Brzoskwinie i nektarynki, czym się różnią?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Brzoskwinie i nektarynki są soczystymi owocami o pysznym smaku. Ale, co je właściwie różni? Mają przecież tak wiele podobieństw. A wiele osób nie potrafi ich nawet odróżnić od siebie.

Poniżej możesz przeczytać, czym się właściwie różnią i czy te różnice są istotne.

Brzoskwinie i nektarynki- podobieństwa i różnice

Zarówno brzoskwinie, jak i nektarynki są owocami pestkowymi z rodziny róż. Owoce pestkowe, jak nazwa wskazuje charakteryzują się dużymi, twardymi pestkami.

Główna różnica fizyczna polega na tym, że brzoskwinie mają puszystą skórkę, a nektarynki są gładkie. Są prawie identyczne genetycznie.

Brzoskwinie

Brzoskwinie (Prunus persica) mogą rosnąć w różnych klimatach, od tropikalnego do umiarkowanego.

Są zwykle większe, bardziej miękkie i soczyste niż nektarynki mają puszystą skórkę i zawierają okrągłą pestkę. Dwie główne odmiany brzoskwiń to clingstone (miąższ przykleja się do pestki) i freestone (pestka łatwo oddziela się od miąższu). Mogą mieć żółty lub biały miąższ, który jest słodszy i mniej kwaśny niż u nektarynki.

Nektarynki

Nektarynki (Prunus persica var. nucipersica) to rodzaj brzoskwini. Wyróżnia je mutacja genetyczna, która nadaje im gładką skórę

Nektarynki są mniejsze niż brzoskwinie, ale są słodsze, stąd ich nazwa, która pochodzi od nektaru (czegoś słodkiego). Skórka nektarynki jest gładka i błyszcząca, często znacznie bardziej czerwona niż brzoskwini, ale miąższ jest podobny, żółty lub biały.

Jeśli nektarynka jest zbyt twarda, pozwól jej dojrzeć w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Skład odżywczykoszyk

Brzoskwinie i nektarynki mają imponujące właściwości odżywcze. Nektarynki mają nieco mniej kalorii, węglowodanów i cukru.

Mimo to mają niezwykle podobne profile składników odżywczych. Oba owoce są dość bogate w naturalne cukry, zawierają przyzwoitą ilość błonnika i dostarczają niewielkie ilości mikroelementów, takich jak potas i witaminy A, C i E.

Smak, konsystencja i rozmiar

Nektarynki są mniejsze niż większość brzoskwiń. Mają też cienką, gładszą skórę i jędrniejszy miąższ. Brzoskwinie mają grubszą, puszystą skórkę i bardziej miękki miąższ.

Termin „nektar” odnosi się do słodkich płynów wydzielanych przez rośliny. Dlatego wiele osób twierdzi, że nektarynki są słodsze od brzoskwiń, mimo że mają nieco niższą zawartość cukru.

Jeśli chodzi o słodycz, największe znaczenie ma rodzaj miąższu i dojrzałość. Zarówno białe brzoskwinie, jak i białe nektarynki są słodsze niż ich żółte odpowiedniki ze względu na niższą kwasowość. Ponadto ich słodycz wzrasta wraz z dojrzałością.

Dojrzałe owoce jedne jak i drugie są lekko miękkie w dotyku.

Podsumowanie

Brzoskwinie i nektarynki to spokrewnione owoce pestkowe. Nektarynki to rodzaj brzoskwini bez puszystej skórki.

Są podobne pod względem odżywczym, oferując porównywalne ilości naturalnych cukrów, błonnika i mikroelementów. Podczas gdy brzoskwinie są bardziej odpowiednie do pieczenia i dań o miękkiej konsystencji, nektarynki pozostają jędrne po ugotowaniu.