Skip to content

Ksylitol czy erytrytol: który zdrowszy?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Ksylitol i erytrytol są słodzikami o obniżonej kaloryczności. Te słodkie alternatywy mogą być pomocne w utracie wagi. Mają mniej kalorii i węglowodanów niż cukier. Ale ​​substytuty cukru niekoniecznie są sekretem utraty wagi.

Mają korzyści zdrowotne, omówione poniżej. Ale u niektórych osób mogą powodować problemy z trawieniem.

Co to jest ksylitol?

Ksylitol jest naturalną substancją występującą w owocach i warzywach, a także naturalnie w naszym organizmie. Z taką samą słodyczą, smakiem i objętością jak cukier, może być używany na wiele sposobów. Ma również o 40 % mniej kalorii niż cukier.

Wysokie dzienne spożycie może powodować biegunkę ze względu na właściwości przeczyszczające. Pamiętaj, że ksylitol jest toksyczny dla psów, więc uważaj, aby nie dzielić się ze swoim pupilem jedzeniem zawierającym ksylitol.

Korzyści zdrowotne ksylitolusłodzenie

Zdrowie jamy ustnej

Regularne stosowanie ksylitolu powoduje, że bakterie tworzące ubytki są głodzone i obumierają prawie 75% częściej. Zwiększa również przepływ śliny i tworzy bardziej zasadowe środowisko. To ile razy spożywasz ksylitol w ciągu dnia ma największe znaczenie. Aby zapobiec próchnicy, zaleca się stosowanie produktów zawierających ksylitol 3 do 5 razy dziennie, co daje łączne spożycie 5 gramów.

Ksylitol na infekcje ucha i górnych dróg oddechowych

Ksylitol hamuje rozwój bakterii Streptococcus pneumoniae. Bakteria ta jest główną przyczyną infekcji ucha środkowego i zapalenia zatok. Badania pokazują, że dzieci, które 2 razy dziennie spożywały ksylitol w gumie, syropie lub pastylkach do ssania, miały mniejsze ryzyko infekcji ucha o 25%.

Brak jest danych dotyczących długoterminowego bezpieczeństwa dla ksylitolu. Ale ksylitol został zatwierdzony jako bezpieczny przez wiele agencji. Należą do nich Wspólny Komitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia ds. Dodatków do Żywności oraz Komitet Naukowy Unii Europejskiej ds. Żywności.

Co to jest erytrytol?

Ten słodzik występuje naturalnie w wielu owocach. Występuje również w grzybach i produktach pochodzących z fermentacji, takich jak wino, ser i sos sojowy. Jest powszechnie stosowany jako słodzik w żywności o obniżonej kaloryczności i nie ma posmaku.

To, co go wyróżnia, to to, że nie ma kalorii i nie powoduje takich problemów trawiennych, jak inne alkohole cukrowe. Ale spożywanie go może prowadzić do refluksów i sprzyjać odwodnieniu i utracie elektrolitów.

Korzyści zdrowotne erytrytoluacesulfam k

Zdrowie jamy ustnej

Podobnie jak inne alkohole cukrowe, erytrytol nie prowadzi do próchnicy zębów.

Erytrytol jako przeciwutleniacz

Naukowcy odkryli, że erytrytol działa jako silny przeciwutleniacz z korzystnym wpływem na naczynia krwionośne.

Który z nich jest zdrowszy?

Naukowcy odkryli, że erytrytol może być lepszy dla zdrowia zębów niż ksylitol. A w porównaniu do ksylitolem, erytrytol może być w pełni wchłonięty przez nasz organizm, powodując mniej zaburzeń trawiennych.

Ponadto erytrytol w ogóle nie podnosi poziomu cukru we krwi, podczas gdy ksylitol ma na to niewielki wpływ. Centrum Nauki w Interesie Publicznym Chemical Cuisine zaleca ograniczenie ksylitolu, jednocześnie klasyfikując erytrytol jako bezpieczny. Mimo to oba powinny być używane z umiarem.

Jeśli zdecydujesz się ich użyć, najlepiej najpierw omówić tę decyzję z lekarzem i monitoruj reakcję organizmu na te substancje.