Kardamon- 9 właściwości zdrowotnych popartych badaniami

CZAS CZYTANIA: 5 minuty

Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Pochodzi z Indii, ale jest dziś dostępny na całym świecie i jest używany zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Kardamon ma imponujące właściwości lecznicze i był stosowane w medycynie od wieków.

Kardamon może mieć właściwości obniżające ciśnienie krwi

Może być pomocny dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. W jednym z badań podawano 3 gramy kardamonu pacjentom, u których niedawno zdiagnozowano wysokie ciśnienie krwi. Po 12 tygodniach poziom ciśnienia krwi znacznie spadł do normalnego zakresu. Obiecujące wyniki mogą być związane z wysokim poziomem przeciwutleniaczy w kardamonie. Stan antyoksydacyjny uczestników wzrósł o 90% do końca badania. Przeciwutleniacze zostały powiązane z niższym ciśnieniem krwi.

Naukowcy podejrzewają również, że przyprawa może obniżać ciśnienie krwi ze względu na działanie moczopędne, co oznacza, że może sprzyjać oddawaniu moczu w celu usunięcia wody gromadzącej się w organizmie, na przykład wokół serca.

Może zawierać związki zwalczające raka

Związki zawarte w kardamonie mogą pomóc w walce z komórkami nowotworowymi. Badania na myszach wykazały, że kardamon może zwiększać aktywność niektórych enzymów, które pomagają w walce z rakiem. Przyprawa może również zwiększać zdolność komórek NK do atakowania nowotworów.

W jednym badaniu naukowcy wystawili dwie grupy myszy na działanie związku powodującego raka skóry i karmili jedną grupę 500 mg mielonego kardamonu na kg wagi dziennie. Po 12 tygodniach tylko 29% grupy, która jadła kardamon, zachorowało na raka, w porównaniu z ponad 90% grupy kontrolnej.

Badania nad ludzkimi komórkami nowotworowymi i kardamonem wskazują na podobne wyniki. Jedno z badań wykazało, że pewien związek w przyprawie powstrzymał namnażanie się komórek raka jamy ustnej. Mimo że wyniki są obiecujące, potrzebne są badania na ludziach, zanim będzie można wysunąć silniejsze twierdzenia.

Kardamon może chronić przed chorobami przewlekłymi

Kardamon jest bogaty w związki, które mogą zwalczać stany zapalne. Występują one, gdy twoje ciało jest wystawione na działanie obcych substancji. Przeciwutleniacze, występujące w dużych ilościach w kardamonie, chronią komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają występowaniu stanów zapalnych.

Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z kardamonu w dawkach 50-100 mg na kg masy ciała skutecznie hamował co najmniej cztery różne związki zapalne u szczurów. Inne badanie wykazało, że jedzenie kardamonu w proszku zmniejsza zapalenie wątroby wywołane dietą bogatą w węglowodany i tłuszcze. Chociaż nie ma tak wielu badań dotyczących przeciwzapalnego działania kardamonu u ludzi, badania pokazują, że suplementy mogą zwiększyć status antyoksydacyjny nawet o 90%.

Kardamon może pomóc w problemach trawiennych, w tym wrzodach

Kardamon był używany od tysięcy lat, aby pomóc w trawieniu. Często jest mieszany z innymi przyprawami leczniczymi, aby złagodzić dyskomfort, nudności i wymioty. Najbardziej zbadaną właściwością kardamonu, jeśli chodzi o łagodzenie problemów żołądkowych, jest jego możliwa zdolność do leczenia wrzodów.

W jednym badaniu szczury karmiono ekstraktami z kardamonu, kurkumy i liści sembung przed wystawieniem na działanie wysokich dawek aspiryny w celu wywołania wrzodów żołądka. U tych szczurów rozwinęło się mniej wrzodów w porównaniu ze szczurami, które otrzymywały tylko aspirynę. Podobne badanie na szczurach wykazało, że sam ekstrakt z kardamonu może całkowicie zapobiec lub zmniejszyć rozmiar wrzodów żołądka o co najmniej 50%.

Ekstrakt z kardamonu w dawkach 12,5 mg na kg masy ciała, był bardziej skuteczny niż zwykły lek przeciwwrzodowy. Badania laboratoryjne sugerują również, że kardamon może chronić przed Helicobacter pylori, bakterią związaną z rozwojem większości problemów z wrzodami żołądka. Potrzebne są dalsze badania, czy przyprawa miałaby taki sam wpływ na wrzody u ludzi.

Kardamon może leczyć nieświeży oddech i zapobiegać próchnicynieświeży oddech kardamon leczenie

Stosowanie kardamonu do leczenia nieświeżego oddechu i poprawy zdrowia jamy ustnej jest znanym od dawna lekarstwem. W niektórych kulturach często odświeża się oddech, jedząc całe strąki kardamonu po posiłku. Nawet producent gumy do żucia Wrigley używa tej przyprawy w jednym ze swoich produktów.

Powód, dla którego kardamon może prowadzić do świeżego oddechu, może mieć związek z jego zdolnością do zwalczania pospolitych bakterii w jamie ustnej. Jedno z badań wykazało, że ekstrakty z kardamonu były skuteczne w zwalczaniu pięciu bakterii, które mogą powodować próchnicę. Dodatkowe badania pokazują, że ekstrakt z kardamonu może zmniejszyć liczbę bakterii w próbkach śliny o 54%. Jednak wszystkie te badania zostały przeprowadzone w laboratoriach, przez co nie jest jasne, w jaki sposób wyniki mogą odnosić się do ludzi.

Kardamon może mieć właściwości antybakteryjne i leczyć infekcje

Kardamon ma również działanie antybakteryjne poza jamą ustną i może leczyć infekcje. Badania pokazują, że ekstrakty z kardamonu i olejki eteryczne zawierają związki, które zwalczają kilka powszechnych szczepów bakterii.

W jednym badaniu laboratoryjnym zbadano wpływ tych ekstraktów na lekooporne szczepy Candida, drożdży, które mogą powodować infekcje grzybicze. Ekstrakty były w stanie zahamować wzrost niektórych szczepów o 0,99–1,49 cm. Dodatkowe badania wykazały, że olejki eteryczne i ekstrakty z kardamonu były tak samo, a czasem bardziej skuteczne niż standardowe leki przeciwko E. coli i Staphylococcus, bakteriom, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Badania wykazały również, że olejki eteryczne z kardamonu zwalczają bakterie Salmonella, która prowadzi do zatruć pokarmowych, oraz Campylobacter, która przyczynia się do zapalenia żołądka. Istniejące badania nad przeciwbakteryjnym działaniem kardamonu dotyczyły tylko izolowanych szczepów bakterii w laboratoriach. Dlatego dowody nie są obecnie wystarczająco mocne, aby twierdzić, że przyprawa miałaby taki sam wpływ na ludzi.

Może poprawić oddychanie i zużycie tlenu

Związki zawarte w kardamonie mogą pomóc zwiększyć przepływ powietrza do płuc i poprawić oddychanie. Stosowany w aromaterapii kardamon może zapewnić orzeźwiający zapach, który zwiększa zdolność organizmu do wykorzystywania tlenu podczas ćwiczeń.

W jednym badaniu poproszono grupę uczestników o wdychanie olejku eterycznego z kardamonu przez minutę przed chodzeniem na bieżni przez 15 minut. Ta grupa miała znacznie wyższy pobór tlenu w porównaniu z grupą kontrolną.

Innym sposobem, w jaki kardamon może poprawić oddychanie i zużycie tlenu, jest rozluźnienie dróg oddechowych. Może to być szczególnie pomocne w leczeniu astmy. Badanie na szczurach i królikach wykazało, że zastrzyki z ekstraktu z kardamonu mogą rozluźnić kanał powietrzny w gardle. Jeśli ekstrakt ma podobny efekt u osób z astmą, może zapobiegać zawężaniu dróg oddechowych i poprawiać oddychanie.

Kardamon może obniżyć poziom cukru we krwipoziom cukru we krwi kardamon

Jedno z badań wykazało, że karmienie szczurów dietą wysokotłuszczową i wysokowęglowodanową (HFHC) powodowało, że ich poziom cukru we krwi pozostawał podwyższony dłużej niż w przypadku karmienia normalną dietą. Kiedy szczurom na diecie HFHC podawano kardamon w proszku, ich poziom cukru we krwi nie utrzymywał się na podwyższonym poziomie dłużej niż poziom cukru we krwi szczurów na normalnej diecie. Jednak proszek może nie mieć takiego samego efektu u ludzi z cukrzycą typu 2.

W badaniu z udziałem ponad 200 osób z tą chorobą uczestnicy zostali podzieleni na grupy, które codziennie przez 8 tygodni przyjmowały tylko czarną herbatę lub czarną herbatę z trzema gramami cynamonu, kardamonu lub imbiru. Wyniki wykazały, że cynamon, ale nie kardamon czy imbir, poprawił kontrolę poziomu cukru we krwi. Aby lepiej zrozumieć wpływ kardamonu na poziom cukru we krwi u ludzi, potrzebne są dalsze badania.

Inne potencjalne korzyści zdrowotne kardamonu

Oprócz wyżej wymienionych właściwości zdrowotnych, kardamon może być również dobry dla twojego zdrowia na inne sposoby:

  • Ochrona wątroby: Ekstrakt z kardamonu może obniżać podwyższone poziomy enzymów wątrobowych, trójglicerydów i cholesterolu. Mogą również zapobiegać powiększeniu wątroby i masie wątroby, co zmniejsza ryzyko stłuszczenia wątroby.
  • Lęk: Jedno badanie na szczurach sugeruje, że ekstrakt z kardamonu może zapobiegać zachowaniom lękowym. Może tak być, ponieważ niski poziom przeciwutleniaczy we krwi został powiązany z rozwojem lęku i innych zaburzeń nastroju.
  • Utrata masy ciała: Badanie przeprowadzone na 80 kobietach z nadwagą i otyłością ze stanem przedcukrzycowym wykazało związek między kardamonem a nieznacznie zmniejszonym obwodem talii.

Liczba badań dotyczących związku między kardamonem a tymi potencjalnymi korzyściami jest ograniczona i w większości przeprowadzono je na zwierzętach. Co więcej, powody, dla których przyprawa może pomóc w poprawie zdrowia wątroby, lęku i wagi, są niejasne.

Podsumowanie

Kardamon ma wiele właściwości leczniczych. Może obniżać ciśnienie krwi, poprawiać oddychanie i wspomagać odchudzanie. Co więcej, badania na zwierzętach i w laboratoriach pokazują, że kardamon może pomóc w walce z nowotworami, złagodzić niepokój, zwalczać bakterie i chronić wątrobę, chociaż dowody w tych przypadkach są słabsze.

Jednak istnieje niewiele lub nie ma żadnych badań na ludziach dotyczących wielu kwestii zdrowotnych związanych z przyprawą. Niemniej jednak dodanie kardamonu do potrawy może być bezpiecznym i skutecznym sposobem na poprawę zdrowia. Wyciągi i suplementy kardamonu mogą również przynosić korzyści, ale należy je przyjmować ostrożnie i pod nadzorem lekarza.