SPIS TREŚCI
Dynię można mrozić nawet do 9 miesięcy. Co ciekawe, można ją zamrażać na surowo, upieczoną, pod postacią zupy i puree. Jeśli unikniesz przedostawania się wilgoci i powietrza do zamrożonej dyni, zamrozi się szczególnie dobrze. Jej zawartość wody, twarda struktura i mocny smak doskonale nadają się do mrożenia.
Jeśli będziesz postępować według poniższych zasad to będziesz mieć trudności z rozróżnieniem między dynią świeżą a rozmrożoną.
Jak prawidłowo mrozić surową dynię?
Zakładam, że masz zamiar zamrozić surową dynię w kawałkach. Więc po kolei:
- Pokrój dynię na kawałki, usuń nasiona i obierz ją ze skórki. Pamiętaj, aby kawałki były podobnej wielkości. Zastanów się również, ile dyni będziesz potrzebować po rozmrożeniu. Nie chcemy przecież zamrażać zbyt dużej ilości, z którą nie wiemy co potem zrobić.
- Blanszujemy dynię poprzez zagotowanie osolonej wody w garnku. Następnie wrzucamy kawałki dyni do wrzątku na około 30 sekund i wyciągamy, szybko przekładając do lodowatej wody, aby zatrzymać proces.
- Użyj papierowych ręczników, aby usunąć wodę z powierzchni.
- Rozkładamy kawałki zblanszowanej dyni na tacy lub blaszce, pamiętając, aby się nie stykały.
- Umieszczamy całość w zamrażarce na kilka godzin w celu zamrożenia.
- Następnie wyciągamy i pakujemy do woreczków w ilościach dostosowanych do własnych potrzeb i ponownie umieszczamy w zamrażarce.
Blanszowanie ma na celu zachowanie koloru, smaku i konsystencji. Pomaga również utrzymać niezbędne składniki odżywcze.
Możesz również spróbować mrożenia dyni z innymi warzywami korzeniowymi. Stwórz własne mieszanki dyni z marchwią, ziemniakami czy cebulą.
Jak prawidłowo mrozić ugotowaną dynię?
Jeśli chcesz zamrozić ugotowaną dynię, musisz postępować tak samo jak z surową dynią. Tylko w tym przypadku zamieniamy proces blanszowania na gotowanie.
Musisz upewnić się, że jej nie rozgotujesz, w przeciwnym razie stanie się papkowata i będziesz mieć trudności z jej zamrożeniem.
Jak mrozić zupę dyniową?
Zupę z dyni również można zamrozić i wcale nie jest to trudne!
Po pierwsze upewnij się, czy posiadasz grube woreczki do pakowania/zamrażania żywności. Najlepsze są takie z suwakiem strunowym dostępne w każdym markecie.
- Najpierw należy wychłodzić zupę do temperatury pokojowej.
- Wlej zupę do woreczka, dzieląc ją na porcję do późniejszego odgrzania.
- Wyciśnij tyle powietrza z woreczków, ile zdołasz.
- Umieść woreczki z zawartością w zamrażarce, najlepiej podkładając pod nie tacę lub inne naczynie, które ochroni zamrażarkę, gdyby zupa się jednak wylała z opakowania.
Jak mrozić puree z dyni?
Proces zamrażania puree z dyni jest dokładnie taki sam, jak zamrażania zupy.
Jedyna różnica polega na tym, że jeśli zdecydujesz się na zamrażanie mniejszych porcji, możesz to zrobić wykorzystując tacki na kostki lodu.
Jak długo można mrozić dynię?
Czas przechowywana dyni w zamrażarce zależy od postaci, pod którą zastała zamrożona. Zamrożone surowe czy gotowane kawałki dyni przetrwają w zamrażarce około 9 miesięcy, mrożona zupa około 6 miesięcy.
Niestety istnieje ryzyko, że zbyt długo przechowywana w zamrażalniku dynia straci nieco swojego żywego koloru i ziemistego smaku.
Jak prawidłowo rozmrozić dynię?
Jeśli rozmrażasz zupę lub puree z dyni, można to zrobić na bardzo małym ogniu. Po całkowitym rozmrożeniu możesz zwiększyć temperaturę, aby przestała bulgotać.
Jeśli rozmrażasz kawałki dyni, zalecamy pozostawienie w lodówce przez noc. Zapobiegnie to utracie tekstury. Trwa to dłużej, ale wpływa na jakość.