Kombucha- 6 właściwości, które potwierdza nauka

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Kombucha to fermentowana herbata spożywana od tysięcy lat. Nie tylko ma takie same korzyści zdrowotne jak herbata, ale jest również bogata w korzystne probiotyki.

Kombucha zawiera również przeciwutleniacze, może zabijać szkodliwe bakterie i może pomóc w walce z kilkoma chorobami.

Oto 6 najważniejszych korzyści zdrowotnych kombuchy, opartych na dowodach naukowych.

1. Kombucha źródłem korzystnych probiotyków

Uważa się, że Kombucha pochodzi z Chin lub Japonii.

Powstaje przez dodanie określonych szczepów bakterii, drożdży i cukru do czarnej lub zielonej herbaty, a następnie pozostawia się ją do fermentacji na tydzień lub dłużej.

Podczas tego procesu bakterie i drożdże tworzą na powierzchni cieczy film przypominający grzyby. Dlatego kombucha jest również znana jako „herbata grzybowa”.

Podczas fermentacji wytwarzany jest kwas octowy, kilka związków kwasowych, śladowe ilości alkoholu i gaz, które powodują, że jest on musująca.

W mieszance powstaje również duża ilość bakterii. Chociaż nadal nie ma dowodów na probiotyczne korzyści kombuchy, zawiera ona kilka gatunków bakterii kwasu mlekowego, które mogą pełnić funkcję probiotyczną.

Probiotyki dostarczają Twoim jelitom zdrowych bakterii. Mogą one wspomóc wiele aspektów zdrowia, w tym trawienie, stany zapalne, a nawet utratę wagi. Dlatego dodanie do diety napojów takich jak kombucha może na wiele sposobów poprawić stan zdrowia.

2. Ma korzyści jak zielona herbataherbata

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Zawiera wiele związków bioaktywnych, takich jak polifenole, które działają w organizmie jako silne przeciwutleniacze.

Kombucha z zielonej herbaty zawiera wiele tych samych związków roślinnych i oferuje te same korzyści.

Badania pokazują, że regularne picie zielonej herbaty może zwiększyć liczbę spalanych kalorii, zmniejszyć tłuszcz brzuszny, poprawić poziom cholesterolu, pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi i nie tylko.

Badania pokazują również, że osoby pijące zieloną herbatę mają zmniejszone ryzyko raka prostaty, piersi i okrężnicy.

3. Kombucha zabija bakterie

Jedną z głównych substancji wytwarzanych podczas fermentacji kombuchy jest kwas octowy. Podobnie jak polifenole w herbacie, kwas octowy jest w stanie zabić wiele potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów.

Kombucha zrobiona z czarnej lub zielonej herbaty może mieć silne właściwości antybakteryjne, szczególnie przeciwko bakteriom wywołującym infekcje i drożdżakom Candida.

Te efekty przeciwdrobnoustrojowe hamują wzrost niepożądanych bakterii i drożdży, ale nie wpływają na korzystne bakterie probiotyczne i drożdże biorące udział w fermentacji kombuchy.

4. Kombucha a ryzyko chorób serca

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

Badania na szczurach pokazują, że kombucha może znacznie poprawić dwa markery chorób serca, „zły” LDL i „dobry” cholesterol HDL, w ciągu zaledwie 30 dni.

Co ważniejsze, herbata (zwłaszcza zielona) chroni cząsteczki cholesterolu LDL przed utlenianiem, które uważa się, że przyczyniają się do chorób serca.

A osoby pijące zieloną herbatę mają do 31% mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca, co może również dotyczyć kombuchy.

5. Kombucha pomaga w cukrzycy typu 2zdrowie

Cukrzyca typu 2 dotyka ponad 300 milionów ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi oraz insulinoopornością.

Badanie na szczurach z cukrzycą wykazało, że kombucha spowalnia trawienie węglowodanów, co obniża poziom cukru we krwi. Poprawia również czynność wątroby i nerek.

Kombucha z zielonej herbaty może być jeszcze bardziej korzystna, ponieważ wykazano, że sama zielona herbata obniża poziom cukru we krwi.

Badanie przeglądowe obejmujące prawie 300 000 osób wykazało, że osoby pijące zieloną herbatę miały o 18% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby sprawdzić korzyści płynące z kombuchy dla kontroli poziomu cukru we krwi.

6. Kombucha jest zdrowa, gdy jest właściwie wykonana

Kombucha to bogata w probiotyki herbata o wielu potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Możesz ją kupić w sklepach lub zrobić samemu. Pamiętaj jednak, aby odpowiednio ją przygotować.

Zanieczyszczona lub nadmiernie sfermentowana kombucha może powodować poważne problemy zdrowotne, a nawet śmierć. Domowa może również zawierać do 3% alkoholu.

Bezpieczniejszą opcją jest kupowanie kombuchy w sklepie lub przez Internet. Produkty komercyjne są smaczne i  bezalkoholowe, ponieważ muszą zawierać mniej niż 0,5% alkoholu.

Sprawdź jednak składniki i staraj się unikać marek o wysokiej zawartości cukru.

Podsumowanie

Wiele osób uważa, że ​​kombucha pomaga leczyć wszelkiego rodzaju przewlekłe problemy zdrowotne.

Jednak badania na ludziach dotyczące działania kombuchy są nieliczne, a dowody na jej skutki zdrowotne są ograniczone.

W przeciwieństwie do tego, istnieje wiele dowodów na korzyści płynące z herbaty i probiotyków, które znajdują się w kombucha.

Jeśli zdecydujesz się spróbować domowej kombuchy, upewnij się, że jest odpowiednio przygotowana. Zanieczyszczona kombucha może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Udostępnij: