Soja jest rodzajem rośliny strączkowej pochodzącej z Azji Wschodniej.
Jest ważnym składnikiem azjatyckiej diety i jest spożywana od tysięcy lat. Dziś jest uprawiana głównie w Azji oraz Ameryce Południowej i Północnej.
W Azji soja jest często spożywana w całości, natomiast mocno przetworzone produkty sojowe są znacznie bardziej powszechne w krajach zachodnich.
Dostępne są różne produkty sojowe, w tym mąka sojowa, białko sojowe, tofu, mleko sojowe, sos sojowy i olej sojowy.
Soja zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które są powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi.
Soja najważniejsze informacje
- BIAŁKO – główny składnik soi, ale zawiera także duże ilości węglowodanów i tłuszczu,
- 32 MILIONY TON– Import soi i dań z soi w 2013 roku w UE (96% zapotrzebowania UE),
- Z TEGO 90% – ilość soi modyfikowanej genetycznie,
- UKRAINA I INDIE– z tych krajów importowana soja nie była modyfikowana genetycznie,
- WŁOCHY, RUMUNIA, FRANCJA– główni producenci soi w UE,
- WSZYSTKIE KRAJE UE– importują lub wykorzystują posiłki z soi,
- AMERYKA PÓŁNOCNA I POŁUDNIOWA– najwięksi producenci soi GMO,
- 0,9% SUROWCA– minimalna ilość, która wymaga podania na etykiecie produktu informacji, że jest to produkt GMO,
- 12 ODMIAN– ilość modyfikowanej soi dopuszczonych do obrotu w UE w 2016,
- OD 2021 ROKU– data, od kiedy ma obowiązywać zakaz importowania soi GMO.
- MA NISKI INDEKS GLIKEMICZNY – co sprawia, że jest odpowiednia dla osób z cukrzycą.