SPIS TREŚCI
Czy nie byłoby wspaniale, mieć w zamrażalniku ciasto na pizzę, które wyjmujemy kiedy mamy na to ochotę. Skoro tu jesteś to pewnie się zastanawiasz czy możesz mrozić ciasto na pizzę?
Jak mrozić ciasto na pizzę?
Zamrażanie ciasta na pizzę jest zaskakująco proste.
Aby zamrozić ciasto na pizzę, postępuj zgodnie z tymi wytycznymi.
- Przygotuj ciasto
Przygotuj ciasto na pizzę według własnych upodobań i receptury. Jeśli takiego nie masz to bez trudu znajdziesz ich mnóstwo w Internecie. Metodami prób i błędów odnajdziesz tę, które najbardziej będzie ci odpowiadać. - Wyrośnięcie ciasta
Pozwól, aby ciasto na pizzę wyrosło tak, jak zwykle, gdy planujesz je użyć od razu. - Porcjowanie
Podziel ciasto na mniejsze porcje. Każda powinna wystarczyć na jedną pizzę. Poporcjowane ciasto uformuj w kulki, a następnie posmaruj je niewielką ilością oliwy z oliwek lub oleju. - Zapakuj
Włóż każdą kulkę ciasta do osobnej torebki, szczelnie zamknij, upewniając się wcześniej, całe powietrze zostało usunięte. - Oznacz
Oznakuj torby, aby bez trudu poznać ich zawartość i wpisz datę, aby wiedzieć, którą partię ciasta użyć wcześniej. - Powtórnie zapakuj
Aby ułatwić sobie życie, możesz wziąć większą torbę i włożyć do niej wszystkie pojedynczo zapakowane porcje. Pomoże to utrzymać wszystkie porcje w jednym miejscu, dzięki czemu można je szybko i łatwo znaleźć. Ważne, aby zamrozić każdą kulkę w osobnej torbie, aby uniknąć ich posklejaniu razem, co ułatwi późniejsze odrywanie.
Jak zamrozić bezglutenowe ciasto na pizzę?
Mąki bezglutenowe są znane z tego, że są trudne w obróbce, ale dla wielu osób z nietolerancjami glutenu, praca z tymi składnikami jest warta wysiłku.
Na szczęście, jeśli znalazłaś przepis na bezglutenowe ciasto na pizzę, możesz je również zamrozić.
Możesz zastosować tę samą metodę opisaną powyżej. Chociaż ciasta bezglutenowe mogą być nieco bardziej lepkie niż ciasta pszenne, może być konieczne dodanie odrobiny oleju lub mąki bezglutenowej, aby nie przykleiły się do torebki.
Jak długo można mrozić ciasto na pizzę?
Ciasto na pizzę wytrzymuje dość długo w zamrażarce, o ile torebki są szczelne a temperatura w zamrażarce jest stała.
Każde ciasto na pizzę powinno być mrożone do maksymalnie 3 miesięcy.
Dlatego warto przygotować większe ilości porcji, aby wystarczyły na kilka miesięcy. Dzięki temu możesz zaoszczędzić czas poprzez wyjęcie ciasta z zamrażalnika, zamiast za każdym razem je przygotowywać.
Jak rozmrażać ciasto na pizzę?
Rozmrażanie ciasta na pizzę jest bardzo łatwe i bezproblemowe, jedynym problemem, o który naprawdę trzeba się martwić, jest czas na to potrzebny.
Jeśli chodzi o rozmrażanie ciasta, nie ma szybkich metod. Musisz pozwolić, aby ciasto rozmroziło się powoli i dokładnie, przestrzegaj poniższych wytycznych:
-
- Ułóż na talerzu
Wyjmij porcję ciasta z zamrażarki i umieść je na talerzu. Nie wyjmuj go z foliowego opakowania. - Umieść w lodówce
Talerz z ciastem w torebce włóż do lodówki i pozwól mu się powoli rozmrozić. - Poczekaj
12 godzin, tyle czasu potrzebuje ciasto, aby się spokojnie rozmrozić. Najlepiej zostawić je na całą noc. - Ogrzej ciasto
Po całkowitym rozmrożeniu należy wyjąć je z lodówki i pozostawić na pół godziny w temperaturze otoczenia. Następnie możesz przygotować pizzę, tak jaj zazwyczaj to robisz.
- Ułóż na talerzu
Czy można ponownie zamrozić ciasto?
Surowe ciasto na pizzę należy zamrażać tylko raz, nie zaleca się ponownego zamrażania ciasta po jego rozmrożeniu.
Rozmrażaj tylko tyle, ile potrzebujesz.
Jeśli rozmrozisz ciasto na pizzę i teraz go nie potrzebujesz, to i tak warto je użyć, ponieważ nie należy ponownie zamrażać surowego ciasta, można za to zamrozić gotową pizzę.
Czy ciasto na pizzę dobrze się zamraża?
Tradycyjnie wyrabiane ciasto na pizzę zamraża się dość dobrze, a po upieczeniu nie powinno być żadnej różnicy między ciastem, które zostało zamrożone, a użytym świeżo. To właśnie sprawia, że jest to tak dobry pomysł.
Możesz mieć świeżo upieczoną, domową pizzę, bez konieczności robienia ciasta za każdym razem.
W samym cieście mogą wystąpić niewielka zmiana tekstury, a jeśli ciasto jest nieco bardziej wilgotne, może być konieczne wklepanie w nie odrobiny mąki przed upieczeniem.
Ważne, aby użyć ciasto przed upływem 3 miesięcy, aby zmniejszyć szansę na jego zepsucie się.
Jeśli nie jesteś pewien czy twoje ciasto na pizzę jest w porządku, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Ciasto powinno mieć kremowo-beżowy kolor i być tak wilgotne, jak można by się tego spodziewać, więc jeśli ciasto zmieniło kolor lub jest trochę suche i popękane, najlepiej je wyrzucić.