Skip to content

Czy można mrozić jaja?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Niezależnie od tego, czy je gotujesz, czy dodajesz do ciasta, jaja są wszechstronnym składnikiem wielu domowych dań. Jaja od zniesienia można przechowywać przez 28 dni, ale pewnie zastanawiasz się, czy bezpiecznie można mrozić jaja. Przynajmniej tych których nie będziesz mógł użyć, zanim się zepsują.

A może używasz tylko białek do zrobienia ciasta i nie chcesz, aby żółtka się zmarnowały.

W tym artykule opisano, które rodzaje jaj można bezpiecznie zamrozić i jak najlepiej to zrobić.

Które jaja można mrozić?

Tylko niektóre rodzaje jaj można zamrozić.

Według zarówno Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), jak i amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej (HHS), nigdy nie należy zamrażać surowych jaj w skorupkach (1 ,2).

Gdy surowe jaja zamarzają, płyn w środku rozszerza się, co może spowodować pękanie skorupek. W rezultacie zawartość jaj może się zepsuć i istnieje ryzyko zanieczyszczenia bakteryjnego ( 3 ,4).

Ponadto zamrażanie surowych jaj w skorupkach może negatywnie wpływać na teksturę, ponieważ żółtka stają się gęste i przypominają żel. Może to utrudnić korzystanie z nich podczas gotowania lub pieczenia po ich rozmrożeniu.

Nie zaleca się również mrozić jaja na twardo lub na miękko, ponieważ białko po rozmrożeniu może stać się gumowate i wodniste.

Jednak następujące elementy jaj można bezpiecznie zamrozić ( 1 ):

  • surowe białka jaj
  • surowe żółtka
  • całe surowe jaja, które zostały ubite (po usunięciu skorupek)
  • gotowane potrawy z jaj

Jak zamrażanie wpływa na białko i żółtko jaj

Jajka składają się z dwóch części – żółtka i białka – oba reagują inaczej na zamarzanie.

Tekstura

Mrożenie i rozmrażanie surowych białek jaj, które składają się głównie z wody i białka, nie powoduje zauważalnych zmian tekstury po gotowaniu.

Jednak zamrażanie może poprawić zdolność pienienia się białka jaj. To ważna cecha, która jest wykorzystywana do tworzenia lekkich i puszystych wypieków ( 5 ).

Jedno z badań wykazało, że zamrożenie białek spowodowało denaturację lub utratę tekstury niektórych białek. W rezultacie białka, które zostały zamrożone, a następnie rozmrożone, miały lepsze właściwości pieniące (6).

Zupełnie inaczej jest, kiedy zamrażamy surowe żółtka jaj, ich konsystencja staje się gęstą i żelowa. Proces ten nazywamy żelowaniem, a badania sugerują, że jest wynikiem powstawania kryształków lodu w żółtku (78).

Jednak żółtka jaj można nadal zamrozić. Wykazano, że dodanie do żółtka cukru lub soli przed zamrożeniem poprawia teksturę rozmrożonych i ugotowanych żółtek, zapobiegając żelowaniu (7).

Żółtka dobrze zamarzają również po połączeniu z białkami przed zamrożeniem. Uzyskana mieszanina dobrze sprawdza się później przy robieniu potraw, takich jak jajecznice, wypieki czy zapiekanki.

Smak

Chociaż zamrażanie nie wpływa na smak jaj, wszelkie składniki dodane podczas mrożeniem już mogą.

Na przykład surowe żółtka jaj mogą smakować lekko słodko lub słono, w zależności od tego, czy przed zamrożeniem zostały zmieszane z cukrem czy solą.

Dodatkowo, komercyjnie mrożone produkty jajeczne mogą zawierać środki konserwujące lub inne dodatki, które mogą wpływać na smak.

Jak zamrażać różne rodzaje jaj

Chociaż nie zaleca się zamrażania surowych jaj w skorupkach, nadal można zamrażać surowe żółtka i białka – osobno lub zmieszane.

Surowe jaja można zamrozić na okres do 12 miesięcy, a potrawy z gotowanych jaj należy rozmrozić i spożyć w ciągu 2-3 miesięcy ( 1 ,2).

mrozić jaja

Całe jaja

Aby zamrozić całe jajka, zacznij od usunięcia skorupek, a następnie delikatnie je ubij, aż żółtka i białka całkowicie się połączą.

Wlej mieszaninę do szczelnego pojemnika i zamroź.

Ze względów bezpieczeństwa i wygody należy oznaczyć każdy pojemnik datą zamrożenia.

Białka

Zacznij od wybicia i oddzielania białka od żółtka jaj.

Każde pojedyncze białko jaja wlej do pojemnika na kostki do lodu lub innego małego pojemnika, które jest bezpieczne do zamrażania.

Oznacz pojemnik datą.

Żółtka

Aby zamrozić żółtka, zacznij od wybicia jaj i oddzielenia ich od białka.

Delikatnie ubij żółtka, aż będą w pełni połączone i płynne.

Na każde 4 żółtka dodaj 1/4 łyżeczki soli lub 1/2 łyżeczki cukru. Dobrze wymieszaj, aż się połączą.

Wlej mieszaninę do bezpiecznego pojemnika i oznaczyć je datą i liczbą użytych żółtek, zwracając uwagę, czy dodano sól czy też cukier.

Jak rozmrażać i używać rozmrożone jaja?

Zarówno surowe, jak i ugotowane jaja należy rozmrozić, a następnie poddać obróbce cieplnej przed zjedzeniem, aby zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność (2).

Aby je rozmrozić, włóż zamrożone surowe lub gotowane jaja na noc do lodówki.

Surowe jaja przechowywane w zamkniętym pojemniku można również rozmrozić pod bieżącą zimną wodą. 

Surowe jajka, żółtka i białka powinny być poddane obróbce cieplnej w dniu ich rozmrożenia.

Podsumowanie

Podczas gdy surowe jajka nigdy nie powinny być zamrażane w skorupkach, zamrażanie ubitych jaj jest bezpiecznym i skutecznym sposobem na ograniczenie marnowania żywności.

Dodatkowo oddzielne zamrażanie białek i żółtek jest wygodnym rozwiązaniem przy zastosowaniu przepisów, które wymagają tylko jednego z nich bez marnowania drugiego.

Biorąc pod uwagę, że żółtka należy ubić przed zamrożeniem, zamrożone jaja najlepiej stosować w potrawach takich jak jajecznica czy  wypieki.