Naturalny antybiotyk, czy jest coś takiego? Czytając ulotki wielu leków, możemy się spotkać z surowcami, które nawet rosną u nas w ogródkach.

Jeżeli wolicie świeże, nieprzetworzone składniki zamiast tabletek czy syropów to pokrótce opisałem kilka takich „leków”, których właściwości są znane od setek lat.

Miód

Miód to najstarszy znany antybiotyk, sięgający czasów starożytnych. Egipcjanie często używali miodu jako naturalnego antybiotyku i środka ochronnego dla skóry.

Miód zawiera nadtlenek wodoru, co może tłumaczyć niektóre jego właściwości przeciwbakteryjne. Ma również wysoką zawartość cukru, co może pomóc zatrzymać wzrost niektórych bakterii.

Aby użyć miodu jako antybiotyku, zastosuj go bezpośrednio na ranę lub zainfekowany obszar. Miód może pomóc zabić bakterie i wspomóc proces gojenia. Jeśli to możliwe.

Możesz również spożywać miód, aby pomóc w leczeniu infekcji wewnętrznych. Po prostu połknij całą łyżkę stołową lub wymieszaj ją w filiżance herbaty ziołowej, aby uzyskać kojący smakołyk.

Miód jest bezpieczny do stosowania na skórze lub w ciele, chociaż nigdy nie powinieneś dawać miodu niemowlętom poniżej 1 roku życia.

Echinacea

Echinacea jest najbardziej znana ze swojego korzystnego wpływu na układ odpornościowy.

Liczne badania wykazały, że ta roślina może pomóc układowi odpornościowemu w zwalczaniu infekcji i wirusów, co może pomóc w szybszym wyzdrowieniu z choroby.

To jeden z powodów, dla których echinacea jest często stosowana w celu zapobiegania lub leczenia przeziębienia.

Przegląd 14 badań wykazał, że przyjmowanie echinacei może zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębienia o ponad 50% i skrócić czas trwania przeziębienia o półtora dnia.

Acerola

Acerola jest najbardziej znana z tego, że jest niezwykle bogata w witaminę C. Z tego powodu często stosuje się ją w celu zapobiegania przeziębieniom lub grypie.

Stosuje się ją również jako przeciwutleniacz. Może być również stosowana w celu zwiększenia odporności.

Owoce najczęściej występują w postaci suplementów. Wynika to z faktu, że jagoda rozkłada się w ciągu pięciu dni od zbioru, tracąc znaczną część wartości odżywczej.

Nawet soki łatwo się psują, chyba że zostaną dodane środki konserwujące. Jednak najlepszym sposobem na przyjęcie wiśni aceroli jest zjedzenie owoców. Suplementy nie powinny być pierwszym wyborem.

Czosnek

Od dawna uważa się, że czosnek ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Badanie z 2011 roku wykazało, że koncentrat czosnkowy jest skuteczny przeciwko bakteriom.

Czosnek jest bezpieczny do spożycia, ale duże dawki mogą powodować wewnętrzne krwotoki. Do dwóch ząbków dziennie uważa się za dopuszczalną dawkę. Jeśli bierzesz suplement czosnku, postępuj zgodnie ze wskazówkami dawkowania na etykiecie.

Jeśli bierzesz leki rozrzedzające krew, skonsultuj się ze swoim lekarzem przed użyciem czosnku jako antybiotyku. Duże dawki czosnku mogą wzmocnić działanie tego leku.

Możesz również zastosować koncentrat czosnkowy bezpośrednio na ranę.

Imbir

Gingerol, substancja bioaktywna świeżego imbiru, może pomóc obniżyć ryzyko infekcji.

Ekstrakt z imbiru może hamować rozwój wielu różnych rodzajów bakterii.

Jest bardzo skuteczny przeciwko bakteriom jamy ustnej związanym z chorobami zapalnymi dziąseł, takimi jak zapalenie dziąseł.

Świeży imbir może być również skuteczny przeciwko wirusowi RSV, częstej przyczynie infekcji dróg oddechowych.

Wykazano, że imbir jest skuteczny w walce z bólem mięśni wywołanym wysiłkiem fizycznym.