Pomarańcze a mandarynki: czym się różnią?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Mandarynki i pomarańcze to owoce cytrusowe, które często są ze sobą mylone. Obie zawierają sporo składników odżywczych, są słodkie w smaku i mają niską kaloryczność. Ale chociaż są blisko spokrewnione, są to dwa różne owoce, z pewnymi wspólnymi cechami

Pochodzą z tej samej rodziny

Oba owoce mają podobne właściwości, ponieważ należą do tej samej rodziny.

Mandarynki

Mandarynki wywodzą się z Chin i powstały poprzez naturalną hybrydyzację cytrusów.

Podobnie jak pomarańcze, mandarynki należą do rodziny cytrusów, ale są owocami gatunku C. reticulata.

Okres zbiorów mandarynek zazwyczaj przypada od końca października do stycznia.

Pomarańcze

Pomarańcze powstały również w Azji, najprawdopodobniej w południowych Chinach i Indonezji. Obecnie zdecydowana większość pomarańczy jest produkowana na Florydzie i w Sao Paulo w Brazylii.

Co ciekawe, pomarańcze to hybrydy dwóch owoców: Pamelo i Mandarynki.

Szczyt sezonu dla pomarańczy różni się w zależności od odmiany. Jednak najczęściej przypada na okres od listopada do marca.

Mają różny wygląd

Główną różnicą między mandarynkami a pomarańczami jest wielkość. W zależności od odmiany pomarańcze mają różne rozmiary i nieco różne kształty. Jednak z reguły dorastają do większych rozmiarów niż mandarynki.

Mandarynki są mniejsze, nieco spłaszczone i mniej zaokrąglone, co czyni je idealną przekąską.

Dojrzałe mandarynki są bardziej miękkie w dotyku, a pomarańcze jędrniejsze i cięższe.

Zarówno mandarynki, jak i pomarańcze mogą zawierać wiele nasion, zależnie od odmiany. Na przykład pomarańcze Navel są bez pestek, podczas gdy odmiana Valencia ma nasiona.

Wreszcie mandarynki i pomarańcze mogą różnić się kolorem. Pomarańcze są zazwyczaj bardziej żółto-pomarańczowe, z wyjątkiem krwistej pomarańczy, która ma ciemnoczerwony kolor.

Chociaż mandarynki mają podobny kolor do większości odmian pomarańczy, zazwyczaj są bardziej czerwonawo-pomarańczowe.

Ich smak różnią się nieznacznie

Smaki mandarynek i pomarańczy jest różny, ale w dużej mierze zależy to od owocu. Zarówno mandarynki, jak i pomarańcze mogą być słodkie lub cierpkie. Jednak większość mandarynek jest mniej cierpka i słodsza niż pomarańcze. Mandarynki mają również silniejszy profil smakowy.

Jedynym wyjątkiem jest krwista pomarańcza. Ma ona wyraźny profil smakowy, różniący się od większości odmian mandarynek i pomarańczy. Krwiste pomarańcze mają zazwyczaj bardzo bogaty smak, który nie jest przesadnie słodki, z nutą jagodową.

Mandarynki są łatwiejsze w obieraniu

Skórki mandarynek i pomarańczy to kolejna różnica.

Zarówno mandarynki, jak i pomarańcze mają cienką skórkę. Jednak u pomarańczy jest ona mocniejsza i dlatego jest trudniejsza w obieraniu.

Większość odmian mandarynek ma bardzo cienką, luźną skórkę, która ułatwia obieranie. Skórka jest również żwirowa i nie ma głębokich rowków.

Mają bardzo podobną zawartość składników odżywczych

Mandarynka ma wysoką zawartość wody (85%), składa się głównie z węglowodanów (4% dziennego zapotrzebowania) i prawie nie zawiera tłuszczu.

Podobnie pomarańcza ma wysoką zawartość wody (87%), składa się też  z węglowodanów (4% dziennego zapotrzebowania) i również pawie nie zawiera tłuszczu.

Poniższa tabela porównuje wartości odżywcze 100 gramów mandarynki i pomarańczy.

Mandarynka Pomarańcza
Kalorie 53 47
Węglowodany 13,3 gram 11,7 gram
Błonnik 1,8 grama 2,4 grama
Białko 0,8 grama 0,9 grama
Tłuszcz 0,3 grama 0,1 grama
Witamina A 14% ZDS 4% ZDS
Witamina C 44% ZDS 89% ZDS
Folian 4% ZDS 8% ZDS
Potas 5% ZDS 5% ZDS

Oba cytrusy mają podobny profil składników odżywczych. Jednak mandarynki mają nieco więcej kalorii. Zawierają również kilka gramów węglowodanów.

Jedną z różnic pomiędzy pomarańczą i mandarynką jest podwójna ilość witaminy C w pomarańczy, które mają również nieco więcej błonnika niż mandarynki, co czyni je bardzo dobrym źródłem tego węglowodanu.

Mandarynki zawierają więcej witaminy A, a dokładnie 14% zalecanego dziennego spożycia, podczas gdy pomarańcze zawiera jedynie 4%.

Zarówno mandarynki, jak i pomarańcze dostarczają wiele różnych składników odżywczych, w tym potas, tiaminy i kwas foliowy.

Potencjalne korzyści zdrowotne

Pomarańcze są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy C. Czyli rozpuszczalnego w wodzie przeciwutleniacza, który zwalcza działanie wolnych rodników, odgrywające rolę w profilaktyce raka. Większość korzyści zdrowotnych pomarańczy jest związana z wysoką zawartością witaminy C.

Jedno z badań wykazało, że picie soku pomarańczowego zmniejsza uszkodzenia DNA. W badaniu stwierdzono, że witamina C w połączeniu z innymi związkami roślinnymi obecnymi w pomarańczach odegrała aktywną rolę w zmniejszeniu uszkodzeń.

Inne badanie wykazało, że ludzie, którzy pili dwie filiżanki soku pomarańczowego dziennie przez 12 miesięcy, mieli niższy poziom „złego” cholesterolu LDL i niższy całkowity cholesterol niż osoby nie pijące sok pomarańczowy.

Ponadto badania wykazały, że picie soku pomarańczowego może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się szczawianu wapnia i kwasu moczowego, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Zauważ, że w większości tych badań obserwowano skutki picia soku pomarańczowego. Jednak jedząc pomarańcze, korzystasz również z błonnika, który jest tracony podczas wyciskania.

Zarówno całe mandarynki, jak i pomarańcze są bogate w błonnik i stosunkowo mało kaloryczne. Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik może korzystnie wpływać na redukcję masy ciała, zmniejszenie ryzyka chorób serca i poprawę poziomu cukru we krwi. To sprawia, że ​​cytrusy to dobry wybór dla zbilansowanej diety odchudzającej.

Podsumowanie

Mandarynki i pomarańcze należą do rodziny cytrusów, ale są różnymi owocami.

Mandarynki są bogatszym źródłem witaminy A, podczas gdy pomarańcze mogą zawierać więcej witaminy C i błonnika.

Pomarańcze są również bardziej okrągłe i większe, a mandarynki są bardziej spłaszczone i drobne, co czyni je świetną przekąską.

Mandarynki i pomarańcze mają swoje podobieństwa i różnice, ale obie są pożywnym i zdrowym dodatkiem do codziennej diety.

Udostępnij: