SPIS TREŚCI
Oliwa z oliwek a olej roślinny, chyba każdy zastanawiał się, co jest zdrowsze? Co je różni oprócz surowca, z którego są wytwarzane?
W tym artykule przyjrzymy się różnicom między oliwą z oliwek a olejem roślinnym. w tym ich najlepszym zastosowaniem, smakiem, wartościami odżywczymi i potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi.
Różnice oliwa z oliwek a olej roślinny
Oliwa z oliwek i olej roślinny różnią się sposobem wytwarzania, zastosowaniem kulinarnym, smakiem i wartościami odżywczymi.
Poniżej znajdują się niektóre z głównych różnic między oliwą z oliwek a olejem roślinnym:
Oliwa z oliwek |
Olej roślinny |
|
Źródło |
Oliwki prasowane |
Słonecznik, kukurydza, rzepak, soja |
Główne zastosowania |
Sos do sałatek, smażenie, maczanie chleba |
Pieczenie, smażenie |
Zawartość witamin i minerałów |
Witaminy K i E, występujące w większych ilościach w odmianach extra virgin |
Zależy od oleju, ale zwykle po przetworzeniu zachowuje minimalną ilość składników odżywczych |
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy |
Tak |
Nie |
Wysoko przetworzone |
Nie (najmniej przetworzona forma to extra virgin) |
Tak |
Punkt dymienia | 200°C |
205°C |
Sposób przetworzenia i smak
Po wyekstrahowaniu olejów roślinnych są one zazwyczaj oczyszczane chemicznie i podgrzewane w celu usunięcia zanieczyszczeń i przedłużenia ich trwałości. Im więcej przetwarzania przechodzi olej, tym mniej składników odżywczych i smaku zachowuje.
Widać to, porównując minimalnie przetworzoną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, która może pochwalić się wyraźnym oliwkowym smakiem, z olejem, który ma neutralny smak.
Oliwa z oliwek pozyskiwana jest wyłącznie z oliwek tłoczonych, przy czym oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest wersją najmniej przetworzoną.
Natomiast olej roślinny jest wytwarzany przez mieszanie olejów z różnych źródeł, takich jak rzepak, słonecznik, soja, kukurydza. Dlatego wymagane jest dalsze przetwarzanie, aby usunąć zanieczyszczenia i stworzyć mieszankę o neutralnym smaku.
Właściwości odżywcze
Stopień przetworzenia, jakim podlega olej, wpływa nie tylko na jego smak, ale także na jego skład odżywczy.
Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej roślinny zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, oliwa z oliwek zawiera większe ilości tłuszczów jednonienasyconych, takich jak kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas palmitynowy. Olej roślinny zawiera głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6.
Stwierdzono, że tłuszcze jednonienasycone mają działanie przeciwzapalne i zdrowotne, podczas gdy tłuszcze wielonienasycone omega-6 mogą być prozapalne i szkodzić zdrowiu serca, jeśli są spożywane w nadmiarze.
Warto również zauważyć, że im bardziej olej jest rafinowany, tym mniej mikroelementów i zdrowych związków zachowuje.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, takie jak tokoferole, karotenoidy i polifenole. Minimalnie rafinowana oliwa z oliwek zachowuje również niektóre mikroelementy, takie jak witaminy E i K.
Z drugiej strony proces rafinacji stosowany przy produkcji oleju roślinnego niszczy mikroelementy, przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne, w tym tokoferole, fitosterole, polifenole i koenzym Q.
Podobieństwa- oliwa z oliwek a olej roślinny
Oliwa z oliwek i olej roślinny mają zwykle podobne punkty dymienia, około 205°C. Temperatura dymienia oleju to temperatura, do której można go podgrzać, zanim tłuszcz zacznie się rozkładać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe.
Podobnie jak olej roślinny, niektóre rodzaje oliwy z oliwek są wysoko przetworzone, w tym te z wytłoczyn. W tym przypadku brakuje mikroelementów, a także charakterystycznego smaku, który uzyskuje się z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a zamiast tego charakteryzuje się bardziej neutralnym smakiem.
Rafinowane oliwy z oliwek nie zawierają słowa „virgin” lub „extra virgin” na etykiecie, co wskazuje na ich wyższy stopień przetworzenia. Dlatego najłatwiejszym sposobem na upewnienie się, że wybierasz bogatą w smak oliwę, który również zachowuje pewne składniki odżywcze, jest poszukanie tych fraz na etykiecie.
Oliwa z oliwek a olej roślinny, który jest zdrowszy?
Oliwa z oliwek, zwłaszcza z pierwszego tłoczenia, jest jednym z najmniej przetworzonych olejów spożywczych. Oznacza to, że zachowuje najwięcej przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Na przykład przeciwutleniacze i związki polifenolowe zawarte w oliwie z oliwek zostały szeroko zbadane pod kątem ich korzyści dla zdrowia serca.
Z kolei olej roślinny jest poddawany wielu procesom przetwarzania, aby zneutralizować jego smak i zmieszać kilka rodzajów olejów roślinnych. Oznacza to, że ma minimalną ilość pożytecznych składników odżywczych, pozostawiając tylko puste kalorie.
Zamiana oleju roślinnego na oliwę z oliwek może przynieść korzyści dla zdrowia mózgu. Jedno z badań wykazało, że zastąpienie oleju roślinnego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia poprawiło funkcje poznawcze u osób starszych.
Jeśli zdecydujesz się spożywać oleje, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest znacznie zdrowszym wyborem niż większość olejów roślinnych.