Skip to content

Po co przechowywać jajka w lodówce? Musisz to wiedzieć!

Czas czytania artykułu: 3 minut

Robiąc zakupy w sklepie widzisz jajka w lodówce i poza nią. Wtedy na pewno zadajesz sobie pytanie, jak należy je przechowywać w domu? Czy występuje jakieś zagrożenie, gdy zostawimy je poza ciągiem chłodniczym?

Jajka w lodówce a Salmonellaugotowane jajka jaja przechowywanie

Salmonella to rodzaj bakterii żyjących w jelitach wielu zwierząt stałocieplnych. Jest całkowicie bezpieczna, gdy znajduje się w przewodzie pokarmowym zwierzęcia, ale może wywołać poważną chorobę, jeśli dostanie się do pokarmu.

Infekcje salmonellą mogą powodować nieprzyjemne objawy, takie jak wymioty i biegunka, i są szczególnie niebezpieczne a nawet śmiertelne dla osób starszych, dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym.

Powszechnymi źródłami Salmonelli są kiełki, mięso drobiu i jajka. W latach 70 i 80 jaja były odpowiedzialne za 77% ognisk Salmonelli w Stanach Zjednoczonych. To skłoniło do podjęcia wysiłków na rzecz poprawy bezpieczeństwa jaj. Wskaźniki infekcji spadły od tego czasu, chociaż epidemie Salmonelli nadal występują.

Jajo może być skażone salmonellą zewnętrznie, jeśli bakterie wnikną w skorupkę jaja albo wewnętrznie, jeśli sama kura przenosi salmonellę, a bakterie zostały przeniesione do jaja przed uformowaniem się skorupki.

Odpowiednie obchodzenie się z jajami, przechowywanie i gotowanie są niezbędne, aby zapobiec wybuchom Salmonelli z jaj.

Na przykład przechowywanie jaj w temperaturze poniżej 4°C zatrzymuje wzrost Salmonelli, a gotowanie jajek w temperaturze co najmniej 71°C zabija wszelkie obecne bakterie.

Chłodzenie jaj w Europiekod na jajach

W Wielu krajach europejskich nie przechowuje się jaj w lodówce, mimo że w latach 80 doświadczyły one tej samej epidemii salmonelli co Stany Zjednoczone.

Ale wiele krajów poprawiło warunki sanitarne i zaszczepiło kury przeciwko Salmonelli, aby zapobiegać infekcją. Na przykład, po programie szczepień kur w Wielkiej Brytanii, przeciwko najpowszechniejszemu szczepowi tej bakterii, liczba przypadków Salmonelli spadła do najniższego poziomu od dziesięcioleci.

W przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych mycie i dezynfekcja jaj jest nielegalne w Unii Europejskiej. Wyjątkami są jednak Szwecja i Niderlandy.

Kutikula i skorupka jaja stanowiąc warstwę ochronną przed bakteriami. Oprócz kutikuli, białko jaja ma również naturalną obronę przed bakteriami, co może ochronić je nawet do 3 tygodni. Dlatego w większości krajów Europy przechowywanie jaj w lodówce nie jest konieczne.

Unia Europejska zaleca, aby jajka były przechowywane sklepach w chłodnych warunkach, ale nie w lodówce, aby zapobiec ich przegrzaniu i skropleniu podczas podróży do domu.

Plusy i minusy chłodzenia jaj

Chociaż chłodzenie ma pewne zalety, ma też wady. Poniżej znajdują się zestawienia z plusami i minusami.

Zaleta: Chłodzenie może przedłużyć trwałość jajka

Przechowywanie jajek w lodówce to najlepszy sposób na kontrolowanie wzrostu bakterii.

Dodatkowym atutem jest również utrzymanie świeżości jaj znacznie dłużej niż przechowując je w temperaturze pokojowej.

Podczas gdy jakość świeżego jajka przechowywanego w temperaturze pokojowej zacznie się pogarszać po kilku dniach i trzeba będzie je zużyć w ciągu 1-3 tygodni, jaja przechowywane w lodówce zachowają jakość i świeżość co najmniej dwa razy dłużej.

Wada: Jaja w lodówce mogą wchłaniać zapachy

Jajka mogą pochłaniać zapachy i smaki z innych produktów spożywczych w lodówce, takich jak świeżo pokrojona cebula.

Jednak przechowywanie jaj w kartonach i zamykanie żywności o silnym zapachu w hermetycznych pojemnikach może temu zapobiec.

Wada: Jaj nie należy przechowywać na drzwiach lodówki

Wiele osób trzyma jajka na drzwiach lodówki. Może to jednak narazić je na wahania temperatury za każdym razem, gdy otwierasz lodówkę, co sprzyja rozwojowi bakterii i osłabia błony ochronne jaj.

Dlatego najlepiej trzymać jaja na półce z tyłu lodówki.

Wada: Zimne jajka mogą nie nadawać się do pieczenia

Wreszcie niektórzy szefowie kuchni twierdzą, że jajka w temperaturze pokojowej najlepiej nadają się do pieczenia.

W związku z tym sugerują, aby przed użyciem osiągnęły temperaturę pokojową.