Jogurt grecki a naturalny, czym właściwie się różnią?

CZAS CZYTANIA: 4 minuty

Zarówno jogurt grecki, jak i naturalny, dają wiele korzyści zdrowotnych, ale możesz się zastanawiać, co je odróżnia.

Ten artykuł wyjaśnia różnice między jogurtem greckim a naturalnym, aby pomóc Ci zdecydować, który wybrać.

Wytwarzanie jogurtunabiał jogurt maślanka

Naturalny i grecki jogurt to fermentowane produkty mleczne wytwarzane poprzez przekształcenie laktozy, naturalnie występującego cukru w ​​mleku w kwas mlekowy przy użyciu bakterii, zwanych kulturami startowymi.

Zarówno jogurt naturalny, jak i grecki wytwarzane są ze świeżego mleka, a także Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus jako kultur starterowych.

Jednak ich smak i składniki odżywcze różnią się ze względu na sposób ich wytwarzania.

Jogurt naturalny, jak jest wytwarzany?

Jogurt naturalny jest wytwarzany przez podgrzewanie mleka, dodanie bakterii i pozostawianie do fermentacji, aż osiągnie pH około 4,5. Po ostygnięciu można dodać inne składniki, takie jak owoce.

Produkt końcowy ma gładką konsystencję, ale może mieć różną gęstość. Większość jogurtów nadaje się do picia lub można je jeść łyżką.

Ze względu na kwaśny charakter, jogurt naturalny może mieć lekko kwaśny smak. Mimo to jest słodszy niż grecki.

Jogurt grecki, jak jest wytwarzany?

Jogurt grecki powstaje poprzez wyeliminowanie serwatki i innych płynów ze zwykłego jogurtu.

Ponieważ proces odcedzenia zmniejsza całkowitą objętość, grecki wymaga znacznie większej ilości mleka niż naturalny jogurt, aby uzyskać tą samą objętość.

Niektóre firmy mogą stosować środki zagęszczające lub inne składniki, w takim przypadku produkt końcowy określany jest jako w stylu greckim.

Ponieważ większość płynu jest usuwana, jogurt grecki jest znacznie gęstszy i bardziej cierpki niż zwykły jogurt. Jest również droższy, ponieważ wymaga więcej mleka.

Jogurt grecki a naturalny, porównanie składników odżywczych

Jogurt naturalny i grecki mają bardzo różne profile odżywcze. Oba jogurty są również doskonałym źródłem magnezu, witaminy B12 i jodu.

Grecki zawiera o połowę mniej węglowodanów i cukrów niż naturalny jogurt, a jednocześnie zawiera prawie dwa razy więcej białka. Ma też mniej wapnia i sodu.

Z jednej strony, wyeliminowanie serwatki z greckiego jogurtu usuwa część laktozy, zmniejszając zawartość węglowodanów i cukru. Z drugiej strony białko pozostaje nienaruszone przez cały proces wysiłku, więc grecki jogurt dostarcza znacznie więcej białka.

Korzyści zdrowotne jogurtu greckiego i naturalnego

Jogurt grecki i naturalny mają wiele korzyści zdrowotnych dzięki zawartości probiotyków i białka.

Probiotyki w jogurcie

Probiotyki to przyjazne bakterie znajdujące się w sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt.

Wspomagają zdrowie układu pokarmowego, równoważąc mikrobiom jelitowy (przyjazne bakterie w układzie pokarmowym), co może zmniejszyć ryzyko zapalenia i różnych chorób.

Kilka badań sugeruje, że zrównoważony mikrobiom jelitowy może stymulować i/lub modulować układ odpornościowy oraz chronić przed alergiami, biegunką, depresją i cukrzycą typu 2.

Jogurt dla osób z nietolerancją laktozy

Osoby z nietolerancją laktozy zwykle doświadczają nieprzyjemnych objawów trawiennych, w tym wzdęć i biegunki, jeśli jedzą produkty mleczne.

Mogą jednak tolerować jogurt, ponieważ jego probiotyki wspomagają trawienie laktozy.

Naturalnie niższa zawartość laktozy w jogurcie greckim może sprawić, że będzie on szczególnie odpowiedni dla osób z tą chorobą.

Może chronić zdrowie serca

Jogurt może poprawić czynniki ryzyka chorób serca, w tym wysokie ciśnienie krwi i cholesterol.

Spożycie sfermentowanego nabiału wiąże się z mniejszym ryzykiem gromadzenia się płytki nazębnej i sztywności tętnic, które są związane z wysokim ciśnieniem krwi.

Badanie osób z wysokim ciśnieniem krwi wykazało, że spożywanie 2 lub więcej porcji jogurtu tygodniowo wiązało się z 21% niższym ryzykiem udaru mózgu u mężczyzn i 17% u kobiet, w porównaniu z osobami, które spożywały mniej niż 1 porcję miesięcznie.

Podobnie w badaniu z udziałem mężczyzn osoby spożywające wyższe spożycie sfermentowanych produktów mlecznych miały o 27% niższe ryzyko chorób serca niż osoby spożywające go mniej. Badanie wykazało również, że niesfermentowane produkty mleczne wiązały się z większym ryzykiem.

Probiotyki mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu poprzez hamowanie niektórych enzymów.

Badanie przeprowadzone na osobach z cukrzycą typu 2 wykazało, że dzienne spożycie 300 gramów jogurtu z probiotykami spowodowało odpowiednio 4,5% i 7,5% spadek poziomu cholesterolu całkowitego i LDL (złego) w porównaniu z grupą kontrolną.

Jogurt grecki czy naturalny na odchudzanie?

Badania łączą jogurt z mniejszą masą ciała, tkanką tłuszczową i przyrostem masy ciała.

Jego probiotyki zwiększają proporcję zdrowych bakterii w jelitach, co może przyczynić się do kontroli wagi, dystrybucji tłuszczu oraz metabolizmu cukru i tłuszczu.

Co więcej, zarówno jogurt naturalny, jak i grecki są doskonałym źródłem białka. Wysokie spożycie białka prowadzi do przedłużonego uczucia pełności, co może zmniejszyć spożycie kalorii. To z kolei może sprzyjać utracie wagi.

Niemniej jednak wiele komercyjnych marek dodaje znaczne ilości cukru, co może utrudniać osiągnięcie celów związanych z odchudzaniem.

Zastosowania jogurtu w kuchni

Jogurt naturalny i grecki są szczególnie wszechstronne. Chociaż oba możesz spożywać samodzielnie lub zmieszane z owocami, orzechami lub musli, są one używane w inny sposób w przepisach.

Na przykład, ze względu na swoją gęstość, jogurt grecki jest powszechnym składnikiem dipów i sosów, takich jak tzatziki, który jest podstawą kuchni greckiej.

Dodatkowo możesz go użyć do zastąpienia majonezu, kwaśnej śmietany i maślanki w większości przepisów, choć w wysokich temperaturach może się ścinać. Jego konsystencja sprawia, że ​​doskonale nadaje się do pieczenia, zwłaszcza jeśli chcesz osiągnąć wilgotniejszą, gęstszą konsystencję.

Naturalny jogurt możesz stosować w koktajlach (jogurt grecki jest nadal dobrym rozwiązaniem), dressingach i innych lepkich potrawach. Na przykład możesz zrobić przepyszną marynatę do kurczaka, mieszając ją z sokiem z cytryny i przyprawami.

Który jogurt wybrać?śmietanka

Naturalny i grecki jogurt to produkty bogate w składniki odżywcze, które stanowią doskonałą przekąskę i zdrowy dodatek do Twojej diety.

Niemniej jednak słodzone jogurty obu odmian są napakowane dodatkiem cukru. Wysokie spożycie cukru może prowadzić do niepożądanego przyrostu masy ciała, a także ubytków, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

W związku z tym najlepiej jest wybierać jogurty bez dodatków, aby ograniczyć spożycie dodanego cukru. Jeśli wolisz, możesz dosłodzić je odrobiną miodu lub owoców.

Jeśli chcesz zwiększyć spożycie białka, grecki jogurt jest idealny. Zwykły jogurt o niskiej zawartości tłuszczu może być najlepszy dla każdego, kto chce kontrolować spożycie kalorii i białka.

Ponieważ oba są zdrowe, powinieneś wybrać ten, który odpowiada Twoim potrzebom żywieniowym.

Podsumowanie

Jogurt naturalny i grecki są produkowane z tych samych składników, ale różnią się pod względem składników odżywczych. Podczas gdy naturalny jogurt ma mniej kalorii i więcej wapnia, jogurt grecki ma więcej białka i mniej cukru i ma znacznie gęstszą konsystencję.

Oba typy zawierają probiotyki i wspomagają trawienie, utratę wagi i zdrowie serca.

Biorąc pod uwagę, że każdy z nich jest zdrowy, powinieneś po prostu wybrać ten, który wolisz, chociaż najlepiej unikać produktów z dużą ilością dodanego cukru.