SPIS TREŚCI
Jajka na twardo to niedrogi i pyszny sposób na dodanie do diety wysokiej jakości białka oraz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Niezależnie, czy chcesz ugotować jajko na twardo, czy wolisz na miękko z rzadkim żółtkiem, sekretem tej sztuki jest wyczucie czasu.
W tym artykule wyjaśniono, jak długo należy gotować jajka, aby za każdym razem wyglądały idealnie.
Czas gotowania jajek na twardo i na miękko
Jeśli chodzi o gotowanie jajek, optymalny czas gotowania zależy przede wszystkim od preferencji smakowych i do czego zamierzasz je wykorzystać.
Na przykład jajko na twardo jest idealne jako przekąska lub składnik sałatki. Za to jajko na twardo z miękkim, dżemowym żółtkiem to doskonały sposób na udekorowanie tostów czy chrupiącej sałatki.
Niezależnie od pożądanego rezultatu, zacznij od napełnienia dużego garnka taką ilością wody, aby całkowicie przykryła jajka. Nie ma ograniczeń co do liczby jajek, które możesz ugotować na raz, o ile każde z nich jest całkowicie zanurzone w wodzie podczas gotowania.
Następnie doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę, aby woda po prostu się gotowała. Ostrożnie włóż jajka do wody i zwiększ temperaturę, aby woda z powrotem zaczęła powoli wrzeć.
Upewnij się, że woda nie bulgocze zbyt energicznie, ponieważ zwiększy to ryzyko pękania skorupki.
Skorzystaj z poniższego przewodnika czasu gotowania:
- 7 minut – Taki czas zapewnia miękkie, rzadkie żółtko i jędrne białko.
- 8 minut – Żółtko jest dżemowe i miękkie, ale nie jest płynne.
- 10 minut – Jajka są przeważnie ugotowane, ale w środku są lekko miękkie.
- 12–13 minut – Taki czas zapewni w pełni ugotowane jajko na twardo.
Zwróć uwagę, że czas gotowania dotyczą standardowej wielkości jaj. Mniejsze będą gotować się szybciej, podczas gdy większe będą potrzebować więcej czasu.
Po ugotowaniu natychmiast przenieś jajka do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Chociaż przegotowane jajko nie jest niebezpieczne w spożyciu, ale może mieć niepożądaną gumowatą i twardą teksturę.
Więcej sposobów, jak ugotować jajka na twardo
Chociaż może się to wydawać dziwne, ten sam smak i jakość gotowanych jajek można osiągnąć bez gotowania w wodzie.
Gotowanie jajek na parze
Jeśli nie lubisz czekać na zagotowanie wody w garnku, ale nadal chcesz cieszyć się jajkiem na twardo, masz szczęście. Gotowanie na parze jaj to świetny sposób na osiągnięcie tego samego efektu przy użyciu znacznie mniejszej ilości wody.
Po prostu napełnij garnek 1–2 cm wody, a następnie włóż pusty koszyk do gotowania na parze i podgrzewaj wodę, aż się zagotuje. Ostrożnie włóż jajka do koszyka, przykryj garnek i gotuj przez 5–6 minut w przypadku jajka na miękko i około 12 minut w przypadku jajka na twardo.
Podobnie jak w przypadku gotowania, natychmiast schłodź jaja pod zimną bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Gotowanie jaj pod ciśnieniem
Jedną z zalet gotowania w szybkowarze jest, że upraszcza on niektóre żmudne zadania kulinarne, a gotowanie jajek nie jest wyjątkiem.
Po prostu wlej 1 szklankę wody do szybkowaru i włóż kosz do gotowania na parze. Do kosza możesz włożyć do 12 jajek, w zależności od wielkości szybkowaru i zabezpiecz go pokrywą.
Jajka na miękko gotuj na niskim ciśnieniu przez 2–4 minuty, w zależności, jak miękkie lubisz żółtko. W przypadku jajek na twardo czas gotowania wydłuż do 7–8 minut.
Gdy zegar się wyłączy, ręcznie zwolnij zawór ciśnieniowy na pokrywie i pozwól, aby cała para ulotniła się. Ostrożnie otwórz pokrywkę i schłodź jaja pod zimną bieżącą wodą.
Należy pamiętać, że ta metoda jest przeznaczona dla szybkowarów elektrycznych i może wymagać poeksperymentowania. Czas gotowania może wymagać dostosowania do modelu szybkowaru i liczby jaj gotowanych jednocześnie.
Pieczenie jaj
Pieczenie to kolejna niezawodna metoda uzyskania idealnego jajka na twardo i nie wymaga w ogóle wody.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Następnie umieść po jednym jajku w każdej otworze foremki do muffinów.
Aby uzyskać miękkie, rzadkie żółtko, piecz około 22 minuty, a jajko na twardo przez 30 minut. Zanurz jajka w lodowatej wodzie natychmiast po upieczeniu, aby zatrzymać proces gotowania.
Wysokość n.p.m. może wpływać na czas gotowania jajek
Ze względu na zmiany ciśnienia atmosferycznego woda wrze w niższej temperaturze na większych wysokościach niż na poziomie morza. Oznacza to, że gotowanie jajek na dużych wysokościach może wymagać dłuższego czasu gotowania ( 2 ).
Ogólna zasada mówi, że jeśli mieszkasz na wysokości 900 metrów lub wyżej, wydłuż czas gotowania o około 1 minutę na każde dodatkowe 300 metrów wysokości.