Wszystko, co musisz wiedzieć o nietolerancji laktozy

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Nietolerancja laktozy to niezdolność organizmu do rozbicia naturalnego cukru zwanego laktozą. Laktoza jest powszechnie spotykana w produktach mlecznych, takich jak mleko i jogurt.

Nie tolerujesz laktozy, gdy Twoje jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość enzymu laktazy, aby strawić i rozłożyć laktozę. W takim przypadku niestrawiona laktoza przenosi się do jelita grubego.

Bakterie, które normalnie występują w jelicie grubym, oddziałują z niestrawioną laktozą i powodują wzdęcia, gazy i biegunka. Stan ten można również nazwać niedoborem laktazy.

Nietolerancja laktozy jest bardzo częsta u osób dorosłych, zwłaszcza osób pochodzenia azjatyckiego, afrykańskiego i latynoskiego.

Nietolerancja laktozy zwykle powoduje objawy żołądkowo-jelitowe w czasie od 30 minut do 2 godzin po spożyciu mleka lub innych produktów mlecznych zawierających laktozę.

Osoby nietolerujące laktozę powinny unikać spożywania produktów mlecznych lub przyjmować leki zawierające enzym laktazy.

Rodzaje nietolerancji laktozy

Istnieją trzy główne typy nietolerancji laktozy, z których każdy ma inne przyczyny:

Pierwotna nietolerancja laktozy (normalny wynik starzenia)

Jest to najczęstszy rodzaj nietolerancji laktozy.

Większość ludzi rodzi się z wystarczającą ilością laktazy. Niemowlęta potrzebują enzymu do trawienia mleka matki. Ilość laktazy wytwarzanej przez organizm może z czasem maleć. Dzieje się tak, ponieważ wraz z wiekiem jemy bardziej zróżnicowanie i mniej polegamy na mleku.

Spadek laktazy jest stopniowy. Ten typ nietolerancji występuje częściej u osób pochodzenia azjatyckiego, afrykańskiego i latynoskiego.

Wtórna nietolerancja laktozy (z powodu choroby lub urazu)

Choroby jelit, takie jak celiakia i choroba zapalna jelit (IBD), operacja lub uraz jelita cienkiego mogą również powodować nietolerancję laktozy. Poziom laktazy można przywrócić, poprzez leczenie choroby podstawowej.

Wrodzona lub rozwojowa nietolerancja laktozy (urodzenie się z chorobą)

W bardzo rzadkich przypadkach dziedziczona jest nietolerancja laktozy. Wadliwy gen może zostać przeniesiony z rodziców na dziecko, powodując całkowity brak laktazy u dziecka. Nazywa się to wrodzoną nietolerancją laktozy.

W takim przypadku Twoje dziecko nie będzie tolerować mleka matki. Po wprowadzeniu mleka kobiecego lub preparatu zawierającego laktozę będzie miało biegunkę. Jeśli ten stan nie zostanie rozpoznany i wcześnie leczony, może zagrażać życiu.

Biegunka może powodować odwodnienie i utratę elektrolitów. Można to łatwo wyleczyć, podając dziecku zamiast mleka preparat dla niemowląt bez laktozy.

Rozwojowa nietolerancja laktozy

Czasami rodzaj nietolerancji laktozy zwany rozwojową nietolerancją laktozy występuje, gdy dziecko rodzi się przedwcześnie. Dzieje się tak, ponieważ produkcja laktazy u dziecka zaczyna się późnej ciąży, po co najmniej 34 tygodniu ciąży.

Jak leczy się nietolerancję laktozy?

Obecnie nie ma sposobu, aby organizm wytwarzał więcej laktazy. Leczenie nietolerancji laktozy polega na zmniejszeniu lub całkowitym usunięciu produktów mlecznych z diety.

Wiele osób z nietolerancją może wypić do 1/2 szklanki mleka bez żadnych objawów. Produkty mleczne niezawierające laktozy można również znaleźć w większości supermarketów. Dodatkowo nie wszystkie produkty mleczne zawierają dużo laktozy.

Nadal możesz jeść twarde sery, takie jak cheddar, szwajcarski i parmezan. Niskotłuszczowe lub beztłuszczowe przetwory mleczne zazwyczaj zawierają również mniej laktozy.

Enzym laktazy jest dostępny w kapsułkach, pigułkach, kroplach lub w postaci do żucia, który należy przyjmować przed spożyciem produktów mlecznych. Krople można również dodać do kartonu z mlekiem.

Osoby nietolerujące laktozę i nie spożywające mleka ani produktów mlecznych mogą mieć niedobór:

  • wapnia
  • witaminy D
  • ryboflawiny
  • białka

Osobą z niedoborem zaleca się stosowanie suplementów wapnia lub spożywanie pokarmów, które są naturalnie bogate w wapń, albo wzbogacone w wapń.

Przystosowanie się do diety i trybu życia bez laktozy

Objawy nietolerancji ustąpią, jeśli mleko i przetwory mleczne zostaną usunięte z diety. Czytaj uważnie etykiety produktów, aby wykryć składniki, które mogą zawierać laktozę. Oprócz mleka i śmietanki zwróć uwagę na składniki pochodzące z mleka, takie jak:

  • serwatka lub koncentrat białka serwatkowego
  • kazeina lub kazeiniany
  • twaróg
  • ser
  • masło
  • jogurt
  • margaryna
  • mleko lub proszek
  • nugat

Wiele produktów, w których nie spodziewalibyście, że zawierają mleko, mogą zawierać mleko i laktozę:

Do przetworzonej żywności często dodaje się mleko i przetwory mleczne. Nawet niektóre nienabiałowe śmietanki i leki mogą zawierać produkty mleczne i laktozę.

Nie można zapobiec nietolerancji laktozy. Objawom nietolerancji laktozy można zapobiec, jedząc mniej produktów mlecznych.

Picie niskotłuszczowego lub beztłuszczowego mleka może również powodować mniej objawów. Wypróbuj alternatywne produkty mleczne, takie jak napoje z:

  • migdałów
  • lnu
  • soi
  • mleka ryżowego

Dostępne są również produkty mleczne z usuniętą laktozą.