Jagody goji- właściwości zdrowotne i przeciwwskazania

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Jagody goji ( Lycium barbarum), zwane także jagodami kolcowoju, pochodzą z Azji. Znane są ze słodkiego, lekko kwaśnego smaku i żywej czerwonej barwy, są stosowane w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat. Mówi się, że spowalniają oznaki starzenia, utrzymują zdrowie oczu i wzmacniają wątrobę, nerki i płuca.

Ze względu na rosnącą popularność jagody goji często pojawiają się w suplementach i mieszankach superfood wraz z innymi owocami, ziołami i ekstraktami.

Potencjalne korzyści zdrowotnegoji

Jagody Goji powiązano z kilkoma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi.

Są bardzo pożywne

Są doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Tylko 5 łyżek (28 gramów) suszonych jagód goji to:

  • Kalorie: 98
  • Białko: 4 gramy
  • Tłuszcz: 0,1 grama
  • Węglowodany: 21,6 grama
  • Błonnik: 3,6 grama
  • Cukier: 12,8 grama
  • Żelazo: 11% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina A: 250% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina C: 15% dziennego zapotrzebowania

Jak widać, nawet niewielka porcja tego owocu jest bogata w błonnik, żelazo oraz witaminy A i C. Żelazo jest niezbędnym minerałem biorącym udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek. Tymczasem zarówno witaminy A, jak i C odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i działają jako przeciwutleniacze w organizmie.

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają neutralizować szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, zapobiegając uszkodzeniom komórek.

Jedno badanie wykazało, że traktowanie komórek ekstraktem z jagód goji znacznie zwiększa poziom przeciwutleniaczy i zmniejsza kilka markerów stresu oksydacyjnego. Badania sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy zmniejsza stan zapalny i chroni przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, choroby serca i cukrzyca.

Może wspierać funkcje odpornościowe

Jagody Goji od dawna stosowane są w medycynie tradycyjnej w celu zapobiegania chorobom i infekcjom oraz w naturalny sposób wzmacniają odporność. Według badania przeprowadzonego na starszych osobach, picie 120 ml soku z jagód goji dziennie zwiększa poziom komórek odpornościowych i poprawia ogólne samopoczucie.

W badaniu z udziałem starszych osób suplementy z jagodami goji poprawiły funkcję odpornościową w odpowiedzi na szczepionkę przeciw grypie.

Nadal potrzebne są jednak dodatkowe badania.

Może promować zdrowie oczu

Obiecujące badania sugerują, że mogą poprawiać zdrowie oczu i chronić przed takimi zaburzeniami, jak zwyrodnienie plamki żółtej – postępująca choroba oczu, która może prowadzić do utraty wzroku.

Badanie z udziałem starszych osób wykazało, że suplementacja jagodami goji zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi, zapobiega hipopigmentacji plamki żółtej (centralnego obszaru siatkówki) i pomaga zmiękczyć złogi białek tłuszczowych pod siatkówką.

Podobnie badanie osób z wczesnym zwyrodnieniem plamki wykazało, że codzienna suplementacja jagód goji poprawia gęstość pigmentu plamki, co może chronić przed postępem zwyrodnienia plamki żółtej.

Jagody są również bogate w przeciwutleniacze, takie jak zeaksantyna, które pomagają chronić soczewki i siatkówki przed uszkodzeniami.

Potencjalne wady

Większość zdrowych osób może spożywać jagody goji z umiarem w ramach zbilansowanej diety. Jednakże mogą w rzadkich przypadkach wywołać reakcję alergiczną, szczególnie u osób uczulonych na inne owoce.

Ponadto jagody goji mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym lekami rozrzedzającymi krew i lekami na cukrzycę lub wysokie ciśnienie krwi.

Co więcej, należy zachować ostrożność, jeśli jesteś w ciąży, ponieważ zawierają betainę – substancję, która może szkodzić zdrowiu płodu. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy jagody goji są bezpieczne w czasie ciąży.

Jeśli bierzesz leki lub masz choroby współistniejące, przed dodaniem jagód goji do swojej diety możesz porozmawiać ze swoim lekarzem.

Jak dodać jagody goji do swojej diety?

Jagody Goji są powszechnie dostępne w postaci suszonej. Można łatwo zamienić na nie inne suszone owoce w płatkach śniadaniowych, jogurcie, mieszance szlakowej i musli. Można je również dodawać do wypieków, takich jak ciasteczka, babeczki, ciasteczka i pieczywo.

Aby je zmiękczyć i nawilżyć, spróbuj namoczyć suszone jagody na kilka minut. Nawodnione stanowią doskonały dodatek do sals, koktajli, zup i frytek.

Wreszcie, proszki i mieszanki soków z jagód goji można mieszać z wieloma napojami i koktajlami.

Podsumowanie

Jagody Goji znane są ze swojej żywej barwy i wyjątkowego, kwaśnego smaku. Oprócz zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jagody te mogą wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego i zdrowie oczu. Są dostępne w kilku postaciach i można je dodawać do wielu przepisów. Jeśli jesteś w ciąży, bierzesz leki lub masz inne schorzenia, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed zjedzeniem jagód goji.