SPIS TREŚCI
Czym zastąpić gałkę muszkatołową? 5 świetnych zamienników
Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa korzenna używana na całym świecie. Jest wytwarzany z nasion wiecznie zielonego drzewa Myristica fragrans , które pochodzi z Indonezji. Popularność gałki muszkatołowej wynika z jej zastosowań kulinarnych. Orzechowo-słodki smak nadaje się zarówno do pikantnych, jak i słodkich dań, w tym do zapiekanek, zup, sosów, kaw i ciast jak piernik.
Jeśli kończy Ci się lub nie lubisz jej smaku, możesz użyć innych w jej miejsce. Ten artykuł zawiera 5 świetnych zamienników tej intensywnej przyprawy.
1. Ziele angielskie, może zastąpić gałkę
Ziele angielskie pochodzi z jagód drzewa Pimenta dioica. Jego smak jest często opisywany jako połączenie gałki muszkatołowej, pieprzu, jagód jałowca i cynamonu.
Jest powszechnie spotykane w spiżarniach, dzięki czemu jest wygodną alternatywą dla gałki.
Możesz zastąpić gałkę muszkatołową w swoich przepisach taką samą ilością ziela angielskiego.
2. Cynamon zamiast gałki muszkatołowej
Cynamon to jedna z najbardziej znanych przypraw, którą można znaleźć w większości kuchni.
Pochodzi z kory drzew należących do rodzaju Cinnamomum. Większość cynamonu występuje w postaci sproszkowanej, przez co jest idealny do zastąpienia gałki muszkatołowej.
Co więcej, jest niedrogi i można go znaleźć we wszystkich sklepach spożywczych.
Ma intensywnie ostry smak i często potrzebujesz tylko niewielkich jego ilości. Ze względu na to i aby zrównoważyć smak zastąp gałkę muszkatołową cynamonem w stosunku ½.
3. Przyprawa do szarlotki idealna do potraw
Przyprawa do szarlotki jest powszechnie stosowana w deserach na bazie jabłek.
Ta mieszanka zawiera głównie cynamon i niewielkie ilości gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu, anyżu i imbiru. Jako taka nadaje silny smaku cynamonu.
Możesz użyć przyprawy do szarlotki w większości przepisów, które wymagają gałki muszkatołowej. Pamiętaj jednak, aby zastosować połowę ilości przyprawy, aby uniknąć przytłaczającego smaku cynamonu.
4. Imbir nada ciekawy smak
Imbir to kwitnąca roślina z rodziny Zingiberaceae. Jego korzeń jest często określany jako imbir i jest powszechnie używany w kuchni.
Ma ostrzejszy i mniej słodki smak niż gałka muszkatołowa i jest często używany w daniach pikantnych. Wiele osób używa suszonego, zmielonego zamiast świeżego.
Jeśli chcesz zastąpić gałkę muszkatołową w pikantnych daniach, imbir jest świetną alternatywą, która dobrze sprawdza się w daniach z mięsa i warzyw. Jednak może nie nadawać się do słodszych dań, takich jak desery.
Użyj takiej samej ilości imbiru w przepisach, które wymagają gałki muszkatołowej, czyli w stosunku 1:1.
5. Goździki, wielu poleca tą przyprawę
Goździki, pochodzą z drzewa Syzygium aromatum, są powszechnie stosowaną przyprawą pochodzącą z Indonezji.
Ich smak jest powszechnie określany jako słodko-pieprzowy podobny do gałki muszkatołowej. Wiele przepisów wymaga zarówno gałki, jak i goździków.
Chociaż można kupić całe goździki, łatwiej wykorzystać zmielone, ponieważ lepiej komponuje się ze smakiem dań.
Jeśli twój przepis wymaga tylko gałki, użyj połowę ilości mielonymi goździkami. Jeśli jednak przepis wymaga zarówno gałki, jak i mielonych goździków, możesz użyć innej przyprawy, aby goździki nie przytłaczały smakiem.
Podsumowanie- zamienniki gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa stosowana zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.
Jeśli jednak nie masz jej pod ręką lub chcesz urozmaicić danie, istnieje wiele alternatywnych aromatycznych zamienników.
Większość przypraw można stosować w proporcji 1:1, ale najlepiej dodać mniej na początku i zwiększać ilość w razie potrzeby, aby zapobiec przytłoczeniu potrawy przez aromat zamiennika przyprawy.