Zepsuty łosoś, jak go rozpoznać?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Chcesz cieszyć się pysznym kawałkiem łososia, ale obawiasz się, że może być zepsuty? Niezależnie od tego, czy przyrządzasz świeżą rybę, czy podgrzewasz resztki, musisz upewnić się, że łosoś nadal jest świeży, aby nie zachorować. Na szczęście sprawdzenie stanu łososia i jego jakości jest naprawdę proste, gdy zauważysz oznaki zepsucia. Sprawdź, kiedy łosoś nadal nadaje się do spożycia, a kiedy lepiej go wyrzucić.

Rzeczy, które należy wiedziećłosoś dziki

Surowy łosoś jest zepsuty, jeśli ma silny zapach amoniaku, biały nalot na mięsie, matową barwę i papkowatą konsystencję. Resztki gotowanego łososia psują się po 2–3 dniach lub gdy mają kwaśny zapach i śluzowatą konsystencję. Łososia należy spożyć w ciągu 1–2 dni od zakupu.

  • Powąchaj surowego łososia, aby sprawdzić, czy ma nieprzyjemny zapach. Świeży będzie miał bardzo łagodny zapach, ale zepsuty łosoś będzie wydzielał ostry, rybi lub podobny do amoniaku zapach.
  • Poszukaj mlecznego nalotu na rybie. Przed smażeniem sprawdź łososia, aby upewnić się, że nie ma półprzezroczystego białego filmu na powierzchni. Jeśli widzisz jakiś rodzaj śluzowatego filmu na łososiu, wyrzuć go.
  • Dotknij łososia, aby sprawdzić, czy łatwo się rozpada. Delikatnie naciśnij palcem na mięso, aby sprawdzić, czy ma odpowiednią konsystencję. Jeśli ryba  wraca do swojego pierwotnego kształtu, możesz spożyć mięso. Jeśli jednak łatwo się rozgniata lub rozpada pod wpływem dotyku, wyrzuć je.
  • Sprawdź oczy łososia pod kątem mętnych przebarwień. Jeśli kupujesz łososia z głową, sprawdź wygląd oczu. Świeży łosoś powinien mieć jasne, czyste oczy z ciemną źrenicą pośrodku. Kiedy ryba jest zepsuta, oczy są przebarwione i mętne. Oczy świeżego łososia również wydają się lekko wypukłe. Jeśli oczy są zapadnięte, ryba prawdopodobnie zepsuła się.
  • Sprawdź, czy mięso ma matowy, blady kolor. Świeży łosoś powinien mieć jasnoróżowy lub pomarańczowy kolor, gdy jest odpowiedni do spożycia. Jeśli  ma jasnoszary lub różowy kolor, lepiej go wyrzucić. Świeży łosoś ma również przebiegające przez niego cienkie białe linie, które świadczą o świeżości. Jeśli nie widzisz żadnych białych linii, twój łosoś się zepsuł.
  • Zwróć uwagę na termin. Jeśli masz wątpliwości co do jakości łososia, sprawdź datę przydatności do spożycia podaną na opakowaniu. Ta data nie jest definitywną prognozą tego, kiedy ryba się zepsuje, ale daje ci pogląd na to, kiedy może to nastąpić.

Czy łosoś po obróbce jest zepsuty?

  • Sprawdź, czy nie ma brzydkiego, kwaśnego zapachu. Powąchaj go, aby sprawdzić, czy ma nieprzyjemny, rybi lub zgniły zapach. Jeśli jest jeszcze dobry, będzie miał łagodny, apetyczny zapach.
  • Dotknij resztek gotowanego łososia, aby sprawdzić, czy ma śluzowatą konsystencję. Jeśli łosoś stracił swoją konsystencję, zaczyna się psuć i może spowodować zatrucie. Wyrzuć go, jeśli zauważysz śluz.
  • Unikaj pozostawiania ugotowanego łososia w temperaturze pokojowej przez ponad 2 godziny. Jeśli ugotowany łosoś pozostaje w temperaturze pokojowej, na mięsie zaczną rozwijać się bakterie. Wyrzuć resztki, które były przechowywane dłużej niż 2–3 dni.

Jak bezpiecznie gotować łososia?ryba dziki hodowlany surowego łososia

  • Użyj widelca, aby sprawdzić, czy ryba się rozpada. Jeśli odpowiednio ugotujesz łososia, łatwo rozpadnie się. Jeśli jest twardy lub gumowata, oznacza to, że nie jest odpowiednio ugotowany.
  • Przekrój kawałek łososia o największej grubości i sprawdź jego kolor. W pełni ugotowana ryba będzie miała jednolity, nieprzejrzysty kolor. Jeśli mięso jest przejrzyste, należy gotować je dłużej.
  • Sprawdź, czy temperatura środka ryby wynosi co najmniej 63°C. W najgrubsze miejsce wbij termometr do mięsa i odczekaj minutę, aby uzyskać dokładny wynik. Jeśli temperatura wewnętrzna wynosi równo lub więcej 63°C, łosoś jest całkowicie ugotowany. Jeśli zjesz łososia przed osiągnięciem właściwej temperatury, może to doprowadzić do zachorowania.

Pytanie i odpowiedzi

Jeśli łosoś ma szarawy kolor tylko na spodzie, ale reszta jest w porządku, czy nadal nadje się do spożycia?

To normalne, że mięso tuż przy skórze ma szarawy kolor. Tylko upewnij się, że reszta nie jest odbarwiona ani śluzowata.

Skąd mam wiedzieć, czy łosoś w puszkach jest zepsuty?

Chociaż może to wydawać się sprzeczne z intuicją, ponieważ łosoś to rodzaj ryby, jeśli jest jadalny, nie powinien mieć nieprzyjemnego zapachu ani żadnych „podejrzanych” cech. Jeśli  pachnie nieco kwaśnie lub ma zapach amoniaku, zepsuł się i należy go wyrzucić. Świeży łosoś powinien mieć łagodny aromat lub pachnieć podobnie do morza.