SPIS TREŚCI
Bataty, zwane słodkimi ziemniakami i zwykłe ziemniaki są bulwiastymi warzywami korzeniowymi, ale różnią się wyglądem i smakiem. Pochodzą z innych rodzin roślin, mają różne składniki odżywcze i inaczej wpływają na poziom cukru we krwi.
W tym artykule opisano główne różnice między słodkimi ziemniakami a innymi odmianami ziemniaków, a także sposób ich zdrowego przygotowania.
Są to różne rośliny
Bataty i zwykłe ziemniaki są uważane za warzywa korzeniowe, ale są tylko daleko spokrewnione.
Słodkie ziemniaki pochodzą z rodziny powojowatych (Convolvulaceae), a białe ziemniaki to psiankowate (Solanaceae). Jadalną częścią tych roślin są bulwy rosnące na korzeniach.
Obie odmiany pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie są spożywane na całym świecie.
Bataty zazwyczaj mają brązową skórkę i pomarańczowy miąższ, ale występują również w odmianach fioletowych, żółtych i czerwonych. Ziemniaki zwykłe występują w odcieniach brązu, żółci i czerwieni i mają biały lub żółty miąższ.
Bataty i ziemniaki są bardzo pożywne
Słodkie ziemniaki są często reklamowane jako zdrowsze niż zwykłe ziemniaki, ale w rzeczywistości oba rodzaje mogą być bardzo pożywne.
Zwykłe ziemniaki i bataty są porównywalne pod względem kalorii, białka i węglowodanów, białe ziemniaki dostarczają więcej potasu, podczas gdy słodkie są niezwykle bogate w witaminę A.
Oba rodzaje zawierają również inne korzystne związki roślinne.
Bataty, w tym odmiany czerwone i fioletowe, są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek w organizmie spowodowane przez wolne rodniki.
Zwykłe ziemniaki zawierają związki zwane glikoalkaloidami, które w badaniach wykazały działanie przeciwnowotworowe i inne korzystne działanie.
Różne indeksy glikemiczne
Różne rodzaje ziemniaków różnią się również indeksem glikemicznym (IG), miarą tego, jak dana żywność wpływa na poziom cukru we krwi.
Pokarmy o IG 70 lub wyższym powodują szybszy wzrost poziomu cukru we krwi w porównaniu z żywnością o średnim IG 56-69 lub poniżej IG 55 niższym.
W zależności od odmiany i procesu gotowania bataty mogą mieć IG 44–94. Pieczone słodkie ziemniaki mają zwykle znacznie wyższy IG niż gotowane w zależności od tego, jak skrobia żeluje podczas gotowania.
IG zwykłych ziemniaków również się zmienia. Na przykład gotowane czerwone ziemniaki mają IG 89, a pieczone mają IG 111.
Osoby cierpiące na cukrzycę lub mające inne problemy z poziomem cukru we krwi mogą odnieść korzyści z ograniczenia żywności o wysokim IG. Dlatego często zaleca się wybieranie słodkich ziemniaków zamiast białych ziemniaków, ponieważ słodka odmiana ma generalnie niższy IG.
Jednak to, jak jedzenie ziemniaków wpływa na poziom cukru we krwi, w dużej mierze zależy od rodzaju ziemniaka, wielkości porcji i metody obróbki cieplnej. Podczas gdy niektóre odmiany słodkich ziemniaków mogą mieć niższy IG niż zwykłe ziemniaki, inne już nie.
Oba rodzaje są idealne dla zbilansowanej diety
Zarówno bataty, jak i zwykłe ziemniaki dostarczają błonnik, witaminy, minerały i energetyzujące węglowodany i mogą pasować do zbilansowanej diety, która obejmuje wiele innych zdrowych produktów spożywczych.
Jak zdrowo przygotować ziemniaki i bataty?
Chociaż ziemniaki są bardzo pożywne, często są przygotowywane w niezdrowy sposób.
Na przykład z białych ziemniaków można zrobić frytki, puree lub upiec i posypać wysokokalorycznymi, tłustymi dodatkami.
Co więcej, bataty można łączyć z cukrem lub innymi mniej zdrowymi składnikami.
Aby przygotować bataty lub zwykłe ziemniaki w zdrowy sposób, spróbuj je ugotować lub upiec, najlepiej w skórce, ponieważ ma więcej błonnika i podawaj je ze świeżymi ziołami lub przyprawami zamiast serem, masłem i solą.
Jeśli martwisz się wpływem tych warzyw korzeniowych na poziom cukru we krwi, wybierz gotowane ziemniaki.
Łączenie ziemniaków z żywnością o mniejszej zawartości węglowodanów, taką jak chude białka i warzywa niskoskrobiowe, może również ograniczyć ich wpływ na poziom cukru we krwi.
Podsumowanie
Bataty różnią się od ziemniaków wyglądem, smakiem i wartością odżywczą.
Zarówno słodkie, jak i zwykłe ziemniaki dostarczają różnorodnych składników odżywczych, w tym węglowodanów, błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Podczas gdy ziemniaki mają wyższą zawartość potasu, bataty dostarczają znacznie więcej witaminy A.
Ziemniaki mogą również inaczej wpływać na poziom cukru we krwi, chociaż zależy to od odmiany, wielkości porcji i innych czynników.
Ogólnie rzecz biorąc, zarówno bataty, jak i zwykłe ziemniaki mogą pasować do zdrowej diety, jeśli są przygotowywane w prawidłowy sposób.