Cytryny i limonki to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych na świecie. Choć mają ze sobą wiele wspólnego, są też wyraźnie różne.

W tym artykule opisano główne podobieństwa i różnice między cytrynami i limonkami – dzięki czemu będziesz dokładnie wiedzieć, co robić, gdy wpadnie ci do rąk jedna z nich.

Czym są cytryny i limonki?

Cytryny i limonki to dwa rodzaje owoców, które – choć różnią się genetycznie – są blisko spokrewnione.
Niektórzy eksperci uważają, że cytryny powstały jako hybryda limonki i cytronu (dużego, gruboziarnistego owocu cytrusowego). Jest to jednak tylko jedna z wielu teorii ( 1 ).

Cytryny i limonki uprawia się na całym świecie. Cytryny zwykle w umiarkowanym klimacie, podczas gdy limonki szybciej rosną w regionie tropikalnym i subtropikalnym.

Te dwa owoce są dobrze znane z kwaśnego smaku i mają zastosowanie kulinarne na całym świecie. Mogą być używane do gotowania, konserwacji żywności lub po prostu do nadawania smaku.

Olejki eteryczne z cytryny i limonki są często wykorzystywane do celów kosmetycznych i leczniczych. Znajdują się również w wielu domowych produktach czyszczących, nadając właściwości zapachowe i antybakteryjne.

Mają dużo ze sobą wspólnego

Chociaż cytryny i limonki są wyraźnie różnymi owocami, mają wiele wspólnych cech – szczególnie jeśli chodzi o ich wartość odżywczą.

Jedna porcja owoców o wadze 100 gramów zawiera następujące składniki odżywcze:

 CytrynyLimonki
Kalorie2930
Węglowodany9 g11 g
Błonnik3 g3 g
Tłuszcze00
Białko1 g1 g
Witamina C88% RDI48% RDI
Żelazo3% RDI3% RDI
Potas4% RDI3% RDI
witamina B64% RDI2% RDI
Witamina B9 (kwas foliowy)3% RDI2% RDI

Jak widać w zestawieniu, nie ma między nimi znaczących różnic.
Cytryny dostarczają więcej witaminy C niż limonki – ale oba owoce mają ważny udział w zapewnieniu tej witaminy w diecie.

Różny smak i wygląd

Podczas gdy cytryny i limonki mają wiele podobieństw, mają również wyraźne różnice.

Różnice fizyczne

Być może jedną z najbardziej oczywistych różnic między cytrynami i limonkami jest ich wygląd.

Cytryny są zwykle jasnożółte, podczas gdy limonki są zazwyczaj w jaskrawym odcieniem zieleni. Jednak niektóre rodzaje limonki zmieniają kolor na żółty, gdy dojrzeją.

Limonki są również mniejsze i bardziej okrągłe niż cytryny. Mogą mieć różny rozmiar, ale zwykle mają średnicę 3-6 centymetrów. Dla porównania cytryny mają średnicę 7-12 centymetrów i bardziej owalny lub podłużny kształt.

Różnice smakowe

Pod względem smaku te dwa owoce cytrusowe są podobne. Oba są cierpkie, a zjedzenie każdego z nich może spowodować wykrzywienie naszej twarzy.

Jednak cytryny mają tendencję do wpadania w stronę lekko słodką, podczas gdy limonki są zwykle bardziej gorzkie.

Nieco różne kulinarne zastosowania

Jeśli chodzi o gotowanie, oba owoce cytrusowe są używane w podobny sposób.

Oba stanowią doskonały dodatek do sosów sałatkowych, sosów, marynat, napojów i koktajli. Który owoc wybierzesz, będzie prawdopodobnie oparty na profilu smakowym potrawy.

Ponieważ limonki są bardziej gorzkie, często są zarezerwowane dla pikantnych potraw, podczas gdy słodycz cytryn nadaje się do szerszych zastosowań zarówno w pikantnych, jak i słodkich potrawach.

Pamiętaj, że nie jest to reguła twarda i stała – zawsze są wyjątki.

Na przykład, limonka jest podstawowym składnikiem niektórych słodkich napojów, takich jak margarita lub mojito. Można ją również znaleźć w deserach, takich jak ciasto z limonką.
Jednak bardziej prawdopodobne jest, że cytryny częściej znajdą się w słodkich daniach niż limonki.