względu na długi termin przydatności do spożycia. Pamiętaj, aby przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Zapoznaj się już teraz z całym asortymentem, znajdziesz tu nie tylko suszone mięso, ale mnóstwo innych produktów spożywczych w dobrej cenie.