Z czym wam się kojarzy żywność light? Zapewne z mniejszą kalorycznością.
Takie produkty są bardzo popularne wśród osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
Producenci zastępują cukier, który ma dużą kaloryczność innymi substancjami słodzącymi.
ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1924/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r.w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności narzuca, aby nazwa produkt „light” (czyli o obniżonej wartości energetycznej) mogła być użyta, należy obniżyć kaloryczność o co najmniej 30% w stosunku do wyjściowego produktu z dodanym cukrem.
W takiej sytuacji producenci obchodzą ten przepis, stosując inne nazwy, np. „bez cukru”.
Natomiast produkt o obniżonej zawartości tłuszczu, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 3 g tłuszczu na 100 g dla produktów stałych lub 1,5 g tłuszczu na 100 ml dla produktów płynnych.
Porównanie czekolady bez cukru i z cukrem
Ostatnio przyjrzałem się etykiecie czekolady gorzkiej „bez cukru” od znanego producenta i porównałem ją z ich czekoladą gorzką (zawierającą cukier).
Różnica była dość ciekawa:
- czekolada light 497 kcal/100 g
- czekolada zwykła 551 kcal/100 g
Zawartość ogólna węglowodanów i tłuszczy taka sama.
Jak widać, różnica w wartości energetycznej wynosi tylko około 10% (cena za to ponad 2 razy wyższa).
Zastanówmy się, co jest lepszym wyborem?
Oczywiści osoby, które nie mogą spożywać dużej ilości cukry, nie mają innej alternatywy jak zakup takiego produktu.
Również warto przeczytać: