- 100 g truskawek zawiera tylko 32 kcal.
- Truskawki zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze i pomagają w redukcji stanów zapalnych. Są one idealne nawet do leczenia zaćmy i innych chorób oczu.
- Zawarte w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
- Truskawki są bardzo bogate w przeciwutleniacze, które są korzystne dla zdrowia serca i kontroli poziomu cukru we krwi.
- Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.
- Mimo że truskawki mają tak wiele korzyści zdrowotnych, wiele osób jest na nie uczulonych. Alergia może zmieniać się od łagodnej do ciężkiej jak wstrząsu anafilaktycznego, który jest poważną reakcją alergiczną.
- Na każdej truskawce jest ok. 200 nasion.
- Mokre truskawki szybciej się psują, należy myć je dopiero przed spożyciem.
- Są byliną, która jest w stanie produkować owoce aż do 5 lat.
- Mogą być również białe lub żółte, a niektóre mogą nawet smakować jak ananasy.
Truskawki- 10 ciekawostek
CZAS CZYTANIA: < 1 minuta