SPIS TREŚCI
Rozszyfrowanie nazw, takich jak cappuccino, latte i macchiato może być nieco trudne dla osób rzadko odwiedzających kawiarnie.
Wszystkie 3 różnią się pod względem składu, zawartości kofeiny i wartości odżywczych.
W tym artykule przyjrzymy się bliżej kluczowym różnicom i podobieństwom między tymi kawami.
Jak te kawy są parzone?
Jedną z kluczowych różnic między tymi trzema napojami jest sposób ich wytwarzania.
Cappuccino
Włoskie Cappuccino to popularny napój kawowy, który powstaje poprzez dodanie espresso do podgrzewanego na parze mleka i spienionego mleka.
Zazwyczaj zawiera równe części i składa się w 1/3 z espresso, 1/3 podgrzewanego na parze mleka i 1/3 spienione mleko.
Dzięki temu końcowy produkt ma kremową konsystencję oraz bogaty aromat i łagodny smak. Podawane jest w wysokiej w wysokiej przezroczystej szklance z długą łyżeczką, aby pokazać idealny podział warstw.
Caffè latte
Słowo „latte” pochodzi z języka włoskiego i oznacza „mleko”. Dlatego będąc w Italii zawsze proś o caffe latte a nie samo latte, ponieważ szklanka ciepłego mleka może was rozczarować.
Chociaż nie ma standardowego przepisu na zrobienie latte, zazwyczaj wymaga ona dodania podgrzewanego na parze mleka do kawy espresso.
W niektórych przypadkach jest zwieńczona lekką warstwą piany.
W porównaniu z innymi napojami latte ma łagodny, lekko słodki smak, ponieważ zawiera większą ilość podgrzewanego na parze mleka.
Caffe Macchiato
Tradycyjnie macchiato powstaje przez połączenie espresso z niewielkim ilością mleka.
Dostępnych jest wiele innych odmian, w tym latte macchiato, które powstaje poprzez dodanie espresso do szklanki gorącego mleka.
Ponieważ macchiato jest zwykle wytwarzane z niewielkiej ilości mleka, ma znacznie silniejszy smak niż inne napoje kawowe.
Jest również znacznie mniejsze niż inne napoje, standardowa porcja liczy zaledwie 37 ml.
Zawartość kofeiny
Wszystkie te trzy napoje zawierają podobną ilość kofeiny w 1 porcji.
Duża porcja cappuccino i latte to 475 ml zawiera około 86,4 mg kofeiny, ponieważ są one tworzone przy użyciu 1 porcji espresso.
Tymczasem 60 ml macchiato zawiera prawie tyle samo kofeiny, czyli 85 mg.
Wartości odżywcze kawy
Cappuccino, macchiato i latte zawierają różną ilość mleka i mlecznej pianki, co może nieco zmienić ich profile żywieniowe.
Na zawartość składników odżywczych wpływa również rodzaj użytego mleka, a także ewentualne dodanie cukru lub słodzików.
Latte zawiera dużo mleka i ma najwięcej kalorii, tłuszczu i białka.
Cappuccino zawiera nieco mniej mleka, ale nadal ma dość dużą ilość kalorii, białka i tłuszczu w 1 porcji.
Z drugiej strony macchiato zawierają tylko odrobinę mleka i ma znacznie niższą kaloryczność oraz zawartość tłuszczu i białka.
Oto porównanie tych trzech kaw (1, 2, 3):
Rodzaj napoju | Kalorie | Białko | Całkowita zawartość tłuszczu | Węglowodany |
---|---|---|---|---|
Caffe Latte 475 ml | 206 | 13 gramów | 8 gramów | 20,5 grama |
Cappuccino 475 ml | 130 | 8 gramów | 5 gramów | 13 gramów |
Caffe macchiato 60ml | 13 | 0,7 grama | 0,5 grama | 1,6 grama |
Podsumowanie
Cappuccino, latte i macchiato są wytwarzane w różny sposób, co nadaje im niepowtarzalny smak i konsystencję.
Ponieważ każda z tych kaw zawiera inny zestaw składników, różnią się również pod względem zawartości kofeiny i wartości odżywczej.
Dlatego, niezależnie od tego, który napój zdecydujesz się zamówić podczas następnej wizyty w kawiarni, twój osobisty gustu i preferencji są najważniejsze.