Weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli oznaczenie numeryczne w owalnym znaku możemy znaleźć na wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, wędlinach, rybach, produktach nabiałowych, jajach itd.).
Każdy zakład prowadzący produkcję, ubój czy też przetwórstwo takich produktów podlega kontroli inspekcji weterynaryjnej i musi posiadać taki unikatowy numer.
Numer ten pomaga zidentyfikować produkty z danego zakładu np. w przypadku wycofania produktu z rynku.
Poniżej przykładowy numer wraz z szczegółowym opisem:
Weterynaryjny numer identyfikacyjny składa się z cyfr, w których:
- pierwsza i druga oznaczają symbol województwa:
Numer | Województwo |
---|---|
2 | dolnośląskie |
4 | kujawsko-pomorskie |
6 | lubelskie |
8 | lubuskie |
10 | łódzkie |
12 | małopolskie |
14 | mazowieckie |
16 | opolskie |
18 | podkarpackie |
20 | podlaskie |
22 | pomorskie |
24 | śląskie |
26 | świętokrzyskie |
28 | Warmińsko-mazurskie |
30 | wielkopolskie |
32 | zachodniopomorskie |
- trzecia i czwarta oznaczają symbol powiatu:
Przykładowo 10 12 na powyższym zdjęciu oznacza powiat Radomszczański w województwie łódzkim.
A 1219 powiat Wielicki w województwie małopolskim.
A cała numeracja dostępna jest w linku.
- piąta i szósta oznaczają symbol określający zakres i rodzaj działalności nadzorowanej prowadzonej
przez podmiot.
Przykładowo:
61 – obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt;
34 — prowadzenie schronisk dla zwierząt;
65 — prowadzenie zakładu odchowu drobiu;
90 — prowadzenie ferm mięsożernych zwierząt futerkowych, w których wykorzystuje się uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego;
Więcej pod linkiem.
- siódma i następne informują o kolejności podejmowania w danym powiecie danego rodzaju działalności nadzorowanej.
- WE oznacza Wspólnotę Europejską, PL Polskę a dla innych języków: CE, EB, EC, EF, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK.
WARTO PRZECZYTAĆ: