Boczniaki się zepsuły? Jak to sprawdzić?

CZAS CZYTANIA: 4 minuty
Wiele osób uwielbia grzyby, ale ich przechowywanie i gotowanie może być trudne. Boczniaki ostrygowe (Pleurotus ostreatus) to rodzaj grzybów, który jest popularny w wielu potrawach, ale mogą szybko się zepsuć, jeśli nie są odpowiednio przechowywane.

Okres przydatności do spożycia tych grzybów można wydłużyć o kilka dni, jeśli są przechowywane w lodówce, ale istnieje kilka charakterystycznych oznak, że zepsuły się i należy je wyrzucić.

Jak smakują boczniaki?

Surowe boczniaki mają lekko słodki smak i pieprzny zapach. Niektórzy wyczuwają lekko metaliczny smak podczas jedzenia surowych grzybów. Spożywane na surowo są również chrupiące i ciągnące, mają miękką, gąbczastą konsystencję i orzechowy smak.

Po ugotowaniu stają się delikatniejsze, a ich smak staje się intensywniejszy. Można wyczuć orzechowy smak z nutą tymianku. Tak czy inaczej, zwróć uwagę na smak pierwszej partii boczniaków, którą ugotujesz. Jeśli są już w złym stanie, zauważysz kwaśny i nieprzyjemny smak.

Jak pachną?

Świeże boczniaki mają lekko słodki zapach.  Jeśli jednak zaczną się psuć, mogą wydzielać kwaśny lub zepsuty zapach. Gdy zauważysz tę zmianę, czas wyrzucić grzyby.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z boczniakami, możesz nie znać ich zapachu. W takim przypadku najlepiej zachować ostrożność i wyrzucić je, jeśli lekko śmierdzą. istnieje ogromna różnica pomiędzy zapachem świeżych boczniaków i zepsutych.

Czy boczniaki powinny być puszyste?

Boczniaki nie powinny być puszyste. Jeśli zauważysz “kłaczki” na grzybach, oznacza to, że zapleśniały i należy je wyrzucić.

Świeżego boczniaki są gładkie i błyszczące na powierzchni. Jeśli zaczną pojawiać się białe naloty, oznacza to, że zaczynają się rozkładać. Inną oznaką zepsucia, na którą zwracać uwagę, jest to, że grzyby rozmokły i utworzyły śliską powierzchnię. Obydwa czynniki wskazują, że grzyby nie nadają się już do spożycia.

Czy boczniaki powinny pachnieć rybą?

Nie, boczniaki nie powinny mieć rybiego zapachu. Jeśli poczujesz taki zapach, oznacza to, że się psują i należy je wyrzucić. Jest to częstszy problem w przypadku pieczarki portobello, ale może się również zdarzyć w przypadku boczniaków.

Niektórzy mylą zapach boczniaków z zapachem owoców morza, ale to nie to samo. Jeśli nie masz pewności, czy grzyby mają dziwny zapach, lepiej zachować ostrożność i się ich pozbyć.

Prawdziwy boczniak ostrygowy powinien mieć ziemisty zapach, a nie rybi zapach. O ile pozostają świeże, nie powinny pachnieć owocami morza.

Jak sprawdzić, czy boczniaki są dobre?

Teraz, gdy omówiliśmy niektóre oznaki świadczące o tym, że boczniaki są zepsute, porozmawiajmy o tym, jak stwierdzić, czy nadal są dobre. Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy boczniaki są dobre, jest ich obejrzenie. Powinny być pulchne i jędrne, o gładkiej konsystencji.

Jeśli mówimy o boczniakach rosnących w naturze, często mają one lekko zakrzywiony kształt. Jeśli boczniaki są proste, oznacza to, że nie są świeże. Kolejnym dobrym wskaźnikiem świeżości jest kolor. Boczniaki powinny być białe lub jasnoszare.

Grzyby te rosną w skupiskach, więc jeśli widzisz takie, które rosną samotnie, to znak, że nie są to te grzyby. Świeże grzyby również powinny być lekko wilgotne, ale nie mokre. Jeśli są suche, oznacza to, że są stare.

Jeśli są oślizgłe lub zaczęły brązowieć, prawdopodobnie są stare. Innym sposobem sprawdzenia, czy boczniaki są dobre, jest powąchanie. Świeży boczniak ma lekko słodki zapach. Jeśli zaczną śmierdzieć kwaśnie lub jak zepsute produkty, czas je wyrzucić.

Czy boczniaki mogą zepsuć się w lodówce?Czy boczniaki mogą zepsuć się w lodówce?

Boczniaki mogą zepsuć się w lodówce, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Aby zachować jak najdłużej ich świeżość, przechowuj je w papierowej torbie lub pojemniku z perforacją, aby zapobiec ich nadmiernemu zawilgoceniu. Jeśli zaczną robić się śluzowate lub brązowieją, jest to znak, że się psują się i należy je wyrzucić.

Grzyby przechowywane w lodówce mogą przetrwać do tygodnia, ale po tym czasie zaczną się psuć.

Po wyjęciu z lodówki musisz wytrzeć je ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się wilgoci. Pomoże to zapobiec ich nadmiernemu zawilgoceniu i szybkiemu psuciu się.

Niektórzy lubią także zamrażać boczniaki, aby wydłużyć ich świeżość. Może to jednak zmienić ich konsystencję i sprawić, że ich jedzenie będzie mniej przyjemne.

Czy boczniaki mogą spleśnieć?

Boczniaki są tak samo podatne na pleśń, jak każdy inny rodzaj grzybów. Jeśli zauważysz oznaki pleśni na grzybach, najlepiej je wyrzucić. Pleśń może powodować poważne problemy zdrowotne w przypadku jej spożycia, dlatego nie warto ryzykować. Najłatwiejszym sposobem rozpoznania, czy grzyby są spleśniałe, jest wyszukanie jakichkolwiek oznak przebarwień.

Jeśli zauważysz ciemne/brązowe plamy lub meszek na powierzchni grzybów, oznacza to, że  mogły zacząć pleśnieć.

Inną charakterystyczną oznaką pleśni jest rozmyta narośl na powierzchni grzyba. Jeśli wykryjesz pleśń na boczniakach, zawsze lepiej jest zachować ostrożność i wyrzucić je, niż żałować.

Czy jedzenie starych boczniaków może wywołać chorobę?

Zepsute grzyby mogą powodować zatrucie pokarmowe. Objawy zatrucia grzybami obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Jeśli po zjedzeniu boczniaków wystąpi którykolwiek z tych objawów, najlepiej zwrócić się o pomoc lekarską. Zatrucie pokarmowe grzybami jest poważne i w niektórych przypadkach może być szkodliwe, dlatego nie warto ryzykować.

Wiele osób ma alergię na grzyby, która może powodować poważne reakcje. Jeśli masz jakiekolwiek negatywne reakcje po zjedzeniu innych grzybów, najlepiej je całkowicie unikać. Jeśli odczuwasz trudności w oddychaniu, masz pokrzywkę lub obrzęk, najlepiej natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską.

Oczywiście, jak w przypadku każdego innego grzyba (lub jedzenia), spożycie zbyt dużej ilości boczniaków może również powodować dyskomfort w żołądku. To nie to samo, co zatrucie pokarmowe i zwykle nie jest poważne. Jeśli jednak odczuwasz silny ból brzucha, najlepiej zwrócić się o pomoc.