SPIS TREŚCI
Sformułowanie HALAL oznacza wszystko, co dozwolone z prawem islamskim. Określenie to stosowane jest również dla żywności i powinno spełniać następujące warunki:
Niedozwolone jest spożywanie zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
- Świnie i knury,
- Psy, węże i małpy,
- mięsożerne zwierzęta z pazurami i kłami, takimi jak lwy, tygrysy, niedźwiedzie i inne podobne zwierzęta,
- Ptaki drapieżne z pazurami, takie jak orły, sępy i inne podobne ptaki,
- Szkodniki, takie jak szczury, stonogi, skorpiony i inne podobne zwierzęta,
- Zwierzęta uważane za odpychające, takie jak wszy, muchy, larwy i inne podobne,
- Zwierzęta żyjące zarówno na lądzie, jak i w wodzie, takie jak żaby, krokodyle i inne podobne,
- Muły i osły domowe,
- Wszystkie trujące i niebezpieczne zwierzęta wodne,
- Wszelkie inne zwierzęta niepoddane ubojowi zgodnie z prawem islamskim,
- Krew,
Ubój powinien być prowadzony zgodnie z prawem islamskim i z następującymi wymogami:
- Osoba dokonująca ubój powinna być muzułmaninem, który jest zdrowy psychicznie i zna muzułmańskie procedury uboju.
- Zwierzę przeznaczone do uboju powinno być zgodne z prawem islamskim (patrz wyżej).
- Zwierzę, które ma zostać poddane ubojowi, powinno być żywe lub być uważane za żywe w czasie uboju.
- Zwrot „Bismillah” (W Imię Boga) należy przywołać bezpośrednio przed ubojem zwierzęcia.
- Narzędzie do uboju powinno być ostre a cięcie powinno być płynne i nieprzerwane.
- Podczas uboju powinno się przeciąć tchawicę, przełyk oraz główne tętnice i żyły okolicy szyi.
- Zwierze podczas uboju musi być zwrócone głową w kierunku południowo-wschodnim.
- Potwierdzeniem uboju lub produkcji w Systemie HALAL jest ważny certyfikat, wydany przez Muzułmańskie Związki Wyznaniowe działające na terenie Polski.
Niedozwolona jest żywność pochodzenia roślinnego, która ma działanie odurzające i niebezpieczne, z wyjątkiem sytuacji, w których toksyna lub zagrożenie może zostać wyeliminowane podczas przetwarzania.
Zakazane jest picie napojów alkoholowych oraz wszystkich form odurzających i niebezpiecznych napojów.
Wszystkie produkty halal powinny posiadać informację na etykiecie z wyrazem HALAL lub równoważny terminem.
Przeciwieństwem halal jest zwrot haram, czyli wszystko, co zakazane.