Skip to content

Co to jest karagen (E407) i czy jest bezpieczny?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Karagen to dodatek stosowany do zagęszczania, emulgowania i konserwowania żywności i napojów. Jest to naturalny składnik pochodzący z czerwonych wodorostów (zwanych również mchem irlandzkim). Często znajdziesz ten składnik w dżemach czy śmietanie. Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

Często pojawiają się kontrowersje dotyczące skutków zdrowotnych karagenu. Niektóre badania sugerują, że wywołuje stany zapalne, owrzodzenia przewodu pokarmowego i uszkadza układ trawienny.

Karagen, jakie ma skutki uboczne?skrobia oporna

Niektóre badania pokazują, że karagen może przyczyniać się lub powodować:

  • stany zapalne
  • wzdęcia
  • zespół jelita drażliwego
  • nietolerancje glukozy
  • rak okrężnicy
  • alergie pokarmowe

Nasilenie stanów zapalnych może prowadzić do innych chorób, takich jak:

  • zapalna choroba jelit
  • artretyzm
  • zapalenia ścięgna
  • przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego

Jedno badanie sugeruje, że nie ma żadnej istotnej różnicy między „spożywczą” (niezdegradowaną) a zdegradowaną karageniną. Zdegradowana karagenina jest rakotwórcza i nie jest zatwierdzona do produkcji spożywczej. W badaniach na zwierzętach wykazano, że może wywoływać stany zapalne. Karagenina spożywcza zawierały co najmniej 5% zdegradowanej karageniny.

Jednak wiele badań przeprowadzonych na temat zagrożeń związanych z karageniną nie były wykonywane na ludziach.

Większość doniesień o wzdęciach, zespole jelita drażliwego i innych problemach trawiennych były zgłaszane przez konsumentów, którzy poczuli ulgę, gdy odstawili karagen ze swojej diety.

Jakie produkty zawierają karagen?dżem konfitura powidła marmolada

Karagen zwykle znajduje się w produktach wegańskich i wegetariańskich. Ponieważ jest to roślina, producenci używają go do zastąpienia żelatyny, która jest pochodzenia zwierzęcego.

Najpopularniejsze źródła karagenu:

  • mleko czekoladowe
  • dżemy
  • kremy
  • lody
  • mleko migdałowe
  • alternatywy dla nabiału, takie jak sery wegańskie lub desery bezmleczne
  • mleko kokosowe
  • śmietany
  • mleko z konopi
  • mleko ryżowe i sojowe
  • wędliny

Karagen nie ma wartości odżywczych, więc nic nie stracisz, gdy go usuniesz z diety. Można znaleźć zamienniki żywności wegetariańskiej lub wegańskiej bez karagenu.

Karagen znajduje się również w karmach dla zwierząt, zwłaszcza tych w puszkach. Wybierz markę, która nie zawiera tego dodatku.

Podsumowanie

Jeśli martwisz się skutkami ubocznymi karagenu, usuń go z diety i sprawdź, czy nastąpiła jakaś poprawa w Twoim samopoczuciu. Ten dodatek musi być wymieniony w wykazie składników na etykiecie produktu, więc łatwo znajdziesz produkty, które możesz wyeliminować.

Porozmawiaj z lekarzem, jeśli po odstawieniu karagenu nadal występują stany zapalne lub problemy z trawieniem. Może to sygnalizować, że karagen nie jest odpowiedzialna za twoje problemy zdrowotne.