SPIS TREŚCI
Karagen to dodatek stosowany do zagęszczania, emulgowania i konserwowania żywności i napojów. Jest to naturalny składnik pochodzący z czerwonych wodorostów (zwanych również mchem irlandzkim). Często znajdziesz ten składnik w dżemach czy śmietanie. Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.
Często pojawiają się kontrowersje dotyczące skutków zdrowotnych karagenu. Niektóre badania sugerują, że wywołuje stany zapalne, owrzodzenia przewodu pokarmowego i uszkadza układ trawienny.
Karagen, jakie ma skutki uboczne?
Niektóre badania pokazują, że karagen może przyczyniać się lub powodować:
- stany zapalne
- wzdęcia
- zespół jelita drażliwego
- nietolerancje glukozy
- rak okrężnicy
- alergie pokarmowe
Nasilenie stanów zapalnych może prowadzić do innych chorób, takich jak:
- zapalna choroba jelit
- artretyzm
- zapalenia ścięgna
- przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego
Jedno badanie sugeruje, że nie ma żadnej istotnej różnicy między „spożywczą” (niezdegradowaną) a zdegradowaną karageniną. Zdegradowana karagenina jest rakotwórcza i nie jest zatwierdzona do produkcji spożywczej. W badaniach na zwierzętach wykazano, że może wywoływać stany zapalne. Karagenina spożywcza zawierały co najmniej 5% zdegradowanej karageniny.
Jednak wiele badań przeprowadzonych na temat zagrożeń związanych z karageniną nie były wykonywane na ludziach.
Większość doniesień o wzdęciach, zespole jelita drażliwego i innych problemach trawiennych były zgłaszane przez konsumentów, którzy poczuli ulgę, gdy odstawili karagen ze swojej diety.
Jakie produkty zawierają karagen?
Karagen zwykle znajduje się w produktach wegańskich i wegetariańskich. Ponieważ jest to roślina, producenci używają go do zastąpienia żelatyny, która jest pochodzenia zwierzęcego.
Najpopularniejsze źródła karagenu:
- mleko czekoladowe
- dżemy
- kremy
- lody
- mleko migdałowe
- alternatywy dla nabiału, takie jak sery wegańskie lub desery bezmleczne
- mleko kokosowe
- śmietany
- mleko z konopi
- mleko ryżowe i sojowe
- wędliny
Karagen nie ma wartości odżywczych, więc nic nie stracisz, gdy go usuniesz z diety. Można znaleźć zamienniki żywności wegetariańskiej lub wegańskiej bez karagenu.
Karagen znajduje się również w karmach dla zwierząt, zwłaszcza tych w puszkach. Wybierz markę, która nie zawiera tego dodatku.
Podsumowanie
Jeśli martwisz się skutkami ubocznymi karagenu, usuń go z diety i sprawdź, czy nastąpiła jakaś poprawa w Twoim samopoczuciu. Ten dodatek musi być wymieniony w wykazie składników na etykiecie produktu, więc łatwo znajdziesz produkty, które możesz wyeliminować.
Porozmawiaj z lekarzem, jeśli po odstawieniu karagenu nadal występują stany zapalne lub problemy z trawieniem. Może to sygnalizować, że karagen nie jest odpowiedzialna za twoje problemy zdrowotne.