Przechowywanie żywności jest bardzo istotne w życiu codziennym. Poniżej przedstawiam 10 zasad właściwego przechowywania mrożonek o których należy pamiętać codziennie.
Co należy wiedzieć o przechowywaniu mrożonek:
- Odpowiednia temperatura w zamrażarce nie powinna przekroczyć -18 st. C., Sprawdź temperaturę przy pomocy termometru.
- Jeżeli nie posiadamy etykiety z datą minimalnej trwałości, ponieważ została wyrzucona. Przechowujcie żywność w zamrażarce nie dłużej niż 6 miesięcy.
- Używaj szczelnych opakowań do żywności, najlepiej z tworzyw sztucznych.
- Zamrażaj tylko produkty w terminie przydatności, najlepiej świeżo zakupione, a nie po kilku dniach od zakupu.
- Żywność rozmrażaj w lodówce (najlepiej przez noc), produkty nie powinny leżeć w osoczu (zapewnij możliwość odpływu osocza, stosuj cedzaki).
- Rozmrażaj produkty w kuchence mikrofalowej, jeżeli planujesz je od razu wykorzystać. Mikrofale „gotują” zewnętrzne obszary produktu, zanim środek się rozmrozi.
- Nie zamrażaj produktów z majonezem i ze śmietaną, owoców i warzyw z dużą zawartością wody i miękkich serów.
- Rozmrażana żywność nie powinna być ponownie zamrożona. Ponowne zamrożenie jest dopuszczalne po obróbce termicznej (powyżej 70 st. C). Sprawdź czyn na etykiecie producent umieścił informację, że produkt był już rozmrażany.
- Zamrażarka pełna jedzenia przy odcięciu prądu może utrzymać temperaturę do 2 dni. Napełniona do połowy ok. 1 dzień. Pracująca zamrażarka z niedomkniętymi drzwiami powinna utrzymać odpowiednią temperaturę mrożonek przez kilka godzin.
- Sprawdź, czy produkty w zamrażarce nie są rozmrożone (miękkie) lub nadmiernie oszronione, nie spożywaj takich produktów!
Warto przeczytać:
10 zasad właściwego przechowywania żywności w lodówce. [kliknij]