Termin Przydatności do Spożycia czy Data Minimalnej Trwałości?

TPS (Termin Przydatności do Spożycia) stosowany dla produktów nietrwałych mikrobiologicznie, np. mięso, wędliny, ciasta, ryby czy też inne produkty łatwo psujące się.
Dopuszczalne dla nich jest tylko sformułowanie:
Należy spożyć do dzień.miesiąc.rok lub dzień.miesiąc,
np. Należy spożyć do 05.05.2020 lub Należy spożyć do 05.05 oznacza, że 5 maj 2020 jest ostatnim dniem, w którym należy sprzedać/spożyć produkt.
DMT (Data Minimalnej Trwałości) stosowana jest dla produktów trwałych mikrobiologicznie, np. napoje, słodycze, przyprawy, mrożonki, sery, chleby czy też inne produkty trudno psujące się.
Dopuszczalne są dla niej 2 sformułowania:
Najlepiej spożyć przed dzień.miesiąc.rok
np. Najlepiej spożyć przed 05.05.2020 oznacza, ze 4 maj 2020 jest ostatnim dniem, w którym należy produkt sprzedać/spożyć.
Najlepiej spożyć przed końcem miesiąc.rok lub rok
np. Najlepiej spożyć przed końcem 05.2020 oznacza, że 31 maj 2020 jest ostatnim dniem, w którym należy produkt sprzedać/spożyć.
Najlepiej spożyć przed końcem 2020 oznacza, że 31 grudzień 2020 jest ostatnim dniem, w którym należy produkt sprzedać/spożyć.
Zakazana jest sprzedaż produktów po TPS lub DMT.
O ile słowo „należy” jest nakazem i nie warto ryzykować spożywania takiego produktu. Natomiast sformułowanie „najlepiej” jest sugestią dla klienta i to on decyduje czy taki produkty po terminie spożyje.
WARTO PRZECZYTAĆ: