Skip to content

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka na twardo?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Ugotowane jajka na twardo są bardzo pożywne i nadają się jako przekąska lub część zbilansowanego posiłku. Mimo to, co może być zaskakujące, mają krótszy okres przydatności do spożycia niż świeże jaja.

W tym artykule wyjaśniono, jak długo jajka na twardo są dobre i jak najdłużej zachować ich świeżość.

Jak prawidłowo przechowywać ugotowane jajka?

Podczas gotowania usuwa się warstwę ochronną pokrywającą skorupkę, dzięki czemu jaja są bardziej podatne na działanie powietrza i szkodliwych mikroorganizmów.

Dlatego chłodzenie jest niezbędne, aby zapobiec zanieczyszczeniu lub zepsuciu się jaj. Przechowywanie ich w lodówce pomaga spowolnić wzrost bakterii, które rosną wolniej w temperaturach poniżej 4°C.

Unikaj długiego przechowywania gotowanych jajek w temperaturze pokojowej i umieść je w lodówce w ciągu 2 godzin od gotowania.

Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku. Trzymaj je na wewnętrznej półce, a nie w drzwiach, ponieważ częste otwieranie i zamykanie lodówki może powodować wahania temperatur.

Początkowo w lodówce można wyczuć specyficzny zapach podczas przechowywania ugotowanych jajek. Jest to spowodowane siarkowodorem, który tworzy się podczas ich gotowania. Jest to jednak normalne i nieszkodliwe, a zapach zwykle znika w ciągu kilku godzin.

Wreszcie, nie zaleca się zamrażania jaj na twardo, ponieważ zarówno białko, jak i żółtko stają się twarde i wodniste, co utrudnia ich spożywanie.

Jak przechowywać obrane ugotowane jajka?3 5 Jak długo można przechowywać ugotowane jajka na twardo?

Aby uzyskać najlepszą jakość, najlepiej poczekać z obieraniem, aż będą potrzebne do wykorzystania w przepisie.

Jeśli jajka zostały już obrane, zaleca się przechowywanie je w szczelnym pojemniku wraz z wilgotnym ręcznikiem papierowym, aby zapobiec ich wysychaniu.

Podobnie jak nieobrane, tak obrane jaja nie należy pozostawiać w temperaturze pokojowej i należy jak najszybciej schłodzić.

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka, zanim się zepsują? 

Jaja, gdy są właściwie przechowywane, ugotowane (obrane lub nieobrane) można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień.

Jeśli nie masz pewności, jak długo były przechowywane, najpierw sprawdź, czy skorupa nie ma śliskiego lub kredowego wyglądu. Jeśli jest obecny, wyrzuć jajko.

Ważne jest, aby nie jeść jaj, które przekroczyły termin ważności, ponieważ może to narazić Cię na ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową z objawami takimi jak biegunka, nudności i wymioty.

Zepsute jajo może mieć charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Jeśli jajko nadal ma skorupkę, może być konieczne rozbicie go, aby ocenić zapach.

Wiele osób niepokoi się, gdy żółtko ugotowanego jajka ma zielonkawo-szary kolor. Jednak nie musi to oznaczać, że się zepsuło. Kolor żółtka zmienia się w zależności od czasu i temperatury gotowania. Gdy jajka są zbyt długo gotowane, żółtko staje się jaśniejsze i ostatecznie zmienia kolor na zielonkawo-szary. Ten kolor pojawia się, gdy rozgotujesz je, ponieważ żelazo z żółtka reaguje z siarkowodorem z białego.

Chociaż może to wpłynąć na teksturę i odczucie smakowe, jest bezpieczne do spożycia.

Podsumowującugotowane jajka

Przy prawidłowym obchodzeniu się i przechowywaniu ugotowane jajka zachowują świeżość przez około 1 tydzień.

Jajka na twardo należy przechowywać na wewnętrznej półce lodówki i schłodzić w ciągu 2 godzin od ugotowania. Aby uzyskać najlepszą jakość, przechowuj je nieobrane i wewnątrz hermetycznego pojemnika.

W ten sposób możesz czerpać wiele korzyści, jakie ma do zaoferowania ta pożywna żywność.

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.