Z czym wam się kojarzy żywność light?

Zapewne z mniejszą kalorycznością. Takie produkty są bardzo popularne wśród osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.

Producenci zastępują cukier, który ma dużą kaloryczność innymi substancjami słodzącymi.

Unia Europejska narzuca, aby nazwa produkt „light” mogła być użyta, należy obniżyć kaloryczność o co najmniej 30% w stosunku do produktu z cukrem. W takiej sytuacji producenci obchodzą ten przepis, stosując inne nazwy, np. „bez cukru”.

Ostatnio przyjrzałem się etykiecie czekolady gorzkiej „bez cukru” od znanego producenta i porównałem ją z ich czekoladą gorzką (zawierającą cukier). Różnica była dość ciekawa:
– czekolada light 497 kcal/100 g
– czekolada zwykła 551 kcal/100 g
Zawartość ogólna węglowodanów i tłuszczy taka sama.

Jak widać, różnica w wartości energetycznej wynosi tylko około 10% (cena za to ponad 2 razy wyższa).

Zastanówmy się, co jest lepszym wyborem?

Oczywiści osoby, które nie mogą spożywać dużej ilości cukry, nie mają innej alternatywy jak zakup takiego produktu.

[fb_button]

facebook