SPIS TREŚCI
Kiwi to mały owoc, mający bogaty smak i dający wiele korzyści zdrowotnych. Jego zielony miąższ jest pełen składników odżywczych, takich jak witamina C, K, E, kwas foliowy i potas. Ma też dużo przeciwutleniaczy i jest dobrym źródłem błonnika.
Małe czarne nasiona kiwi są jadalne, podobnie jak puszysta brązowa skórka, chociaż mało kto ją lubi.
1. Może pomóc w leczeniu astmy
Uważa się, że duża ilość witaminy C i przeciwutleniaczy zawartych w tym owocu może pomóc w leczeniu astmy. Jedno z badań z 2000 roku wykazało korzystny wpływ na czynność płuc u osób regularnie spożywających świeże owoce, w tym kiwi.
Świeże owoce, takie jak kiwi, mogą zmniejszyć świszczący oddech u podatnych dzieci.
2. Wspomaga trawienie
Kiwi ma dużo błonnika, który jest ważny w trawieniu. Zawiera również enzym proteolityczny zwany aktynidyną, który może pomóc w rozkładaniu białka.
Badania potwierdzają, że ekstrakt z tego zielonego owocu zawierający aktynidynę znacznie poprawił trawienie większości białek.
3. Wzmacnia system odpornościowy
Kiwi są bogate w składniki odżywcze i witaminę C. Tylko 1 filiżanka tego owocu dostarcza około 273% jej zalecanej dziennej wartości.
Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jeśli chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego w celu zapobiegania chorobom.
Jedno z badań wykazało nawet, że kiwi może wspierać funkcje odpornościowe i zmniejszać prawdopodobieństwo rozwoju przeziębień lub chorób grypopodobnych. Jest to szczególnie ważne w grupach ryzyka, takich jak dorośli w wieku powyżej 65 lat i małe dzieci.
4. Zmniejsza ryzyko innych schorzeń
Stres oksydacyjny może spowodować uszkodzenie naszego DNA. Może to prowadzić do problemów zdrowotnych. Jest kilka dowodów, że regularne spożywanie kiwi lub jego ekstraktu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia stresu oksydacyjnego dzięki antyoksydantom.
Ponieważ oksydacyjne uszkodzenie DNA jest silnie związane z rakiem okrężnicy, regularne spożywanie tych owoców może również zmniejszyć ryzyko tego typu nowotworu.
5. Może pomóc w kontroli ciśnienia krwi
Owoce kiwi nie tylko wzmacniają nasz układ odpornościowy, ale także pomagają nam kontrolować ciśnienie krwi.
Badanie z 2014 r wykazało, że substancje bioaktywne pochodzące z jedzenia 3 kiwi dziennie mogą obniżyć ciśnienie krwi bardziej niż 1 jabłko dziennie. W dłuższej perspektywie może to oznaczać mniejsze ryzyko chorób, spowodowanych wysokim ciśnieniem krwi, takich jak udar lub zawał serca.
6. Zmniejsza krzepnięcie krwi
Oprócz pomocy w kontrolowaniu ciśnienia krwi kiwi mogą zmniejszać krzepliwość krwi.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo wykazało, że jedzenie 2-3 tych owoców dziennie znacznie obniżyło ryzyko krzepnięcia krwi. Stwierdzono również, że zmniejszają ilość tłuszczu we krwi.
Naukowcy stwierdzili, że efekty te są podobne do skutków codziennej dawki aspiryny w celu poprawy zdrowia serca.
7. Chroni przed utratą wzroku
Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku, a kiwi może chronić oczy przed tą chorobą.
Jedno z badań wykazało, że spożywanie 3 owoców dziennie powodowało spadek zwyrodnienia plamki żółtej o 36 %.
Uważa się, że do tego efektu przyczynia się wysoki poziom zeaksantyny i luteiny w tym owocu.
Potencjalne zagrożenia z jedzenia kiwi
Jedzenie kiwi jest uważane za bezpieczne, wyjątkiem są osoby uczulone.
Objawy alergii na na ten owoc obejmują swędzenie gardła, obrzęk języka, trudności w połykaniu, wymioty i pokrzywkę.
Ryzyko alergii wzrasta, jeśli jesteś uczulony na orzechy laskowe, awokado, lateks, pszenicę, figi lub mak.
W rzadkich przypadkach ten zielony owoc może spowalniać krzepnięcie krwi, zwiększając krwawienie. Może to zwiększyć nasilenie zaburzeń krzepnięcia. Jeśli masz zaburzenie krwawienia lub planujesz operację, unikaj jedzenia kiwi.