Kurczak z rożna jest zdrowy? Przeczytaj to…

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Kurczak z rożna jest szybkim i łatwym posiłkiem, dostępnym w większości hipermarketów czy też wolnostojących stoiskach. Produkowane ze świeżych tuszek kurczaków i obsypane w przyprawach, są niedrogim pomysłem na obiad. Pieczone na rożnie, który obraca się w gorącym piecu, aby równomiernie upiec mięso i zapewnić mu chrupiącą skórkę.

Pewnie się zastanawiasz, czy kurczak z rożna jest zdrowym posiłkiem? W tym artykule omówiono wartości odżywcze, skład, a także potencjalne zalety i wady kurczaka z rożna.

Kurczak z rożna a wartości odżywcze

Kurczak z rożna jest pożywny, bogaty w białko i stanowi znaczące źródło kilku ważnych składników odżywczych.

Poniższa tabela podsumowuje informacje żywieniowe dla 100 gramowej porcji kurczaka z rożna, zarówno z białym mięsem, jak i ciemnym mięsem, ze skórą i bez.

udo z kurczaka ze skórą (grillowana)udo z kurczaka bez skóry (grillowana)pierś z kurczaka ze skórą (grillowana)pierś z kurczaka bez skóry (grillowana)
Kalorie (kcal)226193175144
Białko (g)22,5 2426,428
Tłuszcze (g)1510,747,673,57
Węglowodany (g)0,1200,090
Cukry (g)0,12000
Wapń (mg)16131613
Żelazo (mg)0,950,970,510,46
Magnez (mg)21212525
Fosfor (mg)218216244246
Potas (mg)225262276284
Sód (mg)335335329328
Cynk (mg)1,7820,860,87
Miedź (mg)0,0770,0840,0410,041
Selen (ug)2223,122,323,1

Udko kurczaka z rożna ze skórą ma najwięcej kalorii i tłuszczu, natomiast pierś bez skóry jest najchudsza, ma najmniej kalorii i najwięcej białka.

Kurczak jest bogatym źródłem kilku witamin i minerałów, przede wszystkim niacyny i selenu. Zawiera również duże ilości ryboflawiny, witaminy B12, fosforu i cynku oraz mniejsze ilości kilku innych składników odżywczych.

Skład kurczaka z rożnagrillowany

Chociaż możesz myśleć, że kurczak z rożna ma tylko naturalne przyprawy, niektóre sklepy używają dodatki do swoich mieszanek przypraw. Jak maltodekstrynę, fosforan sodu i naturalne aromaty oprócz przypraw, takich jak sól, cebula, czosnek i papryka.

Jeśli masz obawy dotyczące tych dodatków, pamiętaj, że są one obecne w niewielkich ilościach i możesz uniknąć ich spożycia w większości, nie jedząc skóry.

Jeśli masz piekarnik z funkcją rożna, możesz zrobić własnego kurczaka i w pełni kontrolować jego skład.

Korzyści z jedzenia kurczaka z rożna

Kurczak z rożna ma wiele zalet oprócz zawartości składników odżywczych. Jest niedrogi, wygodny i zdrowszy niż inne jego alternatywy, jak smażony w głębokim oleju.

Kurczak z rożna z marketu jest już gotowy do spożycia, więc jest to bardzo wygodne. Jest również niedrogi, a większość z nich kosztuje kilkanaście złotych za sztukę.

Ponieważ jest pieczony w piekarniku zamiast smażenia w głębokim tłuszczu, ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu niż taki z fast-food-u. Dlatego kurczak z rożna jest o wiele zdrowszym wyborem.

Możesz również łatwo zarządzać spożyciem kalorii, tłuszczu i białka, wybierając jasne lub ciemne mięso i decydując czy chcesz zjeść skórę.

Jakie wady ma kurczak z rożna?

Kurczak z rożna ma niewiele potencjalnych wad, przypisywanych głównie składnikom znalezionym w niektórych kurczakach.

Niektóre składniki mogą powodować problemy zdrowotne, jeśli zostaną zjedzone w dużych ilościach. Na przykład niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczyniać się do utraty kości.

Jednak kurczak i inne białka są znacznie bardziej znaczącym źródłem fosforu niż te dodatki.

Większość ludzi nie musi się zbytnio przejmować spożyciem fosforu. Jeśli masz przewlekłą chorobę nerek, może być konieczne ograniczenie jego spożycia zgodnie z zaleceniami nefrologa.

Na szczęście większość kurczaków z rożna nie zawiera dużych ilości tych dodatków, a większości z nich można uniknąć nie jedząc skóry.

Jeśli martwisz się dodatkami, możesz zrobić własnego kurczaka z rożna, aby mieć pełną kontrolę nad użytymi składnikami.

Gdzie kupić kurczaka z rożna?grill kurczak mięso

Grillowane kurczaki można spotkać w dużych marketach i sklepach jak i w foodtruck-ach. O ile w hipermarketach kurczaki są już dostarczone w przyprawach wprost od producenta do sklepu to w mniejszych placówkach przyprawianie wykonywane jest na miejscu.

I tu pojawia się problem, ponieważ nie wiemy czy nie zachodzi proces „utylizacji” niesprzedanych świeżych tuszek kurczaków. Dlatego warto poprosić o etykietę z oryginalnego surowca, aby mieć pewność, że nie otrzymamy już kilkudniowego lub nawet przeterminowanego mięsa.

Drugi problem to czas ekspozycji, ponieważ warto wiedzieć, czy kurczak był przygotowany niedawno, czy może wczoraj. Zazwyczaj kurczak z rożna jest eksponowany w ladzie grzewczej lub na rożnie. Zbyt długie przetrzymywanie w piecu powoduje przypalenie i wysuszenie mięsa.

Kolejna kwestia to rozwój niepożądanej mikroflory, ponieważ niedopuszczalne jest wychładzanie na noc kurczaka i odgrzewanie go na dzień następny. Może to doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

W większości sieci handlowych czas ekspozycji kurczaków na ladzie grzewczej nie przekracza 6 godzin w temperaturze minimum 63 st. C, po tym czasie są one utylizowane. Natomiast w foodtruck-ach czy też innych stoiskach już nie przestrzega się tych zasad.

Dlatego warto przemyśleć wybór miejsca w którym dokonujemy zakupu. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości co do świeżości produktu, warto rozważyć zmianę menu w danym dniu.

Podsumowanie

Kurczaki z rożna są popularnym pomysłem na szybki i łatwy posiłek.

Są niedrogie i wygodne, a ponieważ są pieczone w piecu, są znacznie zdrowsze niż inne opcje, takie jak smażony kurczak w fast foodach.

Jeśli masz jakiekolwiek obawy dotyczące składników używanych w zakupionych w sklepie kurczakach z rożna, możesz ich uniknąć, nie jedząc skóry, kupując kurczaka w innym sklepie lub robiąc własnego w domu.

Pamiętaj również, aby wybór miejsca w którym dokonujesz zakupu był przemyślany i nie należy kierować się tylko ceną.

Udostępnij: