Czy przyprawy tracą ważność i kiedy należy je wyrzucić?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Jak ocenić świeżość przypraw gdy nie posiadamy etykiety z terminem przydatności? Czy przeterminowane przyprawy można bezpiecznie spożywać?

Odpowiedzi na te inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Termin przydatności ziół i przypraw

Przyprawy można zdefiniować jako aromatyczne substancje roślinne dostępne w całości, połamane lub zmielone. Wytwarzane z suszonych korzeni, kory lub łodygi rośliny, a zioła to suszone lub świeże liście roślin.

Wiele popularnych przypraw i ziół, takich jak goździki, kurkuma, rozmaryn, szałwia i cynamon wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Co więcej, częste spożywanie pokarmów z przyprawami i ziołami może zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z chorobami serca i układu oddechowego.

Określając termin przydatności do spożycia suszonych ziół i przypraw, należy wziąć pod uwagę ich rodzaj, sposób przetwarzania i przechowywania.

Na przykład suszone przyprawy są zwykle trwalsze od suszonych ziół, a im mniej rozdrobnione i przetworzone, tym ich okres przydatności do spożycia jest dłuższy.

Suszone zioła zachowują swoją świeżość ok. 1–3 lata. Są to między innymi:

  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • liście laurowe
  • koper
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • mięta
  • majeranek
  • szałwia

Mielone lub sproszkowane przyprawy mają okres przydatności do spożycia 2-3 lata.

  • sproszkowany imbir
  • czosnek w proszku
  • mielony cynamon
  • chili w proszku
  • mielona kurkuma
  • ziele angielskie mielone
  • mielony kardamon
  • mielona papryka
  • pokruszone płatki czerwonej papryki
  • mieszanki przyprawowe

Całe lub niezmielone przyprawy mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, ponieważ mniejsza ich powierzchnia jest wystawiona na działanie powietrza, światła i wilgoci. Dzięki temu zachowują dłużej swoje olejki aromatyczne i związki smakowe niż ich odpowiedniki w postaci zmielonej.

Przy prawidłowym przechowywaniu całe przyprawy mogą utrzymać swoją świeżość do 4 lat.

  • całe ziarna pieprzu
  • kolendra
  • nasiona gorczycy
  • nasiona kminku
  • cała gałka muszkatołowa
  • goździki
  • laski cynamonu
  • całe suszone papryczki chili
  • trawa cytrynowa

Jak sprawdzić, czy przyprawa jest zepsuta?

Suszone zioła i przyprawy tak naprawdę nie tracą ważności ani nie „psują się” w tradycyjnym znaczeniu.

Kiedy mówi się, że przyprawa się zepsuła, oznacza to po prostu, że straciła większość swojego smaku, mocy i koloru. Na szczęście spożywanie zepsutej przypraw raczej nie spowoduje choroby.

Przyprawy kupowane w sklepach mają nadane daty minimalnej trwałości, które wskazuje ramy czasowe w których zachowają najsilniejszy smak i jakość.

Ogólnie dość bezpiecznie jest spożywać suszonych ziół i przypraw, które są przeterminowane, chociaż nie nadadzą one tyle smaku, co ich świeże odpowiedniki.

Jeśli nie masz pewności, jak długo dana przyprawa zalega w twojej szafce, możesz sprawdzić jej zapach i smak poprzez zmiażdżenie lub roztarcie niewielkiej ilość w dłoni. Jeśli zapach i smak jest słaby, prawdopodobnie jest to dobry moment, aby ją wyrzucić.

Jak przechowywać przyprawy, aby wydłużyć ich termin przydatności?

Ograniczenie dostępu powietrza, ciepła, światła i wilgoci jest kluczem do wydłużenia okresu przydatności do spożycia ziół i przypraw.

Chociaż przechowywanie przypraw w przezroczystych słoiczkach obok kuchenki może być wygodne i estetyczne, nie jest to idealny sposób na zachowanie ich mocy.

Zamiast tego chłodne, suche i ciemne miejsce, takie jak spiżarnia, szuflada lub szafka z dala od pieca lub piekarnika, jest doskonałym miejscem do przechowywania przypraw.

Ważne jest także opakowanie, szczelnie zamknięty, nieporowaty pojemnik. Szklane lub ceramiczne pojemniki są najlepszym wyborem, ponieważ są łatwe do czyszczenia i doskonale chronią przed dostępem powietrza i wilgoci.

Plastikowe pojemniki są również popularne, ale nie są tak szczelne i mogą wchłaniać kolory i zapachy przypraw. Może to utrudnić ich czyszczenie, jeśli zechcesz je ponownie użyć.

Pojemniki metalowe to także nie najlepszy wybór, ponieważ metal przewodzi ciepło, więc muszą być przechowywane z dala od źródeł ciepła, takiego jak kuchenka.

Chociaż przechowywanie w lodówce nie jest wymagane, czerwone przyprawy, takie jak papryka i pieprz cayenne dłużej zachowają swój pigment, jeśli będą przechowywane w lodówce. Dodatkowo przechowywanie w lodówce przypraw zawierających olej, takich jak sezam i mak, może zapobiec ich jełczeniu.

Pamiętaj również, że wilgoć może szybko pogorszyć smak i konsystencję przypraw, powodując ich pleśnienie. Jeśli zauważysz pleśń w którymkolwiek ze swoich pojemników z przyprawą, wyrzuć ją natychmiast.

Podsumowanie

Zioła i przyprawy odgrywają ważną rolę w aromatyzowaniu i konserwowaniu żywności.

Suszone zioła i przyprawy mają stosunkowo długi okres przydatności do spożycia, który waha się od 1 do 4 lat, chociaż dokładny czas zależy od rodzaju przyprawy oraz sposobu jej przetwarzania i przechowywania.

Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy, które się przeterminowały, nie są niebezpieczne do spożycia, ale z czasem stracą swój aromat i moc.

Zawsze przechowuj przyprawy z dala od ciepła, światła, powietrza i wilgoci, aby zmaksymalizować ich termin przydatność do spożycia.

Pobierz Infografikę aby zawsze mieć te informacje pod ręką:

Jak prawidłowo przechowywać przyprawy

Zioła i przyprawy: do czego je stosować?