Skip to content

Czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Potrawy przyrządzane z surowego łososia są przyrządzane w wielu kultur. Popularne to sashimi, japońskie danie z cienko pokrojoną surową rybą oraz gravlax, nordycka przystawka z surowego łososia w soli, cukrze i koperku.

Chcąc spróbować tych potraw możesz się zastanawiać, czy bezpieczne jest jedzenie surowej ryby.

Surowy łosoś- zagrożenie dla zdrowia

Surowy łosoś może być siedliskiem bakterii, pasożytów i innych patogenów. Niektóre z nich występują naturalnie w środowisku ryb, podczas gdy inne mogą być wynikiem niewłaściwego obchodzenia się.

Obróbka termiczna łososia do temperatury wewnątrz 63° C zabija bakterie i pasożyty, ale jeśli zjesz rybę na surowo, ryzykujesz infekcję.

Pasożyty w surowym łososiu

Łosoś to znane źródło pasożytów, które są organizmami żyjącymi na lub w innych organizmach, nawet w człowieku. Te pasożyty podobne do tasiemców lub glisty są powszechne w rybach takich jak łosoś. Np. Bruzdogłowiec szeroki Diphyllobothrium nihonkaiense może żyć w jelicie cienkim, gdzie dorasta do ponad 12 metrów długości.

Te i inne rodzaje tasiemców zostały znalezione w dzikim łososiu z Alaski i Japonii oraz w przewodzie pokarmowym osób, które jadły surowego łososia z tych obszarów.

Objawy zakażenia pasożytniczymi to utrata masy ciała, ból brzucha, biegunka, a w niektórych przypadkach niedokrwistość. A wiele osób nie odczuwa żadnych objawów.

Infekcje bakteryjne i wirusowe z surowego łososia

Podobnie jak wszystkie rodzaje owoców morza, łosoś może być narażony na skażenie bakteryjne lub wirusowe. Mogą one powodować łagodną lub poważną chorobę podczas spożywania surowej ryby.

Niektóre rodzaje bakterii lub wirusów, które mogą być obecne w surowym łososiu, obejmują:

  • Salmonella
  • Shigella
  • Wibrio
  • Clostridium botulinum
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Escherichia coli
  • Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A
  • Norowirus

Większość przypadków infekcji spowodowanych jedzeniem ryb i owoców morza jest wynikiem niewłaściwego obchodzenia się, przechowywania lub odłowu z wody skażonej ludzkimi odchodami.

Surowy łosoś może również zawierać zanieczyszczenia środowiskowe. Łosoś hodowlany i dziki może zawierać śladowe ilości trwałych zanieczyszczeń organicznych i metali ciężkich.

Zanieczyszczenia organiczne to toksyczne chemikalia, w tym pestycydy, przemysłowe chemikalia produkcyjne i środki zmniejszające palność, które gromadzą się w łańcuchu pokarmowym, ponieważ są przechowywane w tkance tłuszczowej zwierząt i ryb. Narażenie ludzi na te związki wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka, wad wrodzonych oraz zaburzeń endokrynologicznych, immunologicznych i rozrodczych.

Zbadano próbki 10 gatunków ryb z targu w Hiszpanii i odkryto, że łosoś zawiera najwyższy poziom środka zmniejszającego palność. Jednak wykryte poziomy nadal mieściły się w bezpiecznych granicach.

Gotowanie łososia obniża poziom wielu zanieczyszczeń. Jedno z badań wykazało, że gotowany łosoś miał średnio o 26% niższy poziom zanieczyszczeń organicznych niż surowy łosoś.

Jak zmniejszyć ryzyko chorób?łosoś dziki hodowlany

Jeśli zdecydujesz się jeść surowego łososia, upewnij się, że został on wcześniej zamrożony do temperatury -35°C, co zabija wszelkie pasożyty w łososiu. Jednak zamrażanie szokowe nie zabija wszystkich patogenów. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że większość domowych zamrażarek nie osiąga tak niskiej temperatury.

Kupując surowego łososia lub zamawiając dania, które go zawierają, należy również dokładnie mu się przyjrzeć. Prawidłowo zamrożony i rozmrożony łosoś wygląda na jędrny i wilgotny, bez siniaków, przebarwień i nieprzyjemnego zapachu.

Jeśli przygotowujesz surowego łososia we własnej kuchni, upewnij się, że powierzchnie, noże i sztućce są czyste i przechowuj łososia w lodówce do czasu tuż przed podaniem, aby zapobiec zanieczyszczeniu bakteryjnemu.

Jeśli jesz surowego łososia lub jakikolwiek inny rodzaj ryby i czujesz mrowienie w jamie ustnej lub gardle, może to być spowodowane żywym pasożytem poruszającym się w jamie ustnej. Wypluj to lub odkaszlnij.

Kto nie powinien jeść surowego łososia?

Niektórzy są bardziej narażeni na infekcje pokarmową i nigdy nie powinni jeść surowego łososia ani surowych owoców morza. Do tych osób należą:

  • kobiety w ciąży
  • dzieci
  • osoby starsze
  • każdy z osłabionym układem odpornościowym, na przykład z nowotworem, chorobą wątroby, HIV / AIDS, przeszczepami narządów lub cukrzycą

U osób z osłabionym układem odpornościowym, choroby przenoszone przez żywność mogą powodować ciężkie objawy, hospitalizację, a nawet śmierć.

Podsumowanie

Dania zawierające surowego łososia mogą być smacznym i dobrym sposobem na spożycie większej ilości ryb. Należy jednak pamiętać, że surowy łosoś może zawierać pasożyty, bakterie i inne toksyny, które mogą być szkodliwe nawet w małych dawkach.

Jedz tylko surowego łososia, który był odpowiednio przechowywany i przygotowany. Jeśli masz osłabiony układ odpornościowy, nie ryzykuj jedzenia surowego łososia.