SPIS TREŚCI
Zawsze zaleca się myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Jednak biorąc pod uwagę pandemię COVID-19, krąży wiele teorii, które zachęcają do dokładniejszego mycia produktów przed ich spożyciem.
W tym artykule omówię najskuteczniejsze sposoby mycia owoców i warzyw, a także te, które nie są zalecane.
Dlaczego należy myć owoce i warzywa?
Globalna pandemia czy nie, właściwe mycie owoców i warzyw jest dobrym nawykiem aby zminimalizować szkodliwe zanieczyszczenia i zarazki.
Świeże produkty mają kontakt z wieloma osobami, zanim zostaną przez ciebie zakupione. Najlepiej założyć, że nie każda dłoń, która dotknęła owoc czy warzywo, była czysta.
Można również założyć, że na kupowane przez Ciebie produktów nakaszlano i nakichano.
Odpowiednie mycie owoców i warzyw przed ich spożyciem może znacznie zmniejszyć ilość zanieczyszczeń, które na nich się znajdują.
Najlepsze metody mycia owoców i warzyw
Płukanie owoców i warzyw pod bieżącą wodą od dawna jest tradycyjną metodą mycia. W obecnej pandemii wiele osób zastanawia się, czy to wystarczy, aby je naprawdę wyczyścić.
W internecie można wyczytać aby używać mydła, octu, soku z cytryny, a nawet komercyjnych środków czyszczących, jako dodatkowy środek dezynfekujących.
Jednak eksperci zdecydowanie nalegają, aby konsumenci nie stosowali tych środków i pozostali przy czystej wodzie.
Stosowanie takich substancji może stanowić zagrożenie dla zdrowia i nie ma potrzeby ich używania w celu usuwania zanieczyszczeń z produktów.
Spożycie chemicznych środków czyszczących, takich jak wybielacze, może być śmiertelne i nigdy nie powinny one być używane do czyszczenia żywności.
Co więcej, substancje takie jak sok z cytryny, ocet i płyny do mycia naczyń nie są skuteczniejsze od zwykłej woda i dodatkowo mogą pozostawiać osady na żywności.
Jak prawidłowo myć owoce i warzywa wodą?
Mycie świeżych owoców i warzyw w chłodnej wodzie jest dobrą praktyką, jeśli chodzi o higienę i bezpieczeństwo żywności.
Pamiętajcie, że świeżych produktów nie należy myć, wcześniej niż bezpośrednio przed spożyciem.
Mycie owoców i warzyw, które będą długo przechowywane może stworzyć środowisko, w którym istnieje większe prawdopodobieństwo rozwoju bakterii.
Zanim zaczniesz myć produkty, dobrze umyj ręce wodą z mydłem. Upewnij się, że wszelkie narzędzia, zlew i powierzchnie, które używasz do przygotowania produktów, zostały wcześniej wyczyszczone.
Jeśli obierasz owoce lub warzywa, takie jak pomarańcze, umyj je przed obraniem, aby zapobiec przedostawaniu się bakterii ze skórki do miąższu.
Podstawowe metody mycia owoców i warzyw:
- Twarde owoce i warzywa. Owoce o twardszej skórce, takie jak jabłka, cytryny i gruszki, a także warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew i pietruszka, najlepiej wyszorować szczotką z czystym, miękkim włosiem, aby lepiej usunąć zanieczyszczenia z ich porów.
- Zielone warzywa liściaste. Szpinak, sałata, botwina, por i warzywa kapustowate, takie jak brukselka i kapusta- w tych warzywach należy usunąć zewnętrznej liście, a następnie zanurzyć je w misce z zimną wodą, opłukać świeżą wodą i osuszyć.
- Owoce delikatne. Jagody, truskawki i inne, które są bardziej podatne na rozpadanie, można umyć pod strumieniem wody, następnie delikatnie potrzeć palcami w celu usunięcia piasku.
Po dokładnym wypłukaniu produktów wysusz je ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Bardziej delikatne produkty można położyć na ręczniku i delikatnie poklepać, aby je wysuszyć bez ich uszkodzenia.
Podsumowanie
Mycie świeżych produktów pomaga zminimalizować zarazki i zanieczyszczenia, które mogą wywołać choroby.
Ostatnie obawy z powodu pandemii COVID-19 spowodowały, że wiele osób zastanawiało się, czy bardziej agresywne środki do mycia, takie jak mydło lub chemiczne środki czyszczące są lepsze.
Pracownicy służby zdrowia zgadzają się, że nie jest to ani zalecane ani konieczne – a nawet może być niebezpieczne. Większość owoców i warzyw można wyczyścić zimną wodą i lekkim tarciem tuż przed spożyciem.
Świeże owoce i warzywa dostarczają wielu składników odżywczych i powinny być nadal spożywane, o ile stosowane są bezpieczne metody czyszczenia.