SPIS TREŚCI
Masło to popularny dodatek do smarowania pieczywa. Jednak, gdy przechowujesz je w lodówce, staje się twarde, dlatego przed użyciem należy je zmiękczyć.
Z tego powodu niektórzy pozostawiają je na blacie kuchennym, a nie w lodówce. Ale czy przez to nie zepsuje się?
Masło ma wysoką zawartość tłuszczu
Masło to produkt nabiałowy, co oznacza, że jest wytwarzane z mleka krów. Poprzez ubijanie śmietany, aż rozdzieli się na maślankę, która jest głównie płynna i tłuszcz, który jest w większości stały.
Masło wyróżnia się wśród produktów mlecznych ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Podczas gdy pełne mleko zawiera nieco ponad 3% tłuszczu, a ciężka śmietana zawiera go prawie 40%, masło zawiera ponad 82% tłuszczu. Pozostałe 18% to głównie woda.
W przeciwieństwie do innych produktów mlecznych, nie zawiera zbyt wiele węglowodanów ani białka.
Ta wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że masło jest tak gęste i łatwe do smarowania. Jednak, gdy je przechowujesz w lodówce, staje się twarde i trudne do rozsmarowania.
To prowadzi niektórych do pozostawiania masła w temperaturze pokojowej, dzięki czemu ma idealną konsystencję do smarowania.
Masło nie psuje się tak szybko, jak inne produkty mleczne
Ponieważ masło ma wysoką zawartość tłuszczu i stosunkowo niską zawartość wody, jest mniej prawdopodobne, że sprzyja rozwojowi bakterii niż inne rodzaje produktów mlecznych.
Jest to szczególnie ważne, jeśli masło jest solone, co dodatkowo obniża zawartość wody i sprawia, że środowisko jest niegościnne dla bakterii.
Masła solone są odporne na rozwój bakterii
Większość rodzajów bakterii jest w stanie przetrwać na niesolonym maśle, lecz istnieje tylko jeden rodzaj, które możę przetrwać na solonym.
W jednym badaniu mającym na celu określenie okresu przechowywania masła naukowcy dodali do masła kilka rodzajów bakterii, aby sprawdzić, jak dobrze będą rosły. Po 3 tygodniach zawartość bakterii była znacznie niższa niż ilość dodana, co wskazuje, że masło nie wspomaga wzrostu większości bakterii.
Dlatego zwykłe, solone ma niskie ryzyko skażenia bakteryjnego, nawet jeśli jest przechowywane w temperaturze pokojowej.
Nie pozwól, aby masło zjełczało
Chociaż ma niskie ryzyko rozwoju bakterii, jego wysoka zawartość tłuszczu oznacza, że jest podatne na jełczenie. Kiedy tłuszcz się psuje nie należy go już jeść, ponieważ będzie źle pachniał i może się odbarwić.
Tłuszcze jełczeją lub psują się w procesie zwanym utlenianiem, który zmienia ich strukturę molekularną i wytwarza potencjalnie szkodliwe związki. Powoduje również nieprzyjemny smak w żywności przygotowanej ze zjełczałych tłuszczów.
Ciepło, światło i kontakt z tlenem mogą przyspieszyć ten proces.
Jednak wykazano, że może minąć od kilku tygodni do ponad roku, zanim utlenianie wpłynie negatywnie na masło, w zależności od tego, jak jest ono produkowane i przechowywane.
Masło dłużej pozostaje świeże w lodówce
Niesolone, najlepiej przechowywać w lodówce, aby zminimalizować ryzyko rozwoju bakterii. Solonego masła nie trzeba przechowywać w lodówce, ponieważ ryzyko rozwoju bakterii jest niższe.
Badania wykazały, że masło ma trwałość sięgającą do wielu miesięcy, nawet jeśli jest przechowywane w temperaturze pokojowej. Jednak dłużej zachowa świeżość, jeśli będzie przechowywana w lodówce. Chłodzenie spowalnia proces utleniania, co ostatecznie powoduje jełczenie masła. Z tego powodu zaleca się, aby nie pozostawiać masła na dłużej niż kilka dni, aby zachować jego najświeższe właściwości.
Ponadto, jeśli temperatura w Twoim domu jest wyższa niż 21–25 ° C, dobrze jest przechowywać je w lodówce.
Jeśli wolisz trzymać masło na blacie kuchennym, ale nie spodziewasz się, że zużyjesz całe opakowanie, zostaw niewielką jego ilość, a resztę w lodówce.
Można również przechowywać je w zamrażarce, dzięki czemu będzie ono świeże nawet przez rok
Jak prawidłowo przechowywać masło?
Chociaż większość rodzajów masła należy przechowywać w lodówce, solone można poza nią. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zachować świeżość masła przechowywanego w temperaturze pokojowej:
- Przechowuj tylko niewielką ilość poza lodówką. Resztę przechowuj w lodówce lub zamrażarce do wykorzystania w przyszłości.
- Chroń je przed światłem, używając nieprzezroczystego pojemnika lub zamkniętej szafki.
- Przechowuj je w hermetycznym pojemniku.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, temperatury lub innych źródeł ciepła.
- Przechowuj masło poza lodówką tylko wtedy, gdy temperatura pokojowa nie przekracza 21–25 ° C.
Podsumowanie
Przechowywanie masła w lodówce maksymalizuje świeżość, a pozostawienie go na blacie sprawia, że jest miękkie i łatwo rozprowadza się na pieczywie.
Możesz trzymać solone masło poza lodówką, o ile nie jest narażone na działanie ciepła, światła i powietrza.
Ale to, którego nie użyjesz w ciągu kilka dni, pozostanie dłużej świeższe, jeśli przechowujesz je w lodówce lub zamrażarce.
Natomiast niesolone, należy przechowywać w lodówce.