Skip to content

5 zamienników gałki muszkatołowej

Czas czytania artykułu: 3 minut

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa używana na całym świecie. Jest wytwarzany z nasion wiecznie zielonego drzewa Myristica fragrans , które pochodzi z Indonezji. Popularność gałki muszkatołowej wynika z jej zastosowań kulinarnych. Orzechowo-słodki smak nadaje się zarówno do pikantnych, jak i słodkich dań, w tym do zapiekanek, zup, kaw i ciast.

Jeśli kończy Ci się ta przyprawa lub nie lubisz jej smaku, możesz użyć innych przypraw w jej miejsce. Ten artykuł zawiera 5 świetnych zamienników gałki muszkatołowej.

1. Ziele angielskieziele angielskie

Ziele angielskie pochodzi z jagód drzewa Pimenta dioica. Jego smak jest często opisywany jako połączenie gałki muszkatołowej, pieprzu, jagód jałowca i cynamonu.

Ziele angielskie jest powszechnie spotykane w spiżarniach, dzięki czemu jest wygodną alternatywą dla gałki.

Możesz zastąpić gałkę muszkatołową w swoich przepisach taką samą ilością ziela angielskiego.

2. Cynamon

Cynamon to jedna z najbardziej znanych przypraw, którą można znaleźć w większości kuchni.

Pochodzi z kory drzew należących do rodzaju Cinnamomum. Większość cynamonu występuje w postaci sproszkowanej, co jest idealne do zastąpienia gałki muszkatołowej.

Co więcej, jest niedrogi i można go znaleźć we wszystkich sklepach spożywczych.

Cynamon ma silny smak i często potrzebujesz tylko niewielkich jego ilości. Ze względu na jego ostrość i aby zrównoważyć smak zastąp gałkę muszkatołową cynamonem w stosunku ½.

3. Przyprawa do szarlotkiciasto jabłka

Przyprawa do szarlotki jest powszechnie stosowana w deserach na bazie jabłek.

Zawiera głównie cynamon i niewielkie ilości gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu i imbiru. Jako taka nadaje silny smaku cynamonu.

Możesz użyć przyprawy do szarlotki w większości przepisów, które wymagają gałki muszkatołowej. Pamiętaj jednak, aby zastosować połowę ilości przyprawy, aby uniknąć przytłaczającego smaku cynamonu.

4. Imbir

Imbir to kwitnąca roślina z rodziny Zingiberaceae. Jego korzeń jest często określany jako imbir i jest powszechnie używany w kuchni.

Ma ostrzejszy i mniej słodki smak niż gałka muszkatołowa i jest często używany w daniach pikantnych. Wiele osób używa suszonego, zmielonego imbiru zamiast świeżego.

Jeśli chcesz zastąpić gałkę muszkatołową w pikantnych daniach, imbir jest świetną alternatywą, która dobrze sprawdza się w daniach mięsnych i warzywnych. Jednak może nie nadawać się do słodszych dań, takich jak desery.

Użyj takiej samej ilości imbiru w przepisach, które wymagają gałki muszkatołowej, czyli w stosunku 1:1.

5. Goździkiból ząb

Goździki, pochodzą z drzewa Syzygium aromatum, są powszechnie stosowaną przyprawą pochodzącą z Indonezji.

Ich smak jest powszechnie określany jako słodko-pieprzowy podobny do gałki muszkatołowej. Wiele przepisów wymaga zarówno gałki, jak i goździków.

Chociaż można kupić całe goździki, łatwiej wykorzystać zmielone, ponieważ lepiej komponuje się ze smakiem dań.

Jeśli twój przepis wymaga tylko gałki muszkatołowej, użyj połowę ilości mielonymi goździkami. Jeśli jednak przepis wymaga zarówno gałki, jak i mielonych goździków, możesz użyć innej przyprawy, aby goździki nie przytłaczały smakiem.

Podsumowanie- zamienniki gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa stosowana zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.

Jeśli jednak nie masz jej pod ręką lub chcesz urozmaicić danie, istnieje wiele alternatywnych zamienników.

Większość przypraw można stosować w proporcji 1:1, ale najlepiej dodać mniej na początku i zwiększać ilość w razie potrzeby, aby zapobiec przytłoczeniu potrawy przez zamiennik przyprawy.