3 oznaki, że mięso mielone się zepsuło

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Mięso mielone jest powszechnie używana w kuchni do przyrządzania hamburgerów, spaghetti bolognese, kotletów mielonych i wielu innych potraw. Ale czy wiesz jak rozpoznać, że mielone się zepsuło?

Ponieważ mielenie mięsa wystawia większą jego powierzchni na działanie powietrza, drobnoustroje mają więcej miejsca, aby na nie oddziaływać. Tak więc psuje się szybciej niż schab lub inne większe elementy mięsne.

Bakterie powodujące psucie się mięsa na ogół nie są szkodliwe, ale powodują utratę jakości i powodują powstanie nieprzyjemnego zapachu i smaku. Z drugiej strony bakterie chorobotwórcze są niebezpieczne, ponieważ mogą prowadzić do zatruć pokarmowych. Co więcej, psucie się zwiększa prawdopodobieństwo ich obecności w żywności.

Dlatego nawet jeśli bakterie psujące nie powodują choroby, zawsze należy wyrzucać zepsute mięso, aby uniknąć spożywania mikroorganizmów chorobotwórczych.

Oto 4 sposoby, aby stwierdzić, czy mięso mielone się zepsuło.

1. Sprawdź kolor, jaki ma mięso mielonemięso mielone kolor

Mięso mielone może zmieniać kolor z powodu wielu czynników, w tym temperatury, światła, rozwoju drobnoustrojów i ekspozycji na tlen.

Świeżo mielone mięso powinna być czerwona ze względu na poziom oksymioglobiny, pigmentu powstającego, gdy białko zwane mioglobiną reaguje z tlenem.

Wnętrze surowego mięsa mielonego może być szarobrązowe z powodu braku kontaktu z tlenem. Nie oznacza to zepsucia.

Niemniej jednak należy wyrzucić mielone mięso, jeśli na zewnątrz zrobiło się brązowa lub szara, ponieważ oznacza to, że zaczyna gnić.

Dodatkowo pleśń może powstać na mięsie mielonym poddanym obróbce, więc należy wyrzucić resztki, jeśli zauważysz na nich rozmyte niebieskie, szare lub zielone plamy

2. Sprawdź teksturę mielonego

Innym sposobem sprawdzenia świeżości mięsa mielonego jest przeprowadzenie testu dotykowego.

Świeże mielone powinno mieć stosunkowo twardą konsystencję, która rozpada się podczas ściskania.

Jednak lepka lub śliska konsystencja, zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo, może wskazywać na obecność bakterii. Należy wtedy je wyrzucić.

Aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii z jednej powierzchni na drugą, po dotknięciu surowego mięsa dokładnie umyj ręce.

3. Sprawdź zapach jaki ma mięso

Ten test jest prawdopodobnie najłatwiejszym i najszybszym sposobem ustalenia, czy mięso się zepsuło. Dotyczy to zarówno surowego, jak i gotowanego mięsa mielonego.

Chociaż zapach świeżo mielonego mięsa jest ledwo wyczuwalny, zjełczałe ma cierpki, zgniły zapach. Kiedy coś się zepsuje, nie jest już bezpieczne do spożycia.

Zapach zmienia się pod wpływem zwiększonego wzrostu bakterii powodujących psucie się żywności, takich jak Lactobacillus spp. i Pseudomonas spp., które mogą również wpływać na smak.

Jeśli nie zauważysz dziwnego zapachu, ale nadal widzisz oznaki zepsucia jak zmiana koloru lub tekstury, najbezpieczniej jest je wyrzucić, ponieważ nie można wyczuć patogennych bakterii.

Skutki uboczne jedzenia zepsutego mięsamielone mięso

Zepsute mięso jest niebezpieczne, ponieważ może zawierać bakterie chorobotwórcze odpowiedzialne za choroby przenoszone przez żywność. Objawy zatrucia obejmują gorączkę, wymioty, skurcze żołądka i biegunkę, która może być krwawa.

Mikroorganizmy chorobotwórcze szybko rosną w żywności przechowywanej w temperaturze pokojowej i częściej występują w zepsutej żywności.

Najczęściej spotykanymi szkodliwymi bakteriami w mielonym mięsie są Salmonella i E. coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Pojawienie się objawów może potrwać kilka dni.

Aby zniszczyć te bakterie i zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego, dokładnie usmaż mielone mięso i użyj termometru do mięsa, aby sprawdzić, czy jego temperatura wewnątrz osiąga 71°C.

Najbezpieczniej nigdy nie jeść surowego lub zepsutego mięsa mielonego.

Jak bezpiecznie obchodzić się z mięsem mielonym?mięso garmażeryjne mięso mielone

Właściwe obchodzenie i przechowywanie są kluczem do uniknięcia zatrucia pokarmowego. Oto kilka wskazówek, które ci w tym pomogą

  • Aby skrócić czas transportu mięsa poza lodówką, kupuj je jako ostatnie i wracaj szybko do domu ze sklepu.
  • Wybierz opakowania zimne w dotyku i w dobrym stanie, bez uszkodzeń i rozwakowania.
  • Sprawdź kolor i termin ważności mięsa.
  • Schłodź lub zamroź mięso, gdy tylko wrócisz do domu lub w ciągu 2 godzin od zakupu. Upewnij się, że temperatura w lodówce jest niższa niż 4°C.
  • Rozmrażaj zamrożone mięso w lodówce. Nigdy nie pozostawiaj go w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.
  • Włóż resztki do lodówki w ciągu 2 godzin po ugotowaniu i zjedz w ciągu 1-2 dni.

Pamiętaj o dokładnym umyciu rąk po kontakcie z mielonym mięsem i nie zapomnij o umyciu blatów i przyborów kuchennych.

Podsumowanie

Mielone mięso jest bardzo popularna, ale również bardzo łatwo się psuje.

Kilka prostych oznak, w tym zmiana koloru, zapachu i tekstury, mogą określić, czy mielone się zepsuło.

Chociaż bakterie, które powodują psucie się mięsa, nie są zazwyczaj szkodliwe, mikroorganizmy chorobotwórcze mogą się rozmnażać, gdy mięso się zepsuje. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, należy zawsze dokładnie gotować mięso i unikać jedzenia zepsutego lub niedogotowanego.

Udostępnij: