Mycie jaj wydaje się naturalną sprawą.

Przecież często są zabrudzone odchodami, więc jak tego nie robić?

I tu własnie popełniasz błąd!!!

Jaja posiadają warstwy ochronne, pierwsza zewnętrzna zwana kutikulą, ma zdolność ochronną wobec drobnoustrojów.

Kutikula, otaczając pory skorupy stanowi istotny czynnik ochrony pod względem mikrobiologicznym.

Dlatego też niewskazane są jakiekolwiek czynności powodujące uszkodzenie tej warstewki, np. czyszczenie lub mycie jaj (pory w skorupie tracą swą szczelność).

Naruszenie tej błony może doprowadzić do przedostania się drobnoustrojów do jaja.

Co za tym idzie, pogorszenia się jego jakości (zepsucie się jaj).

Jeżeli natomiast myjecie jaja dopiero przed samym spożyciem, to takiego zagrożenia już nie ma.

Na co zwracać uwagę, podczas zakupu jaj

  • Zawsze sprawdzaj czy mają nadrukowany numer na skorupce, więcej o tym w artykule.

Dzięki temu dowiesz się w jakim systemie były hodowane kury, w którym gospodarstwie i kraju.

Data minimalnej trwałości jaj, które kupujemy w sklepie to maksymalnie 28 dni od zniesienia.

Takie jaja możemy bezpiecznie spożywać pod warunkiem, że były prawidłowo przechowywane i nie są uszkodzone.

  • Sprawdź czy są przechowywane w lodówce w sklepie.

Oczywiście zawsze lepiej wybierać te, które znajdują się w w sklepowej lodówce. Ponieważ tak przechowywane w sklepie i u nas w domu, zachowują swoją świeżość nawet ponad 28 dni.

Te, które eksponowane są w temperaturze otoczenia o wiele szybciej tracą swoje właściwości i w ich wypadku data na opakowaniu jest kluczowa.

  • Czy nie są uszkodzone.

Zawsze warto otworzyć opakowanie i obejrzeć jaja czy nie maja pęknięć i uszkodzeń, oraz czy inne całe jaja nie są zabrudzone.