Czy można mrozić fasolkę szparagową?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Tak, możesz mrozić fasolkę szparagową, nawet przez 12 miesięcy. Chociaż niektóre źródła podpowiadają, aby zblanszować fasolkę szparagową przed zamrożeniem, to tak naprawdę nie jest to konieczne. Po prostu upewnij się, że jest umyta i posiekana przed umieszczeniem jej w zamrażalniku

Jak mrozić fasolkę szparagową?

mrożona fasolka mrozić zamrażać

Niektórzy decydują się na blanszowanie zielonej fasoli przed zamrożeniem, ale nie musisz tego robić, jeśli nie chcesz. Aby wszystko było przyjemne i proste, przedstawiamy instrukcję, jak mrozić fasolkę bez konieczności jej blanszowania:

      1. Odetnij końcówki i pokrój fasolkę. Zacznij od przycięcia końcówek fasolki, ponieważ nie nadają się one do jedzenia. Po ich usunięciu, pokrój z grubsza fasolkę na pół.
      2. Dokładnie umyj. Umieść posiekaną fasolkę w durszlaku lub sitku i dokładnie umyj pod zimną wodą. Jeśli fasolka została zebrana w ogródku, upewnij się, że usuniesz cały brud i inne zanieczyszczenia.
      3. Całkowicie wysusz. Przełóż fasolkę na ręcznikach papierowych. Wytrzyj dokładnie i upewnij się, że jest całkowicie sucha, zanim przejdziesz do następnego kroku.
      4. Umieść w torebkach. Wrzuć suchą, posiekaną fasolkę do torebek foliowych, które nadają się do mrożonej żywności. Dobierz ilości umieszczone w torebkach na porcje, które odpowiadają Twoim upodobaniom.
      5. Etykietuj i zamrażaj. Oznacz woreczki datę zamrożenia i przydatności (12 miesięcy od zamrożenia). Umieść woreczki w zamrażarce, upewniając się wcześniej, aby usunąć nadmiar powietrza z woreczków.

3 ważne rady podczas mrożenia fasolki szparagowej

Teraz wiesz, jak mrozić fasolkę, mamy jeszcze 3 ważne wskazówki, które przydadzą się podczas zamrażania fasolki:

  • Blanszowanie – Blanszowanie fasolki szparagowej to skuteczny sposób na zapobieganie działaniu enzymów, które prowadzą do psucia się fasolki. Jeśli chcesz zblanszować fasolkę, to gotuj ją przez kilka minut w gorącej wodzie a następnie przeżuć do kąpieli wodnej z lodem. Następnie osusz przed zapakowaniem.
  • Kupuj w sezonie – sezon na zieloną fasolę trwa od maja do października, więc jest to najlepsza pora roku na zakup świeżych i pysznych warzyw. Świeżą fasolkę można kupić w supermarkecie przez cały rok, ale najlepsza jest sezonowa.
  • Zamrażaj jak najszybciej – jeśli wiesz, że będziesz mrozić fasolkę, najlepiej jak najszybciej umieścić ją w zamrażarce, gdy jest jeszcze ładna i świeża.

Jak rozmrażać fasolkę szparagową?

fasolka

W większości przypadków rozmrażanie fasolki nie jest konieczne. Możesz gotować ją bez rozmrażania, wrzucając jeszcze zamrożone warzywa do wody lub piekarnika. Mrożona fasolka idealnie sprawdza się w zupach, zapiekankach czy w połączeniu z makaronami.

Jeśli z jakiegoś powodu wolisz rozmrozić fasolkę przed użyciem w potrawie, wyjmij torebkę z zamrażarki i włóż do lodówki na kilka godzin, aż się rozmrozi.

Czy można ponownie mrozić fasolkę szparagową?

Ponowne zamrażanie fasolki jest całkowicie bezpieczne, ale nie zalecamy tego. Jedną z najlepszych cech jest jej chrupiąca konsystencja, która prawdopodobnie zostanie zrujnowana, jeśli zdecydujesz się ponownie zamrozić fasolkę.

Ponadto, jeśli w opakowaniu utworzyły się kryształki lodu, wpłynie to również na smak i wygląd fasolki. Więc najlepiej nie zamrażać ponownie fasolki po jej rozmrożeniu.

Udostępnij: